Adevărul despre pepene. Cât ar trebui să mâncăm, de fapt: Este destul de ușor să ne înșelam

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, atrage atenția că pepenele, deși este extrem de benefic pentru sănătate, trebuie consumat cu măsură, pentru a nu ne pune în pericol silueta. ...
Pepenele este vedeta verii. Dulce, răcoros și plin de vitamine, este poate cel mai îndrăgit fruct din sezonul cald. Este bogat în vitaminele A și C, antioxidanți și are un conținut scăzut de zahăr, în comparație cu alte fructe tropicale. Deși această gustare aduce o mulțime de beneficii în organism, există și câteva efecte secundare ale consumului de pepene.
Pepenele poate îngrășa
Am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, medic nutriționist, care ne-a explicat de ce trebuie să fim atenți la cantitatea de pepene consumat.
Potrivit acestuia, un adult ar trebui să consume maxim 500 de grame de fructe pe zi, iar pepenele, prin conținutul său ridicat de apă, poate fi ușor consumat în cantități mult mai mari, ceea ce ne poate compromite dieta.
„Nu putem consuma oricât. Este un fruct cu un conținut mare de apă, așa că, din punct de vedere caloric, este mai slab decât alte fructe, nu mai este zahărul atât de concentrat, însă, de obicei, suntem tentați să mâncăm cantități destul de mari. Pentru un adult, cantitatea recomandată de fructe este undeva la 400- 500 de grame pe zi, cam atât ar trebui să consumăm.
Este destul de ușor să ne înșelam și să consumăm cantități mai mari, ținând cont că este foarte gustos. Dacă reușim să ne oprim la mai mult de 100 de g, peste cantitatea recomandată, dar să reducem din alte surse, spre exemplu, să mâncăm mai puțină pâine în ziua respectivă sau să nu mai mâncăm garnitură la masă principală, reușim să menținem un echilibru care să nu afecteze greutatea. Însă nu trebuie să considerăm că este safe, pentru că este totuși o sursă importantă zahăr”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.
Care sunt alimentele cu care ne putem „împrieteni” în sezonul cald
„Dacă suntem „dușmani” cu legumele și cu verdețurile, acestea sunt, să zicem, alimentele care sunt specifice sezonului cald, respectiv legumele și fructele, și sunt suficient de mulți oameni care nu consumă nici pe departe genul acesta de alimente. Cu ele ne putem împrieteni, în cazul în care constatăm că nu avem suficiente fructe și legume în alimentația noastră. Două treimi din alimentație ar trebui să fie reprezentată de alimente de origine vegetală, aici includem și cerealele, dar cereale se presupune că le consumăm și în alte perioade ale anului, nu sunt neapărat apanajul sezonului cald.
Aș considera că putem să ne orientăm către toate legumele și fructele de sezon, să le consumăm atunci când apar, când sunt proaspete, chiar dacă, în principiu, în zilele noastre, găsim la supermarketuri orice, oricând, dar mult mai sănătos este să consumăm un fruct în perioada în care a fost recoltat. Acum, de exemplu, sunt căpșunele pe piață. Să ne bucurăm de ele, mai ales dacă sunt de la producători locali, avem și avantajul că susținem producătorii aceștia”, a explicat dr. Șerban Damian.
-
4 motive să faci un duș fierbinte08.09.2025, 10:27
-
-
-
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne07.09.2025, 17:30
-
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!