5 motive să mănânci sfeclă roșie în fiecare zi. Plus o rețetă cu un gust desăvârșit

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Există întotdeauna motive întemeiate să mâncăm legume. Sunt bogate în fibre, apă, vitamine, minerale, antioxidanți și au avantajul de a fi sărace în calorii. Sfecla roșie nu face excepție de la regulă. 

Crudă sau gătită, sfecla roșie este plină de vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru sănătate.

Este o legumă bogată în vitamina A, C, beta-caroten, fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru și fosfor. Atâtea motive pentru care sfecla este, fără îndoială, un aliat al sănătății.

Este un antioxidant remarcabil

Sfecla roșie conține antioxidanți, cum ar fi flavonoizi și betalani; responsabili pentru culoarea sa roșie. Compușii săi fenolici au o activitate antioxidantă care face posibilă neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de boli și îmbătrânire celulară.

Ar scădea tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate provoca boli cardiovasculare. Acesta este motivul pentru care este important să mănânci legume bogate în fibre și antioxidanți. Sfecla roșie, pe lângă vitamine și minerale, se crede că are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și acest lucru este confirmat de un studiu. Conținutul său ridicat de nitrați produce astfel efecte vasoprotectoare și reduce hipertensiunea. În plus, un alt studiu a arătat că sucul de sfeclă roșie ar îmbunătăți hipertensiunea sau chiar ar avea un efect antihipertensiv.

Ar avea activitate antiinflamatoare

Activitatea sa antioxidantă și antiinflamatorie este incontestabilă. Conținutul său de pigmenți betalainici este responsabil pentru acțiunea sa antiinflamatorie, după cum reiese din acest studiu

Ar detoxifia ficatul

Stresul, consumul de produse procesate sau chiar poluarea afectează starea ficatului nostru. Prin urmare, este esențial consumul de alimente care ajută la curățarea lui. Printre aceste alimente se numără sfecla roșie care, datorită bogăției sale de antioxidanți, vitamina A, B6 și fier, ar proteja ficatul împotriva stresului oxidativ și ar contribui la eliminarea toxinelor din organism. 

Ar proteja împotriva anemiei

Anemia se caracterizează printr-un nivel scăzut de hemoglobină în sânge. Din fericire, sfecla roșie este un aliat anti-anemie datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Acestea produc efecte hematinice și cresc nivelul hemoglobinei, potrivit acestui studiu.

Pentru a te bucura de beneficiile acestei legume sănătoase, iată o rețetă de salată, ușor de preparat, care poate fi folosită ca starter pentru felul principal sau ca o masă ușoară, fără calorii.

Ai nevoie de:

4 sfecle roșii

2 cartofi

2 linguri de ulei de măsline

1 lingură de suc de lămâie

1 legătură de pătrunjel

sare și piper

Fierbe sfeclele într-o oală umplută cu apă timp de 45 de minute. Odată fierte, lasă-le să se răcească, apoi curăță-le și taie-le în cuburi mici.

Fierbe cartofii timp de 15 minute. Curăță-i și taie-i cubulețe mici.

Taie pătrunjelul mărunt.

Într-un castron, amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie, precum și sarea și piperul. Adaugă la acest amestec sfeclele și cartofii tăiați cubulețe, precum și pătrunjelul tocat și amestecă bine. Se servește imediat sau se bagă la frigider până în momentul degustării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel