Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, organizată pentru prima dată în România

Adisa Codruț / 13 sep 2019 / 19:18
Sală de operație
Sală de operație

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului se organizează pentru prima dată în România, scopul fiind unul de informare și conștientizare.

Siguranța pacientului. Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului se marchează din octombrie 2004, când Organizația Mondială a Sănătății a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranța pacientului, ca răspuns la o rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății (2002).

”Programul WHO Patient Safety își propune să coordoneze, să difuzeze și să accelereze îmbunătățirea siguranței pacienților în întreaga lume. Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora”, informează un comunicat al Direcției de Sănătate Cluj.

În România, unde se marchează pentru prima dată această zi, evenimentul se derulează sub forma unei campanii de informare și conștientizare cu tema îngrijirile medicale în condiții de siguranță. Obiectivele campaniei sunt enumerate în comunicatul DSP Cluj: informarea profesioniștilor din sănătate asupra importanței îngrijirilor medicale în condiții de siguranță; conștientizarea medicilor asupra necesității utilizării corecte a tehnologiilor și instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse; informarea pacienților și aparținătorilor acestora asupra importanței implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Strategia naţională de sănătate 2014-2020 şi Planul de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 prevede o serie de direcţii strategice de acţiune și măsuri printre care și Creşterea gradului de siguranţă a pacientului şi a calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare.

În județul Cluj, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului 2019 constă în lansarea unei campanii la care să ia parte mass-media locală, autoritățile și instituțiile publice locale, spitalele publice și private, medicii de familie, organizațiile profesionale, organizațiile non-guvernamentale, fundațiile și asociațiile de pacienți. La aceasta se adaugă distribuirea de materiale promoționale online și în școli.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy