5 motive să mănânci sfeclă roșie în fiecare zi. Plus o rețetă cu un gust desăvârșit

Există întotdeauna motive întemeiate să mâncăm legume. Sunt bogate în fibre, apă, vitamine, minerale, antioxidanți și au avantajul de a fi sărace în calorii. Sfecla roșie nu face excepție de la...
Crudă sau gătită, sfecla roșie este plină de vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru sănătate.
Este o legumă bogată în vitamina A, C, beta-caroten, fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru și fosfor. Atâtea motive pentru care sfecla este, fără îndoială, un aliat al sănătății.
Este un antioxidant remarcabil
Sfecla roșie conține antioxidanți, cum ar fi flavonoizi și betalani; responsabili pentru culoarea sa roșie. Compușii săi fenolici au o activitate antioxidantă care face posibilă neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de boli și îmbătrânire celulară.
Ar scădea tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială poate provoca boli cardiovasculare. Acesta este motivul pentru care este important să mănânci legume bogate în fibre și antioxidanți. Sfecla roșie, pe lângă vitamine și minerale, se crede că are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și acest lucru este confirmat de un studiu. Conținutul său ridicat de nitrați produce astfel efecte vasoprotectoare și reduce hipertensiunea. În plus, un alt studiu a arătat că sucul de sfeclă roșie ar îmbunătăți hipertensiunea sau chiar ar avea un efect antihipertensiv.
Ar avea activitate antiinflamatoare
Activitatea sa antioxidantă și antiinflamatorie este incontestabilă. Conținutul său de pigmenți betalainici este responsabil pentru acțiunea sa antiinflamatorie, după cum reiese din acest studiu.
Ar detoxifia ficatul
Stresul, consumul de produse procesate sau chiar poluarea afectează starea ficatului nostru. Prin urmare, este esențial consumul de alimente care ajută la curățarea lui. Printre aceste alimente se numără sfecla roșie care, datorită bogăției sale de antioxidanți, vitamina A, B6 și fier, ar proteja ficatul împotriva stresului oxidativ și ar contribui la eliminarea toxinelor din organism.
Ar proteja împotriva anemiei
Anemia se caracterizează printr-un nivel scăzut de hemoglobină în sânge. Din fericire, sfecla roșie este un aliat anti-anemie datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Acestea produc efecte hematinice și cresc nivelul hemoglobinei, potrivit acestui studiu.
Pentru a te bucura de beneficiile acestei legume sănătoase, iată o rețetă de salată, ușor de preparat, care poate fi folosită ca starter pentru felul principal sau ca o masă ușoară, fără calorii.
Ai nevoie de:
4 sfecle roșii
2 cartofi
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură de suc de lămâie
1 legătură de pătrunjel
sare și piper
Fierbe sfeclele într-o oală umplută cu apă timp de 45 de minute. Odată fierte, lasă-le să se răcească, apoi curăță-le și taie-le în cuburi mici.
Fierbe cartofii timp de 15 minute. Curăță-i și taie-i cubulețe mici.
Taie pătrunjelul mărunt.
Într-un castron, amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie, precum și sarea și piperul. Adaugă la acest amestec sfeclele și cartofii tăiați cubulețe, precum și pătrunjelul tocat și amestecă bine. Se servește imediat sau se bagă la frigider până în momentul degustării.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce ne năpădesc gândurile înainte de a adormi. Trucul simplu care ne curăță mintea
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!