13 potențiali vinovați din spatele mirosului ciudat al urinei

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Cu excepția cazului în care este miezul nopții și tocmai v-ați trezit, când probabil că nu vă gândiți foarte mult la calitatea urinei, medicii spun că ar trebui analizat cu atenție mirosul acesteia, care, de multe ori ar putea fi un simptom al unor afecțiuni grave.

„Întregul concept de urină de a fi un barometru, dacă vrei, de sănătate generală nu este nou", spune Michael O'Leary, medic, chirurg și urolog la Brigham and Women's Hospital din Massachusetts. „Istoric, medicii ar putea pune diagnostice, privind, mirosind și chiar gustând urina oamenilor."

Astăzi, considerăm că urina este o piață pentru o serie de aspecte ale sănătății noastre. „Ne oferă indicii despre starea noastră de hidratare, procesele de filtrare, sănătatea renală (renală), cardiacă, hormonală și chiar somnul", adaugă Tanaka Dune, MD, uroginecolog la Weill Cornell Medicine din New York. 

 

De fapt, urina cu miros ciudat vă poate îndruma către o serie de probleme de sănătate. Medicii  au discutat cu 13 potențiali vinovați din spatele mirosului tăios, notează Prevention

1. Ești pur și simplu deshidratat.

Imposibilitatea de a bea suficientă apă îți concentrează urina, ceea ce îi poate oferi un miros mai puternic decât cel de obicei, spune dr. Dune. (Practic, produsele de deșeuri create în rinichi nu au suficient lichid disponibil pentru a le dilua în timp ce le excretați.)

Mirosul aspru este, de asemenea, însoțit în mod obișnuit de o culoare mai întunecată decât de obicei (împreună cu aceste alte semne de deshidratare), ceea ce ar trebui să te sfătuiască că este timpul să bei un pahar uriaș de apă, rapid, adaugă Dr. O'Leary.

2. O infecție la vezică poate fi de vină

Infecțiile vezicii urinare și ale tractului urinar sunt cauze frecvente ale urinei mirositoare, în special la femei, care au uretre mai scurte decât bărbații (și astfel o distanță mai mică pentru ca bacteriile să călătorească să afecteze vezica), spune Dr. O'Leary. Din păcate, acest lucru este destul de comun. Oriunde, de la 40 la 60 la sută dintre femei vor avea cel puțin o ITU în timpul vieții lor, iar 1 din 4 se va confrunta cu multiple, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și ale Rinichilor.
„Urina ar trebui să fie teoretic un fluid steril, iar prezența bacteriilor poate afecta mirosul său", explică Dr. O'Leary. (De asemenea, bacteriile din tracturile noastre digestive contribuie la mirosul scaunului nostru.)

3.... sau aveți o infecție fungică.

Infecțiile fungice, care apar ca urmare a supraaglomerării fungice la vagin și vulvă, vor afecta majoritatea femeilor la un moment dat în viața lor.

Deși infecțiile fungice în sine nu provoacă în mod direct urină mirositoare, acestea pot avea un impact indirect asupra a acesteia.

Potrivit Dr. Dune, bacteriile legate de infecție în vagin pot intra în contact cu urina - iar reacția chimică dintre cele două poate crea un miros neplăcut. În plus, multe femei ar putea confunda mirosul vaginal neobișnuit creat de infecția cu urina mirositoare în sine.

4. Tocmai ai băut multă cafea.

Cafeaua are un efect diuretic ușor, ceea ce înseamnă că poate provoca organismul să elibereze apă, în final să te deshidrateze și să contribuie la urina asemănătoare amoniacului, spune dr. Dune.

În plus, metaboliții (de asemenea, subproduse) produse pe măsură ce corpul tău descompune cafeaua poate influența, de asemenea, mirosul urinei, adaugă Dr. Dune. Nimic de preocupat - atâta timp cât depuneți efortul de a hidrata.

 

5. Usturoiul și ceapa au fost vedetele mesei.

Da, acei metaboliți neplăcuți (dar normali!) . „Alimentele diferite produc metaboliți diferiți pe măsură ce îi descompunem", spune dr. Dune. În funcție de cât de multe dintre aceste alimente - usturoiul și ceapa sunt doi vinovați obișnuiți - ai mâncat, s-ar putea să observi modificări ale mirosului urinei tale.

6. Îți lipsește o anumită enzimă și ai mâncat sparanghel.

Această legumă hrănitoare poate afecta și mirosul urinei unora (care este adesea descris ca varză putredă.) „Unii oameni au o enzimă care descompune compușii din sparanghel care poate provoca urină mirositoare", spune Dr. O'Leary. Persoanele care pot descompune compușii induși de miros în sparanghel sunt numiți sparanghel anosmic.

Cu toate acestea, dacă nu ai acea enzimă, vei avea urina mirositoare după ce ai mâncat sparanghel. Conform cercetărilor publicate în British Medical Journal, aproximativ 40 la sută dintre oameni observă schimbări în modul în care miroase urina după ce au mâncat această legumă.

7. Ar putea fi un semn de diabet (sau prediabet).

Schimbările în cât de des te urinezi și ce se află în acea urină - sunt adesea primii indicatori ai diabetului, spune Dr. O'Leary.

Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2, incapacitatea organismului de a prelucra corect zahărul înseamnă că unele dintre lucrurile dulci (sub formă de glucoză) ajung în urină. „Mellitus, termenul care caracterizează aceste tipuri de diabet, înseamnă literalmente gusturi dulci", spune Dr. O'Leary.

Din fericire, un test rapid de urină la cabinetul medicului poate confirma prezența glicemiei, astfel încât tu și medicul dumneavoastră puteți crea un plan de tratament pentru a vă regla glicemia. Dacă sunteți deja diagnosticat cu diabet și observați urină cu miros dulce, considerați un semn că starea dumneavoastră nu mai este controlată - și faceți o programare la medic.

8. Prea multe vitamine.

Toți am experimentat asta: îți iei multivitaminele zilnic (sau orice fel de vitamine și suplimente pe care le implică rutina zilnică) și câteva ore mai târziu, urina ta arată și miroase destul de îngrozitor.

Nu vă alarmați: „Vitamine multiple - în special vitamina B6 - pot afecta culoarea și mirosul urinei", spune dr. Dune. De fapt, vitaminele B sunt celebre pentru transformarea urinei într-o culoare neon galben-verde.

 

9. Este posibil să aveți STI.

Anumite STI - în special chlamydia și tricomoniază - pot duce la urinare dureroasă și mirositoare atât la bărbați, cât și la femei, potrivit CDC.

Multe femei ar putea confunda urinarea vaginală anormală asociată cu aceste infecții cu transmitere sexuală cu urină mirositoare, spune dr. Dune.

Deoarece atât clamidia, cât și trichomoniaza (și alte ITS) pot să nu prezinte simptome, dar pot avea un impact durabil serios asupra sistemului reproductiv, este important să obțineți screeninguri regulate și să faceți o programare cu medicul dumneavoastră la primul semn de îngrijorare.

10. Aveți pietre la rinichi.

Deseori cauzate (cel puțin parțial) de deshidratare, pietrele la rinichi se formează atunci când substanțele chimice din urina ta se cristalizează împreună. În timp ce pietrele mici pot trece fără să vă observați, pietrele mai mari pot duce la durere și o mulțime de alte simptome, inclusiv urină tulbure, mirositoare și chiar sângeroasă, potrivit Fundației Naționale a Rinichilor.

Deoarece faptul că pietrele la rinichi pot crește riscul de a dezvolta boli renale (și de a face cu mai multe pietre în viitor), este important să rămâneți bine hidratat și să lucrați cu medicul pentru a urma orice regim de viață sau ajustări alimentare care pot reduce riscul.

11. Este un efect secundar al anumitor medicamente.

Acei metaboliți s-au întors! Potrivit Dr. Dune, anumite medicamente afectează metaboliții creați în organism sau contribuie la modificările de pH ale urinei noastre, ambele putând afecta mirosul urinei. Anumite medicamente pentru diabet - și un medicament numit metenamină, care este utilizat pentru a aborda UTI cronice - pot avea acest efect.

12. Aveți o fistulă vezicală.

Fistulele, deschizăturile care se formează între două organe, afectează adesea vezica. Potrivit Urology Care Foundation, fistulele vezicii urinare leagă adesea organul fie intestinului sau vaginului, contribuind la o serie de probleme, inclusiv modificări ale mirosului urinei.

În majoritatea cazurilor, fistulele vezicii urinare care se conectează la intestin sunt cauzate de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, spune Dr. O'Leary. Cu toate acestea, cancerul ginecologic și de colon, împreună cu intervențiile chirurgicale recente, pot provoca, de asemenea, fistule.

Deoarece fistulele vezicii urinare pot permite ca bacteriile din alte organe să intre în vezică, ele se manifestă adesea ca infecții ale tractului urinar, urină care arată sau miroase urât și care conține gaz.

13. O afecțiune metabolică rară poate fi vinovatul.

Deși afecțiunile metabolice foarte puțin frecvente (care afectează capacitatea corpului nostru de a transforma alimentele pe care le consumăm în energie), pot afecta mirosul urinei noastre.

Una dintre cele mai frecvente este boala de urină cu sirop de arțar, în care o deficiență de enzime necesare pentru a descompune anumiți aminoacizi determină urină cu miros dulce, explică dr. Dune. Din fericire, această afecțiune este de obicei prinsă și tratată la început.

Alte tulburări metabolice, cum ar fi fenilcetonuria (cunoscută și sub denumirea de PKU), pot influența, de asemenea, mirosul urinei. În PKU, o genă defectă previne descompunerea aminoacidului fenilalanină, care se acumulează și determină respirația și urina cu miros de mușeț, printre alte simptome, precum erupții cutanate și chiar convulsii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel