Adevărul despre pepene. Cât ar trebui să mâncăm, de fapt: Este destul de ușor să ne înșelam
Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, atrage atenția că pepenele, deși este extrem de benefic pentru sănătate, trebuie consumat cu măsură, pentru a nu ne pune în pericol silueta. ...
Pepenele este vedeta verii. Dulce, răcoros și plin de vitamine, este poate cel mai îndrăgit fruct din sezonul cald. Este bogat în vitaminele A și C, antioxidanți și are un conținut scăzut de zahăr, în comparație cu alte fructe tropicale. Deși această gustare aduce o mulțime de beneficii în organism, există și câteva efecte secundare ale consumului de pepene.
Pepenele poate îngrășa
Am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, medic nutriționist, care ne-a explicat de ce trebuie să fim atenți la cantitatea de pepene consumat.
Potrivit acestuia, un adult ar trebui să consume maxim 500 de grame de fructe pe zi, iar pepenele, prin conținutul său ridicat de apă, poate fi ușor consumat în cantități mult mai mari, ceea ce ne poate compromite dieta.
„Nu putem consuma oricât. Este un fruct cu un conținut mare de apă, așa că, din punct de vedere caloric, este mai slab decât alte fructe, nu mai este zahărul atât de concentrat, însă, de obicei, suntem tentați să mâncăm cantități destul de mari. Pentru un adult, cantitatea recomandată de fructe este undeva la 400- 500 de grame pe zi, cam atât ar trebui să consumăm.
Este destul de ușor să ne înșelam și să consumăm cantități mai mari, ținând cont că este foarte gustos. Dacă reușim să ne oprim la mai mult de 100 de g, peste cantitatea recomandată, dar să reducem din alte surse, spre exemplu, să mâncăm mai puțină pâine în ziua respectivă sau să nu mai mâncăm garnitură la masă principală, reușim să menținem un echilibru care să nu afecteze greutatea. Însă nu trebuie să considerăm că este safe, pentru că este totuși o sursă importantă zahăr”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.
Care sunt alimentele cu care ne putem „împrieteni” în sezonul cald
„Dacă suntem „dușmani” cu legumele și cu verdețurile, acestea sunt, să zicem, alimentele care sunt specifice sezonului cald, respectiv legumele și fructele, și sunt suficient de mulți oameni care nu consumă nici pe departe genul acesta de alimente. Cu ele ne putem împrieteni, în cazul în care constatăm că nu avem suficiente fructe și legume în alimentația noastră. Două treimi din alimentație ar trebui să fie reprezentată de alimente de origine vegetală, aici includem și cerealele, dar cereale se presupune că le consumăm și în alte perioade ale anului, nu sunt neapărat apanajul sezonului cald.
Aș considera că putem să ne orientăm către toate legumele și fructele de sezon, să le consumăm atunci când apar, când sunt proaspete, chiar dacă, în principiu, în zilele noastre, găsim la supermarketuri orice, oricând, dar mult mai sănătos este să consumăm un fruct în perioada în care a fost recoltat. Acum, de exemplu, sunt căpșunele pe piață. Să ne bucurăm de ele, mai ales dacă sunt de la producători locali, avem și avantajul că susținem producătorii aceștia”, a explicat dr. Șerban Damian.
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
