3 tipuri de alimente care produc sau hrănesc cancerul! Nu le mai consuma

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimentele procesate
Alimentele procesate

Se știe că fumatul și alcoolul duc la cancer, dar nu sunt singurii vinovați. Sunt și tipuri de alimente care fie duc la apariția cancerului fie hrănesc celulele canceroase și le fac să prolifereze. Iată 3 dintre ele: 

Cancerul este o boală complexă, există multe tipuri de cancer, precum și multe potențiale cauze. Deși nu se știe exact ce provoacă apariția celulelor canceroase și inabilitatea sistemului imunitar de a le mai detecta, distruge și elimina, se știe că o varietate de factori pot contribui la dezvoltarea cancerului.

Unii factori de risc, cum este spre exemplu moștenirea genetică, nu pot fi controlați. Dar factorii externi - cum ar fi stilul de viață – pot fi schimbați. De fapt, studiile arată că circa 80-90% din tumorile maligne sunt legate de factori externi.

Iar unul dintre cei mai importanți factori de stil de viață de luat în considerare este dieta! Acest lucru se datorează faptului că un număr mare de cercetări au arătat că unele alimente sunt asociate cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer. Iată 4 dintre ele: 

1) Mâncarea prăjită

Când alimentele cu amidon sunt gătite la temperaturi ridicate – cum sunt cartofi prăjiți și cipsurile spre exemplu -, se formează un compus numit acrilamidă.

Potrivit unei analize din 2018 (link direct analiză) acrilamida s-a dovedit a fi cancerigenă în studiile efectuate pe șobolani. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (link direct sursa informației) consideră că acrilamida este „probabil cancerigenă pentru oameni”.

Potrivit unui studiu din 2020 (link direct studiu), acrilamida dăunează ADN-ului și induce apoptoza sau moartea celulară.

Consumul de multe alimente prăjite crește, de asemenea, riscul pentru diabetul de tip 2 și obezitate (link direct studiu). Aceste condiții pot favoriza stresul oxidativ și inflamația, crescând și mai mult riscul de cancer.

2. Carnea procesată

Carnea procesată înseamnă orice tip de carne care a fost prelucrată prin afumare, sărare, întărire sau conservare. În majoritatea cazurilor e vorba de produse din carne roșie, precum hot dog, cârnați, salam, șuncă, pastramă etc. 

Metodele utilizate pentru fabricarea cărnii procesate pot crea substanțe cancerigene. De exemplu, conform unui articol din 2018 (link direct articol) prelucrarea cărnii cu nitriți poate forma substanțe cancerigene numite compuși N-nitrozo. De asemenea, afumatul bucăților de carne poate duce la producerea de hidrocarburi aromatice policiclice cancerigene (HAP).

Potrivit unei analize din 2019 (link direct analiză) carnea procesată este un factor major de risc pentru cancerul colorectal. O altă analiză din 2019 (link direct analiză) a constatat, de asemenea, că este legată de cancerul de stomac.

Într-o analiză din 2018 (link direct analiză) cercetătorii au stabilit că un consum ridicat de carne procesată a fost asociat cu un risc crescut de cancer de sân.

3. Zaharul și carbohidrații rafinați

Alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați vă pot crește indirect riscul de cancer. Câteva exemple ale acestor alimente includ: băuturi îndulcite cu zahăr, produse de patiserie făcute cu făină albă, paste albe, pâinea albă, cereale zaharate. 

De asemenea, când făina este procesată, clorul gazos este utilizat pentru albirea ei, proces care favorizează celulele canceroase. O astfel de făină rafinată are un indice glicemic ridicat, care determină creșterea nivelului de glucoză și de insulină din sânge. Iar celulele canceroase consumă glucoză!

Consumul unei concentrații ridicate de alimente zaharoase, cu amidon, poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate. Conform unui studiu din 2020 (link direct studiu) ambele condiții favorizează inflamația și stresul oxidativ. Acest lucru vă poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Potrivit unei revizuiri din 2019 (link direct studiu) diabetul de tip 2 crește riscul de cancer ovarian, mamar și endometrial (uterin).

Un aport ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de glucoză în sânge, care, potrivit unui studiu din 2017 (link direct studiu) poate fi un factor de risc pentru cancerul colorectal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel