12 beneficii uimitoare ale grăsimilor Omega 3

Grăsimile Omega 3 aduc o serie de beneficii pentru sănătate. Iată o listă cu 12 dintre acestea:
Omega 3 este un tip de grăsime bună care are o acțiune antiinflamatoare puternică și, prin urmare, poate fi utilizat pentru a controla nivelul colesterolului și al glicemiei sau pentru a preveni bolile cardiovasculare și cerebrale, precum și pentru a îmbunătăți memoria și starea de spirit.
Există trei tipuri de omega 3: acidul docosahexaenoic (DHA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa-linolenic (ALA), care pot fi găsite în special la peștii de mare, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, dar și în semințele precum chia și semințe de in. În plus, omega 3 poate fi consumat și în suplimente sub formă de capsule, care sunt vândute în farmacii, farmacii și magazine de nutriție.
Iată 12 beneficii majore ale Omega 3:
Scade inflamația
Omega 3 are proprietăți antiinflamatorii care pot fi foarte utile în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale sau a artritei reumatoide, de exemplu, deoarece reduce producția de substanțe inflamatorii, cum ar fi eicosanoide și citokine. În plus, acțiunea antiinflamatoare a omega 3 ajută la prevenirea leziunilor celulare care pot duce la apariția cancerului.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Omega 3 ajută la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, care sunt responsabile pentru formarea plăcilor de grăsime în artere, care promovează o mai bună funcționare a arterelor și ajută la prevenirea infarctului, a aritmiei, a insuficienței cardiace și a accidentului vascular cerebral.
În plus, omega 3 ajută la creșterea colesterolului bun, la controlul tensiunii arteriale și la reducerea leziunilor celulare, menținând în același timp vasele de sânge sănătoase.
Previne formarea cheagurilor
Omega 3, în special DHA și EPA, are proprietăți anticoagulante, reducând formarea cheagurilor de sânge prin prevenirea grupării trombocitelor din sânge, astfel încât această grăsime poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi tromboza venoasă profundă sau embolia pulmonară, de exemplu.
Ajută la combaterea depresiei
Omega 3 protejează celulele creierului îmbunătățindu-le activitatea, ducând la o creștere a substanțelor responsabile de emoții, dispoziție și stare de bine, precum serotonina, dopamina și noradrenalina.
Astfel, omega 3 ajută la prevenirea, combaterea și asistarea în tratamentul depresiei prin scăderea simptomelor depresive, a tulburărilor de somn și a lipsei apetitului sexual, care sunt simptome frecvente la persoanele deprimate.
Combate astmul
Omega 3, deoarece are acțiune antiinflamatorie, ajută la combaterea astmului bronșic, pe lângă faptul că poate acționa și reducând riscul apariției unor noi crize și, prin urmare, consumul de alimente bogate în această grăsime sau utilizarea suplimentului poate fi indicat de nutriționist pentru a completa tratamentul indicat de medic.
Previne bolile autoimune
Unele studii arată că omega 3 poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli autoimune, care apar atunci când sistemul imunitar nu recunoaște celulele sănătoase din organism și le atacă, distrugând aceste celule, ca în cazul diabetului de tip 1 sau al sclerozei multiple, de exemplu. În plus, această grăsime poate ajuta la tratamentul lupusului, artritei reumatoide, a colitei ulcerative, a bolii Crohn și a psoriazisului.
Ajută la controlul glicemiei
Unele studii arată că omega 3 poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea rezistenței la insulină și poate fi un aliat important în tratamentul diabetului de tip 2.
Îmbunătățește funcția creierului
Omega 3 este un nutrient foarte important pentru funcțiile creierului, întrucât 60% din creier este format din grăsimi, în special omega 3. Prin urmare, deficiența acestei grăsimi poate fi asociată cu o capacitate de învățare mai mică sau cu memorie mai slabă.
În acest fel, creșterea consumului de omega 3 poate ajuta la protejarea celulelor creierului, asigurând buna funcționare a creierului, îmbunătățind memoria și raționamentul.
Previne Alzheimer
Unele studii arată că consumul de omega 3 poate reduce pierderile de memorie, lipsa de atenție și dificultatea raționamentului logic, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer prin îmbunătățirea funcționării neuronilor creierului. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe studii pentru a demonstra acest beneficiu.
Îmbunătățește calitatea pielii
Omega 3, în special DHA, este o componentă a celulelor pielii, responsabilă pentru sănătatea membranei celulare, menținând pielea moale, hidratată, flexibilă și fără riduri. Astfel, atunci când consumați omega 3 este posibil să mențineți aceste caracteristici ale pielii și sănătatea acesteia.
În plus, omega 3 ajută la protejarea pielii de daunele provocate de soare care pot provoca îmbătrânirea, deoarece are efect antioxidant.
Controlează hiperactivitatea cu deficitul de atenție
Multe studii arată că deficiența de omega 3 este asociată cu tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHA) la copii și că consumul crescut de omega 3, în special EPA, poate reduce simptomele acestei tulburări, contribuind la îmbunătățirea atenției, la finalizarea sarcinilor și la reducerea hiperactivității, impulsivității, agitației și agresivității.
Îmbunătățește performanța musculară
Suplimentarea cu omega 3 poate ajuta la reducerea inflamației musculare cauzate de exercițiile fizice, accelerând recuperarea musculară și scăderea durerii după antrenament.
Omega 3 ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit și la îmbunătățirea performanțelor în antrenamente și este important pentru a facilita debutul activităților fizice sau pentru persoanele în tratamente medicale, cum ar fi fizioterapie sau reabilitare cardiacă.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.