12 beneficii uimitoare ale grăsimilor Omega 3

Angela Sabău |
Data publicării:
Acizii grași din pește    FOTO: pexels.com
Acizii grași din pește FOTO: pexels.com

Grăsimile Omega 3 aduc o serie de beneficii pentru sănătate. Iată o listă cu 12 dintre acestea:

Omega 3 este un tip de grăsime bună care are o acțiune antiinflamatoare puternică și, prin urmare, poate fi utilizat pentru a controla nivelul colesterolului și al glicemiei sau pentru a preveni bolile cardiovasculare și cerebrale, precum și pentru a îmbunătăți memoria și starea de spirit.

Există trei tipuri de omega 3: acidul docosahexaenoic (DHA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa-linolenic (ALA), care pot fi găsite în special la peștii de mare, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, dar și în semințele precum chia și semințe de in. În plus, omega 3 poate fi consumat și în suplimente sub formă de capsule, care sunt vândute în farmacii, farmacii și magazine de nutriție.

Iată 12 beneficii majore ale Omega 3:

Scade inflamația

Omega 3 are proprietăți antiinflamatorii care pot fi foarte utile în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale sau a artritei reumatoide, de exemplu, deoarece reduce producția de substanțe inflamatorii, cum ar fi eicosanoide și citokine. În plus, acțiunea antiinflamatoare a omega 3 ajută la prevenirea leziunilor celulare care pot duce la apariția cancerului.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Omega 3 ajută la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, care sunt responsabile pentru formarea plăcilor de grăsime în artere, care promovează o mai bună funcționare a arterelor și ajută la prevenirea infarctului, a aritmiei, a insuficienței cardiace și a accidentului vascular cerebral.

În plus, omega 3 ajută la creșterea colesterolului bun, la controlul tensiunii arteriale și la reducerea leziunilor celulare, menținând în același timp vasele de sânge sănătoase.

Previne formarea cheagurilor

Omega 3, în special DHA și EPA, are proprietăți anticoagulante, reducând formarea cheagurilor de sânge prin prevenirea grupării trombocitelor din sânge, astfel încât această grăsime poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi tromboza venoasă profundă sau embolia pulmonară, de exemplu.

Ajută la combaterea depresiei

Omega 3 protejează celulele creierului îmbunătățindu-le activitatea, ducând la o creștere a substanțelor responsabile de emoții, dispoziție și stare de bine, precum serotonina, dopamina și noradrenalina.

Astfel, omega 3 ajută la prevenirea, combaterea și asistarea în tratamentul depresiei prin scăderea simptomelor depresive, a tulburărilor de somn și a lipsei apetitului sexual, care sunt simptome frecvente la persoanele deprimate.

Combate astmul

Omega 3, deoarece are acțiune antiinflamatorie, ajută la combaterea astmului bronșic, pe lângă faptul că poate acționa și reducând riscul apariției unor noi crize și, prin urmare, consumul de alimente bogate în această grăsime sau utilizarea suplimentului poate fi indicat de nutriționist pentru a completa tratamentul indicat de medic.

Previne bolile autoimune

Unele studii arată că omega 3 poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli autoimune, care apar atunci când sistemul imunitar nu recunoaște celulele sănătoase din organism și le atacă, distrugând aceste celule, ca în cazul diabetului de tip 1 sau al sclerozei multiple, de exemplu. În plus, această grăsime poate ajuta la tratamentul lupusului, artritei reumatoide, a colitei ulcerative, a bolii Crohn și a psoriazisului.

Ajută la controlul glicemiei

Unele studii arată că omega 3 poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea rezistenței la insulină și poate fi un aliat important în tratamentul diabetului de tip 2.

Îmbunătățește funcția creierului

Omega 3 este un nutrient foarte important pentru funcțiile creierului, întrucât 60% din creier este format din grăsimi, în special omega 3. Prin urmare, deficiența acestei grăsimi poate fi asociată cu o capacitate de învățare mai mică sau cu memorie mai slabă.

În acest fel, creșterea consumului de omega 3 poate ajuta la protejarea celulelor creierului, asigurând buna funcționare a creierului, îmbunătățind memoria și raționamentul.

Previne Alzheimer

Unele studii arată că consumul de omega 3 poate reduce pierderile de memorie, lipsa de atenție și dificultatea raționamentului logic, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer prin îmbunătățirea funcționării neuronilor creierului. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe studii pentru a demonstra acest beneficiu.

Îmbunătățește calitatea pielii

Omega 3, în special DHA, este o componentă a celulelor pielii, responsabilă pentru sănătatea membranei celulare, menținând pielea moale, hidratată, flexibilă și fără riduri. Astfel, atunci când consumați omega 3 este posibil să mențineți aceste caracteristici ale pielii și sănătatea acesteia.

În plus, omega 3 ajută la protejarea pielii de daunele provocate de soare care pot provoca îmbătrânirea, deoarece are efect antioxidant.

Controlează hiperactivitatea cu deficitul de atenție

Multe studii arată că deficiența de omega 3 este asociată cu tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHA) la copii și că consumul crescut de omega 3, în special EPA, poate reduce simptomele acestei tulburări, contribuind la îmbunătățirea atenției, la finalizarea sarcinilor și la reducerea hiperactivității, impulsivității, agitației și agresivității.

Îmbunătățește performanța musculară

Suplimentarea cu omega 3 poate ajuta la reducerea inflamației musculare cauzate de exercițiile fizice, accelerând recuperarea musculară și scăderea durerii după antrenament.

Omega 3 ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit și la îmbunătățirea performanțelor în antrenamente și este important pentru a facilita debutul activităților fizice sau pentru persoanele în tratamente medicale, cum ar fi fizioterapie sau reabilitare cardiacă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel