6 tipuri de alimente pe care să le eviți dacă ai artrită. STUDII
Artrita poate fi controlată și prin alimentație, spun specialiștii. Există cel puțin 6 grupuri de alimente de care cei care au o formă de artrită ar trebui să se...
Artrita este o afecțiune comună care implică inflamația cronică a articulațiilor, provoacă durere și leziuni la nivelul acestora, dar și al oaselor și altor părți ale corpului, în funcție de tip. Pentru că există peste 100 de tipuri de artrită.
Cercetările arată că intervențiile dietetice, cum ar fi eliminarea anumitor alimente și băuturi, pot reduce severitatea simptomelor la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită, precum și că le pot îmbunătăți calitatea generală a vieții.
Iată 6 tipuri de alimente și băuturi de evitat dacă aveți artrită:
1. Zahăr și alimente cu zahăr
Ar trebui să vă limitați aportul de zahăr indiferent din ce motiv, dar mai ales dacă aveți artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, sucuri acidulate, înghețată și numeroase alte alimente, inclusiv articole mai puțin evidente, cum ar fi sosul de grătar.
Un studiu efectuat pe 217 persoane cu poliartrită reumatoidă a remarcat că dintre 20 de alimente, sucul acidulat îndulcit cu zahăr și deserturile au fost cel mai frecvent raportate că agravează simptomele artrită reumatoidă (link direct studiu).
De exemplu, într-un studiu efectuat pe 1.209 adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, cei care au băut băuturi îndulcite cu fructoză, de 5 ori pe săptămână sau mai mult, au fost de 3 ori mai predispuși la artrită decât cei care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză puțin sau deloc (link direct studiu).
2. Carne procesată și roșie
Unele cercetări leagă carnea roșie și procesată de inflamație, care poate crește simptomele artritei. De exemplu, dietele bogate în carne procesată și roșie duc la niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și homocisteină (link direct studiu, link direct studiu).
Studiul pe 217 persoane cu artrită reumatoidă menționat mai sus a constatat, de asemenea, că și carnea roșie a agravat frecvent simptomele bolii. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie (link direct studiu).
3. Alimente care conțin gluten
Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară și triticale (un hibrid între grâu și secară). Unele cercetări îl leagă de inflamația crescută și sugerează că a nu avea gluten poate ameliora simptomele artritei (link direct studiu).
În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă. De asemenea, cei cu boli autoimune precum artrita reumatoidă au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală (link direct studiu).
4. Alimente procesate
Produsele ultraprocesate, cum ar fi fast-food-ul, cerealele pentru micul dejun și produsele de patiserie sunt de obicei bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente potențial inflamatorii, toate acestea putând agrava simptomele artritei.
Cercetările sugerează că dietele occidentale bogate în alimente puternic procesate vă pot crește riscul de PR contribuind la inflamație și factori de risc precum obezitatea (link direct studiu).
Mai mult decât atât, într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu artrită reumatoidă, cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultraprocesate au avut factori de risc crescuți pentru bolile de inimă, inclusiv niveluri mai mari de hemoglobină glicata (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului glicemiei (link direct studiu).
5. Alimente cu multă sare
Reducerea consumului de sare poate fi o alegere bună pentru persoanele cu artrită. Alimentele bogate în sare includ supa conservată, pizza, anumite brânzeturi, carnea procesată și numeroase alte produse procesate.
Un studiu pe cobai a constatat că artrita a fost mai severă la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare decât la cei cu o dietă care conținea niveluri normale de sare (link direct studiu).
Cercetătorii au sugerat și că aportul ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru boli autoimune precum artrita inflamatorie (link direct studiu).
Un studiu pe 18.555 de persoane a legat aportul ridicat de sodiu de un risc crescut de artrită reumatoidă ( link direct studiu).
6. Băuturile alcoolice
Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, oricine are artrită inflamatorie ar trebui să o restricționeze aportul sau să renunțe pur și simplu.
Un studiu pe 278 de persoane cu spondiloartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace – a legat consumul de alcool de o deteriorare structurală a coloanei vertebrale (link direct studiu).
Alte studii au arătat, de asemenea, că atunci când consumăm alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută (link direct studiu).
În plus, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrită, deși nu toate studiile au găsit o legătură semnificativă (link direct studiu).
-
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
