Adeverința medicală cerută la angajare, de la ce medic o obții

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Medicului de familie îi sunt frecvent solicitate adeverințe pentru angajare, pe care să scrie musai „apt pentru muncă”. Numai că acesta nu are dreptul să emită o astfel de adeverință. Iată de unde obții legal documentul atunci când vrei să te angajezi.

Când te angajezi, alături de actele care atestă studiile, de CV și de cartea de identitate, trebuie să-i aduci angajatorului și o adeverință medicală care să arate că ești „apt pentru muncă" (în unele cazuri și „apt pentru efort fizic"). Această adeverință nu se obține, însă, de la medicul de familie, ci de la medicul de medicina muncii!

Conform Hotărârii nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor: „Art. 4, (1) Supravegherea sănătății lucrătorilor este asigurată de către medicii specialiști de medicina muncii". Actul normativ subliniază că „numai medicii de medicina muncii sunt abilitați să completeze fișa de aptitudine și cu referire doar la un anumit loc de muncă, nu la capacitatea de muncă, în general", precizează Colegiul Medicilor din România (CMR), într-un comunicat.

Ce dă medicul de familie și ce dă medicul de medicina muncii

Aceeași Hotărâre prevede, la Art. 16 (6^1), că „Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverință/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat".

Asta înseamnă că medicul de familie poate elibera, dacă medicul de medicina muncii i-o cere, o adeverință / scrisoare medicală / informare în care precizează starea de sănătate generală a pacientului – adică arată bolile cu care îl are în evidență pe pacient și ce tratament ia acesta pentru ele.

Medicul specialist de medicina muncii, în baza fișei de solicitare a examenului medical la angajare, a fișei de identificare a factorilor de risc profesional, a dosarului medical și a examenelor medicale efectuate, completează fișa de aptitudine, iar la concluzia examenului medical de angajare doar el poate scrie, în funcție de ce constată, dacă viitorul angajat este: „apt pentru muncă", „apt condiționat", „inapt temporar" sau „inapt" pentru locul de muncă respectiv în conformitate cu art. 16, alin. 6) din hotărâre.

Conform HG 355/2007, Art. 17, „Fișa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator și celălalt pentru lucrător".

De asemenea, conform Art. 44, „Medicul specialist de medicina muncii și medicul de familie al lucrătorului se vor informa reciproc și operativ referitor la apariția unor modificări în starea de sănătate a lucrătorului".

Medicul de familie te declară doar „clinic sănătos” (dacă ești)

Totodată, în adeverințele emise (conform competențelor curriculare, în conformitate cu prevederile art. 9 din Codul deontologic al Colegiului Medicilor din România - „Art. 9 – Principiul specializării profesionale), „medicii de familie pot folosi doar sintagma „clinic sănătos" sau pot preciza diagnosticul constatat sau confirmat de alte specialități medicale, nefiind îndreptățiți curricular să folosească sintagma „apt de muncă", subliniază CMR.

Dacă un medic de familie emite o adeverință pe care a scris „apt pentru muncă", poate intra sub incidența dispozițiilor art. 22, lit. g) din Codul de deontologie - „Art. 22 Fapte și acte nedeontologice. Sunt contrare principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de medic, în special, următoarele acte: (...) g) emiterea unui document medical pentru care nu există competență profesională;".

Dacă e nevoie și de o adeverință pentru efort fizic, „Potrivit Legii nr. 321/2007 privind organizarea și funcționarea cabinetelor de medicină sportivă, avizul medical „apt/ inapt de efort fizic" este emis de cabinetul de medicină sportivă în urma examinărilor clinice și paraclinice specifice, cu avizul medicului specialist, a colaborării cu alte specialități medicale, în funcție de particularitățile cazului, iar pentru orele de educație fizică din școli, avizul medical poate fi eliberat de către medicul școlar în colaborare cu medicii de specialitate", completează CMR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel