1 din 2 cutii de medicamente vândute în farmacii se eliberează fără prescripţie medicală


Aproximativ 1 din 2 cutii de medicamente comercializate în farmaciile europene este un medicament care se eliberează fără prescripţie medicală. În total, există mai mult de 200 de ingrediente farmaceutice active disponibile fără prescripţie medicală în Europa

Afecţiunile care pot fi gestionate cu ajutorul produselor ce se eliberează fără prescripţie medicală, respectiv OTC-uri sau medicamente fără reţetă, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, includ de obicei alergii, afecţiuni gastrointestinale, tăieturi, muşcături şi erupţii cutanate, tuse şi răceală, diferite tipuri de durere şi multe altele. Alergiile, durerile de cap şi răcelile sunt cele mai răspândite afecţiuni comune în întreaga lume, 97% din populaţie suferind cel puţin o dată în ultimul an de cel puţin una dintre acestea, notează Agerpres.

"O atenţie sporită ar trebui acordată îngrijirii personale în sezonul rece, când sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil în faţa răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece şi chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecţiunilor respiratorii. Riscul de a ne îmbolnăvi creşte şi pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Dacă simptomele nu ne pun viaţa în pericol, ne putem trata responsabil şi acasă. Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul," declară Farm. Nicoleta Radu, Vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

În cursul unui an, adulţii pot avea de la 2 până la 4 episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an.  De altfel, răceala este una dintre afecţiunile comune pentru care s-au achiziţionat cele mai multe produse fără reţetă la pe parcursul anului trecut în întreaga lume, urmată îndeaproape de durerea de cap şi de tuse. 

Automedicaţia responsabilă, bazată pe informare corectă, poate reprezenta o opţiune eficientă de îngrijire a sănătăţii. Aceasta ar aduce beneficii atât pentru consumatori şi pacienţi, cât şi pentru personalul medical şi pentru întregul sistem de sănătate.

"Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit şi cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanţele din compoziţia acestora, care sunt indicaţiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacţii adverse ale acestora", declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

În 2018, 8,5 miliarde de cutii de medicamente fără reţetă şi 1,2 miliarde de cutii de minerale şi vitamine au fost achiziţionate de europeni, cu scopul de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi pentru a-şi menţine bunăstarea. 

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susţine administrarea responsabilă şi avizată a acestor categorii de produse prin informarea corectă şi educarea consumatorilor din România.

În acest sens, asociaţia desfăşoară campania "Despre sănătate, cu responsabilitate", un demers educaţional asumat pe termen lung, care îşi propune să contribuie la informarea şi educarea consumatorilor şi pacienţilor români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceştia să poată lua decizii informate privind modul în care îşi gestionează propria sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel