10 alimente pentru ochi sănătoși. Principalele semne de avertizare privind sănătatea ochilor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
10 alimente pentru ochi sanatosi Foto: Freepik @ArthurHidden
10 alimente pentru ochi sanatosi Foto: Freepik @ArthurHidden

10 alimente pentru ochi sănătoși. O dietă variată este suficientă pentru a asigura nutrienții necesari pentru o vedere optimă.

Este important să încerci pe cât posibil să îți protejezi vederea, mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. La fel ca în toate afecțiunile legate de sănătate, alimentația joacă un rol esențial când vine vorba să ne păstram condiția fizică. Peștele gras, nucile, citricele, legumele cu frunze verzi și multe alte alimente conțin nutrienți care pot fi benefice pentru sănătatea ochilor. 

Studiul AREDS (Age-Related Eye Disease Study),publicat în 2001, a constatat că anumiți nutrienți - zinc, cupru, vitamina C, vitamina E și betacaroten - pot reduce riscul de declin al sănătății ochilor legat de vârstă cu 25%.

Acest studiu a fost actualizat în 2013 pentru a testa diferite versiuni ale formulei originale. Variantele au inclus acizi grași omega-3, zeaxantină, luteină și betacaroten; studiul a constatat că anumite combinații pot funcționa mai bine decât altele.

Alte studii sunt de acord că acizii grași Omega-3 (inclusiv DHA), cuprul, luteina și zeaxantina de la sunt vitale pentru sănătatea ochilor.

Vezi și: Astenia de toamnă: simptome și cauze. Cum ne impactează toamna sănătatea mintală și fizică

Iată 10 alimente care ajută vederea, urmate de sfaturi pentru ochi sănătoși și principalele semnele de avertizare privind sănătatea ochilor.

1. Pește

Menținerea unui stil de viață sănătos poate contribui la scăderea riscului de probleme oculare. Mulți pești sunt surse bogate de acizi grași omega-3.

Peștii grași sunt pești care au ulei în intestin și în țesuturile corporale, astfel încât consumul lor oferă niveluri mai ridicate de ulei de pește bogat în omega-3. Peștii care conțin cele mai benefice niveluri de omega-3 includ:

- Tonul

- Somon

- Păstrăvul

- Macrou

- Sardine

- Hamsii

- Hering

Unele studii au constatat că uleiul de pește poate inversa uscăciunea ochilor, inclusiv uscăciunea ochilor cauzată de petrecerea prea mult timp la calculator.

Vezi și: Uleiul de cătină, "aurul lichid" cu 5 beneficii uimitoare pentru organism. Este un puternic antiinflamator natural

2. Nuci și leguminoase

Nucile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3. Nucile conțin, de asemenea, un nivel ridicat de vitamina E, care poate proteja ochiul de daunele legate de vârstă.

Nucile pot fi cumpărate în majoritatea magazinelor alimentare și online. Nucile și leguminoasele care sunt bune pentru sănătatea ochilor includ:

- Nuci

- Nuci de Brazilia

- Caju

- Arahide

- Linte

3. Semințe

Ca și nucile și leguminoasele, semințele sunt bogate în omega-3 și sunt o sursă bogată de vitamina E.

Semințele pot fi cumpărate în majoritatea magazinelor alimentare și online. Semințele bogate în omega-3 includ:

- Semințele de chia

- Semințe de in

- Semințe de cânepă

4. Citricele

Citricele sunt bogate în vitamina C. La fel ca și vitamina E, vitamina C este un antioxidant recomandat de AOA pentru a combate leziunile oculare legate de vârstă.

Citricele bogate în vitamina C includ:

- Lămâile

- Portocale

- Grapefruituri

5. Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt bogate atât în luteină, cât și în zeaxantină și sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care protejează ochii.

Printre cele mai cunoscute legume cu frunze verzi se numără:

- Spanacul

- Varza kale

6. Morcovi

Morcovii sunt bogați atât în vitamina A, cât și în betacaroten. Betacarotenul conferă morcovilor culoarea portocalie.

Vitamina A joacă un rol esențial în vedere. Este o componentă a unei proteine numite rodopsină, care ajută retina să absoarbă lumina.

Cercetările privind rolul betacarotenului în vedere sunt mixte, deși organismul are nevoie de acest nutrient pentru a produce vitamina A.

7. Cartofii dulci

Ca și morcovii, cartofii dulci sunt bogați în betacaroten. Ei sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, un antioxidant.

8. Carnea de vită

Carnea de vită este bogată în zinc, care a fost asociat cuTrusted Source o mai bună sănătate a ochilor pe termen lung. Zincul poate ajuta la întârzierea pierderii vederii legate de vârstă și a degenerării maculare.

Ochiul în sine conține niveluri ridicate de zinc, în special în retină și în țesutul vascular care înconjoară retina.

Carnea, cum ar fi pieptul de pui și pulpa de porc, conține, de asemenea, zinc, dar la niveluri mai miciSursa sigură decât carnea de vită.

9. Ouăle

Ouăle sunt o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, care pot reduce riscul de pierdere a vederii legată de vârstă. Ouăle sunt, de asemenea, surse bune de vitaminele C și E, precum și de zinc.

10. Apă

Poate că nu este o surpriză faptul că un lichid esențial pentru viață este, de asemenea, vital pentru sănătatea ochilor.

Consumul de apă din abundență poate preveni deshidratarea, ceea ce poate reduce simptomele ochilor uscați.

Doza zilnică recomandată

Recomandările zilnice actuale pentru nutrienți sănătoși pentru ochi, așa cum sunt sugerate de AAO pentru a încetini progresia bolii oculare, sunt:

- 500 miligrame (mg) de vitamina C

- 400 de unități internaționale de vitamina E

- 10 mg de luteină

- 2 mg de zeaxantină

- 80 mg de oxid de zinc

- 2 mg de oxid de cupru

Alte sfaturi pentru sănătatea ochilor

Purtătorii de lentile de contact trebuie să urmeze instrucțiunile medicilor lor pentru a reduce riscul de infecție.

Potrivit AAO, următoarele strategii pot contribui la asigurarea sănătății ochilor:

- Purtarea ochelarilor de soare afară, deoarece expunerea excesivă la soare poate provoca cataractă

- Renunțarea la fumat

- Efectuarea unor examene oftalmologice regulate, în special dacă există un istoric familial de boli oculare

- Purtarea de protecție pentru ochi atunci când se lucrează cu posibile substanțe iritante pentru ochi sau cu substanțe chimice periculoase

- Spălarea mâinilor înainte de aplicarea lentilelor de contact

- Purtarea lentilelor de contact numai pentru perioada recomandată de medic sau de producător

- Protejarea ochilor împotriva oboselii oculare legate de calculator prin privirea la fiecare 20 de minute la ceva aflat la 6 metri distanță, timp de 20 de secunde

Diabetul este una dintre principalele cauze de orbire. Persoanele cu diabet trebuie să monitorizeze cu atenție nivelul de zahăr din sânge, să ia medicamentele exact așa cum le-a prescris medicul și să gestioneze aportul de carbohidrați, concentrându-se pe consumul de alimente cu indice glicemic (IG) scăzut-moderat.

Tratamentul precoce al problemelor de sănătate oculară poate împiedica agravarea acestora. Așadar, persoanele care observă modificări ale vederii lor ar trebui să programeze un examen oftalmologic complet la un optometrist sau oftalmolog.

Semne de avertizare pentru sănătatea ochilor

Posibilele simptome care indică faptul că o persoană se poate confrunta cu probleme de vedere includ:

- Schimbări frecvente în claritatea vizuală

- Vederea unor imagini distorsionate

- Observarea de flotoare sau sclipiri în câmpul vizual

- Reducerea vederii periferice

O dietă variată, care să includă multe fructe, legume și proteine slabe, este suficientă pentru a asigura că majoritatea oamenilor primesc nutrienții potriviți pentru sănătatea ochilor.

Persoanele care nu pot obține acești nutrienți din dieta lor ar trebui să întrebe un oftalmolog despre suplimentele pentru sănătatea ochilor.

Persoanele cu probleme de vedere sau cele cu diete foarte restrictive ar trebui să discute cu un furnizor de servicii de sănătate a ochilor despre alimentele potrivite pentru a mânca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel