10 Tipuri de pietre care se pot forma în organism

Dana Lascu |
Data publicării:
Pietre se pot forma și în alte locuri din organism, nu doar în rinichi și vezică
Pietre se pot forma și în alte locuri din organism, nu doar în rinichi și vezică

Probabil că ați auzit de pietrele la rinichi și de calculii biliari. Dar sunt și alte locuri în organism unde pot să apară diferite tipuri de pietre. Iată unde și cum deosebiți durerea dată de fiecare dintre ele.

Rinichi

Aceste pietre (corect spus calculi) apar când mineralele, de obicei calciu, se acumulează în tractul urinar. Sunt chiar dureroase, durerea se simte mai ales în spate între șolduri și coaste. Dacă ajung destul de mari, pot bloca rinichii și ureterele. S-ar putea să observi sânge sau chiar o bucată de piatră în urină. Uține astfel de pietre sunt eliminate de la sine în urină. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a scăpa de cele mai mari sau de alte terapii.

Vezică

S-ar putea să faceți pietre la vevzică pentru că nu eliminați toată urina. Sau pentru că urina are un conținut prea bogat din anumite minerale. Aceste pietre se formează singure sau după ce o mică piatră de rinichi migrează din rinichi în vezică unde se mărește. S-ar putea să aveți urină tulbure sau cu sânge ori o durere în partea inferiară în burtă atunci când urinați. Medicul dvs. ar putea să vă supună unei intervenții chirurgicale, să vă prescie medicamente sau să le spargă cu ajutorul unor unde sau laparoscopic cu laser.

Vezica biliară

Acest organ mic din partea dreaptă superioară a burtei stochează un suc digestiv numit bilă. Colesterolul și un compus numit bilirubină din bilă pot conduce la formarea de calculi biliari. De obicei, aceștia sunt prea mici pentru a provoca durere sau pentru a avea nevoie de tratament. S-ar putea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a scoate vezica biliară dacă pietrele cauzează durere.

Gât

Amigdalele tale sunt două formațiuni de țesut din spatele gâtului care ajută la filtrarea germenilor. Alimentele, pielea moartă sau alte resturi pot fi prinse acolo și se pot aduna sub formă de pietre, numite tonsilolite. S-ar putea să aveți o durere în gât, o respirație stridentă și amigdalite umflate cu pete albe. De obicei, puteți îndepărta ușor pietrele cu periuța de dinți sau cu un tampon de bumbac sau le puteți elimina prin gargară cu apă sărată. Dacă nu reușiți așa, discutați cu medicul dumneavoastră.

Gură

„Nu știm exact de ce" – spun medicii de la WebMD -, „dar pietrele pot apărea și în gură". Se numesc calculi salivari și pot fi dureroși și pot produce umflături, pot bloca tuburile care transportă saliva atunci când mâncați. S-ar putea să observați piatra albă sub limbă. De obicei, nu este grav. Le puteți face să dispară dacă beți mai multă apă, apasați zona până când piatra se desprinde sau sugeți ceva acru. Dacă nu, medicul poate să o elimine.

Nas

Aceasta piatră apare rar și se formează atunci când o bucată de vată, radieră, semințe, lemn sau ceva similar se blochează în nas, adesea în copilărie. De-a lungul anilor, acest rest poate atrage minerale cum ar fi calciu, magneziu și fier, și poate crește formând o piatră. În cele din urmă, puteți să simțiți durere sau să aveți un mucus mirositor care se scurge dintr-o singură nară. Medicul dumneavoastră o va descoperi cu un instrument special, și probabil vă va opera ca să o scoată.

Burtă

Pietrele sunt rare aici și în sistemul digestiv. Dar bolil precum diverticulita sau boala inflamatorie intestinală le-ar putea provoca. Deci, pot să apară atunci când sunt modificări în stomac și intestine din cauza unor boli, pe fond genetic sau după intervenții chirurgicale. Pot fi scoase printr-o operație iar medicii vă vor face analize ca să-și dea seama care este cauza principală și să împiedice recurența.

Pancreas

Acest organ, situat în mijlocul abdomenului, produce hormoni care ajută la digerarea alimentelor și mențin echilibrul zahărului în sânge. Calculii pot trece de la vezica biliară prin canalele biliare până la pancreas, se pot fixa aici și pot produce inflamații. Ați putea avea febră, puls rapid, greață și durere de burtă, care este mai gravă după mese și vă radiază în spate. Dacă piatra nu se elimină pe cont propriu, medicul dumneavoastră o poate scoate. Uneori, medicii pot decide să extirpe, de asemenea, vezica biliară, sursa problemei.

Vene

Atunci când venele nu cresc în normal, ele pot avea puncte slabe, umflături și alte probleme. S-ar putea să aveți dureri și pielea decolorată, în special în jurul gurii, a buzelor, a obrazului, a capului și a gâtului. Pietrele formate într-o venă – niște depuneri calacaroase - apar deoarece sângele se mișcă mai încet în acele zone și, eventual, se încheagă și se întărește sub formă de calcul. Se rezolvă chirurgical, miniminvaziv.

Prostată

La bărbați, prostata este o mică glandă în vecinătatea vezicii, care produce lichidul ce protejează sperma. Pietrele care se formează aici sunt de mărimea semințelor de mac și sunt mai frecvente la vârsta de mijloc și la vârsta a treia. De obicei, nu veți avea nevoie de tratament, deoarece acestea nu produc, de regulă, simptome. Dar, uneori, se infectează, ceea ce vă poate inflama prostata și poate cauza probleme ale tractului urinar. Poate necesita tratament cu antibiotice sau alte terapii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel