6 tipuri de alimente pe care să le eviți dacă ai artrită. STUDII

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimente       FOTO pexels
Alimente FOTO pexels

Artrita poate fi controlată și prin alimentație, spun specialiștii. Există cel puțin 6 grupuri de alimente de care cei care au o formă de artrită ar trebui să se ferească:

Artrita este o afecțiune comună care implică inflamația cronică a articulațiilor, provoacă durere și leziuni la nivelul acestora, dar și al oaselor și altor părți ale corpului, în funcție de tip. Pentru că există peste 100 de tipuri de artrită. 

Cercetările arată că intervențiile dietetice, cum ar fi eliminarea anumitor alimente și băuturi, pot reduce severitatea simptomelor la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită, precum și că le pot îmbunătăți calitatea generală a vieții.

Iată 6 tipuri de alimente și băuturi de evitat dacă aveți artrită:

1. Zahăr și alimente cu zahăr

Ar trebui să vă limitați aportul de zahăr indiferent din ce motiv, dar mai ales dacă aveți artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, sucuri acidulate, înghețată și numeroase alte alimente, inclusiv articole mai puțin evidente, cum ar fi sosul de grătar.

Un studiu efectuat pe 217 persoane cu poliartrită reumatoidă a remarcat că dintre 20 de alimente, sucul acidulat îndulcit cu zahăr și deserturile au fost cel mai frecvent raportate că agravează simptomele artrită reumatoidă (link direct studiu).

De exemplu, într-un studiu efectuat pe 1.209 adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, cei care au băut băuturi îndulcite cu fructoză, de 5 ori pe săptămână sau mai mult, au fost de 3 ori mai predispuși la artrită decât cei care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză puțin sau deloc (link direct studiu).

2. Carne procesată și roșie

Unele cercetări leagă carnea roșie și procesată de inflamație, care poate crește simptomele artritei. De exemplu, dietele bogate în carne procesată și roșie duc la niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și homocisteină (link direct studiu, link direct studiu).

Studiul pe 217 persoane cu artrită reumatoidă menționat mai sus a constatat, de asemenea, că și carnea roșie a agravat frecvent simptomele bolii. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie (link direct studiu).

3. Alimente care conțin gluten

Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară și triticale (un hibrid între grâu și secară). Unele cercetări îl leagă de inflamația crescută și sugerează că a nu avea gluten poate ameliora simptomele artritei (link direct studiu).

În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă. De asemenea, cei cu boli autoimune precum artrita reumatoidă au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală (link direct studiu).

4. Alimente procesate

Produsele ultraprocesate, cum ar fi fast-food-ul, cerealele pentru micul dejun și produsele de patiserie sunt de obicei bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente potențial inflamatorii, toate acestea putând agrava simptomele artritei.

Cercetările sugerează că dietele occidentale bogate în alimente puternic procesate vă pot crește riscul de PR contribuind la inflamație și factori de risc precum obezitatea (link direct studiu).

Mai mult decât atât, într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu artrită reumatoidă, cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultraprocesate au avut factori de risc crescuți pentru bolile de inimă, inclusiv niveluri mai mari de hemoglobină glicata (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului glicemiei (link direct studiu).

5. Alimente cu multă sare

Reducerea consumului de sare poate fi o alegere bună pentru persoanele cu artrită. Alimentele bogate în sare includ supa conservată, pizza, anumite brânzeturi, carnea procesată și numeroase alte produse procesate.

Un studiu pe cobai a constatat că artrita a fost mai severă la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare decât la cei cu o dietă care conținea niveluri normale de sare (link direct studiu).

Cercetătorii au sugerat și că aportul ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru boli autoimune precum artrita inflamatorie (link direct studiu).

Un studiu pe 18.555 de persoane a legat aportul ridicat de sodiu de un risc crescut de artrită reumatoidă ( link direct studiu).

6. Băuturile alcoolice

Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, oricine are artrită inflamatorie ar trebui să o restricționeze aportul sau să renunțe pur și simplu. 

Un studiu pe 278 de persoane cu spondiloartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace – a legat consumul de alcool de o deteriorare structurală a coloanei vertebrale (link direct studiu).

Alte studii au arătat, de asemenea, că atunci când consumăm alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută (link direct studiu).

În plus, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrită, deși nu toate studiile au găsit o legătură semnificativă (link direct studiu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel