3 tipuri de alimente care produc sau hrănesc cancerul! Nu le mai consuma
Se știe că fumatul și alcoolul duc la cancer, dar nu sunt singurii vinovați. Sunt și tipuri de alimente care fie duc la apariția cancerului fie hrănesc celulele canceroase și le fac să prolifereze. Iată 3...
Cancerul este o boală complexă, există multe tipuri de cancer, precum și multe potențiale cauze. Deși nu se știe exact ce provoacă apariția celulelor canceroase și inabilitatea sistemului imunitar de a le mai detecta, distruge și elimina, se știe că o varietate de factori pot contribui la dezvoltarea cancerului.
Unii factori de risc, cum este spre exemplu moștenirea genetică, nu pot fi controlați. Dar factorii externi - cum ar fi stilul de viață – pot fi schimbați. De fapt, studiile arată că circa 80-90% din tumorile maligne sunt legate de factori externi.
Iar unul dintre cei mai importanți factori de stil de viață de luat în considerare este dieta! Acest lucru se datorează faptului că un număr mare de cercetări au arătat că unele alimente sunt asociate cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer. Iată 4 dintre ele:
1) Mâncarea prăjită
Când alimentele cu amidon sunt gătite la temperaturi ridicate – cum sunt cartofi prăjiți și cipsurile spre exemplu -, se formează un compus numit acrilamidă.
Potrivit unei analize din 2018 (link direct analiză) acrilamida s-a dovedit a fi cancerigenă în studiile efectuate pe șobolani. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (link direct sursa informației) consideră că acrilamida este „probabil cancerigenă pentru oameni”.
Potrivit unui studiu din 2020 (link direct studiu), acrilamida dăunează ADN-ului și induce apoptoza sau moartea celulară.
Consumul de multe alimente prăjite crește, de asemenea, riscul pentru diabetul de tip 2 și obezitate (link direct studiu). Aceste condiții pot favoriza stresul oxidativ și inflamația, crescând și mai mult riscul de cancer.
2. Carnea procesată
Carnea procesată înseamnă orice tip de carne care a fost prelucrată prin afumare, sărare, întărire sau conservare. În majoritatea cazurilor e vorba de produse din carne roșie, precum hot dog, cârnați, salam, șuncă, pastramă etc.
Metodele utilizate pentru fabricarea cărnii procesate pot crea substanțe cancerigene. De exemplu, conform unui articol din 2018 (link direct articol) prelucrarea cărnii cu nitriți poate forma substanțe cancerigene numite compuși N-nitrozo. De asemenea, afumatul bucăților de carne poate duce la producerea de hidrocarburi aromatice policiclice cancerigene (HAP).
Potrivit unei analize din 2019 (link direct analiză) carnea procesată este un factor major de risc pentru cancerul colorectal. O altă analiză din 2019 (link direct analiză) a constatat, de asemenea, că este legată de cancerul de stomac.
Într-o analiză din 2018 (link direct analiză) cercetătorii au stabilit că un consum ridicat de carne procesată a fost asociat cu un risc crescut de cancer de sân.
3. Zaharul și carbohidrații rafinați
Alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați vă pot crește indirect riscul de cancer. Câteva exemple ale acestor alimente includ: băuturi îndulcite cu zahăr, produse de patiserie făcute cu făină albă, paste albe, pâinea albă, cereale zaharate.
De asemenea, când făina este procesată, clorul gazos este utilizat pentru albirea ei, proces care favorizează celulele canceroase. O astfel de făină rafinată are un indice glicemic ridicat, care determină creșterea nivelului de glucoză și de insulină din sânge. Iar celulele canceroase consumă glucoză!
Consumul unei concentrații ridicate de alimente zaharoase, cu amidon, poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate. Conform unui studiu din 2020 (link direct studiu) ambele condiții favorizează inflamația și stresul oxidativ. Acest lucru vă poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.
Potrivit unei revizuiri din 2019 (link direct studiu) diabetul de tip 2 crește riscul de cancer ovarian, mamar și endometrial (uterin).
Un aport ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de glucoză în sânge, care, potrivit unui studiu din 2017 (link direct studiu) poate fi un factor de risc pentru cancerul colorectal.
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Cancerul tăcut care scapă la investigația medicală. Apare în altă zonă
Crezi că ești sănătos. Analizele ies bine, simptomele lipsesc. Dar cancerul este deja acolo, iar urmările sunt fatale.
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
Ce sunt markerii tumorali și ce trebuie să știi despre ei?
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat. Și nu este vorba de balonare.
Celulele adipoase modificate genetic, strategie pentru înfometarea cancerului. Opresc creșterea celulelor canceroase
Tratamentul care înfometează cancerul. Duce la eliminarea celulelor canceroase.
"Momentul zero" al cancerului de colon a fost descoperit. După acesta, boala devine aproape imposibil de oprit
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer
Cancerul care ucide fără simptome. Semnele subtile pe care le ignori
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Supraviețuitorii tineri de cancer, risc crescut de deces din alte cauze, arată un studiu european
Supraviețuitorii de cancer, la mare risc. Medicii trag un semnal de alarmă despre adevărul cutremurător.
Dr. Monica Pop, mesaj puternic despre cancer: Boală grea! Nu m-am vindecat
Băuturile calde provoacă într-adevăr cancer? Un specialist explică. Cum trebuie să bei cafeaua și ceaiul, de fapt?
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
