9 beneficii pentru sănătate, odată cu renunțarea la cafea

DCMedical Team |
Data publicării:

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său personal ce se întâmplă în organism atunci când renunți la cafea.

Consumul de cafea are o mulțime de beneficii, însă nici excesul nu este indicat. Cu toate acestea, renunțarea la cafea poate aduce, de asemenea, alte beneficii.

Iată cum explică medicul Vasi Rădulescu pe blogul său:

„Știu…să renunți la cafeaua de dimineață înseamnă să renunți la o bucurie a vieții, sau pur și simplu nu crezi că poți supraviețui unei zile fără cana aceea mare de cafea pe care o bei fără să conștientizezi imediat ce te trezești. Deși consumul de cafea are multe beneficii, există părți bune și dacă renunți la ea:

1. Reduci simptomele anxietății. Cafeaua activează răspunsul de luptă sau fugi și îți poate da simptome precum palpitații, agitație, chiar sentimente de panică. Reduci cafeaua, reduci și un factor care poate declanșa astfel de senzații

2. Un somn mai bun, fiindcă reduci starea de alertă provocată de cofeină

3. Mai puține drumuri la toaletă. Dacă nu știai, cafeaua are efect laxativ și diuretic slab

4. Multe femei susțin că nu au mai avut dureri ale sânilor după ce au renunțat la cafea, deși nu există studii concrete care să ateste legătura între cafeină și durerea de sâni

5. Pielea ta va îmbătrâni mai târziu. Cafeaua încetinește procesul de producere a colagenului, responsabil de reînnoirea pielii, care va deveni tot mai lent oricum cu cât înaintezi în vârstă, așa încât, dacă renunți la cafea, ajuți la încetinirea procesului de îmbătrânire

6. Eviți dependența. La fel ca drogurile, cofeina modifică anumite compoziții chimice ale creierului dacă o bei în mod regulat în timp. Poți deveni dependent și de cofeină și, în timp, ai nevoie de tot mai multă pentru a-i simți efectele.

7. Ajuți la o mai bună absorbție a nutrienților. Cantități mari de cofeină îți împiedică organismul să absoarbă vitamine și minerale așa cum ar trebui. De fapt, dacă iei un supliment de multivitamine cu ceașca de cafea de dimineață, cofeina poate împiedica să îi obții beneficiile.

8.  Dinți mai puternici și mai albi. Cafeaua, băuturile carbogazoase și ceaiul sunt trei dintre cele mai frecvente surse ale cofeinei. Toate îți pot păta dinții cu aciditatea și culoarea lor. Cofeina îți dă și senzația de gură uscată. Saliva este o apărare primară împotriva bacteriilor, deci cu cât ai mai puțină, cu atât este mai mare riscul de apariție a cariilor dentare.

9. Tensiunea arterială crește când bei cofeină. De asemenea, se crede că are un efect asupra vaselor de sânge, provocând vasoconstricție, adică reduce calibrul normal al vaselor, necesar pentru a menține tensiunea arterială normală. Dacă reduci cofeina, scazi riscul de creștere a tensiunii arteriale și potențiale complicații împreună cu aceasta.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel