Ce înseamnă pentru pacient să nu primească tratamentul HIV la timp. Adrian Streinu-Cercel: Punem pacientului o întrebare banală - câte pastile ți-au rămas din flacon la sfârșitul lunii?

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Tratament HIV - Foto: Freepik @drobotdean
Tratament HIV - Foto: Freepik @drobotdean

Ce înseamnă pentru pacient să nu primească tratamentul pentru HIV la timp. Jurnalistul Val Vâlcu, întrebare cheie: Nu creează rezistență?

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia de Sănătate din Senatul României, a explicat ce înseamnă pentru pacient să nu primească tratamentul la timp.

"Teoretic, ar trebui să ne gândim că dăm posibilitatea virusului să-și reia replicare. Și ca atare, orice replicare se asociază cu o distrugere în sistemul imun și orice distrugere în sistemul imun asociază cicatrici, respectiv oprirea lui pe termen lung.

Trebuie să avem acest element în cap, însă natura ne-am mai dat și nouă o șansă. Dacă pacientul este nedetectabil, procesul de reluare a replicării nu este unul scurt de pe o zi pe alta, ci este unul ceva mai lung, astfel încât dă posibilitatea să intre în funcțiune medicația.

Mai mult decât atâta, cu medicația pe care o avem în momentul de față știm că timpii de înjumătățire a moleculelor ajung să fie destul de îndelungați, deci peste 24h.

Asta nu înseamnă că, luând în discuții toate aceste lucruri, să permitem ca pacientul să nu-și primească medicația, mai ales când vorbim de un pacient care este foarte aderent, este nedetectabil și cu un nivel al imunității absolut normal.

Și s-a văzut că cei care sunt cu aderență foarte bună au o speranță de viață mai mare decât a unei persoane neinfectate. Pe considerentele pe care vi le-am spus cu accesul la servicii de sănătate.

Deci rămâne o problemă această situație și evident că pacienții noștri au tot dreptul să fie îngrijorați de starea lor de sănătate, în contextul în care nu-și ia medicamente la timp", a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel în cadrul dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România".

Vezi și: "Infecția HIV va continua să existe". Dr. Cătălin Apostolescu: Nu așteaptă decât prostia noastră. Vorbim despre o epidemie uitată

Val Vâlcu, întrebare cheie: Nu creează rezistență?

Adrian Streinu-Cercel - Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

"Nu creează rezistență, că nu apucă să se replice. El începe să-și dezvolte rezistență în momentul în care nu mai ai un nivel de drog în organism care să-i blocheze replicarea.

Dar această retrezire a virusului nu se face instantaneu. Adică nu mi-am luat astăzi și mâine începe virusul să se replice. Necesită câteva zile, uneori chiar săptămâni, ca să își reia replicarea.

Și mai este o situație aici, foarte bine controlat, virusul se mai trezește din când în când și mai scoate capul la suprafață, fără să afecteze în mod dramatic sistemul imun.

Adică e vorba de concentrații mici de virus care nu afectează și imunitatea, după care se duce, se culcă la loc, pentru că medicația a intrat în priză.

Noi urmărim cu atenție aceste lucruri la pacienții noștri și atunci când vedem că apar astfel de vârfuri mici ale încărcăturii virale, suntem mai atenți și mai iscoditori să vedem dacă au fost medicamente lipsă sau dacă pacientul nu și-a luat în mod constant medicația.

Și atunci pui o întrebare banală câte pastile ți-au rămas din flacon la sfârșitul lunii?

Și dacă spune că i-au rămas deja avem o problemă și știm de unde apar aceste lucruri.

Deci avem și noi tot felul de chei cu care putem să controlăm și să facem management-ul acestor pacienți. Dar slavă Domnului că pacienții din România sunt destul de aderenți, ca dovadă că aproape 80% din ei sunt nedetectabili sau cu valori foarte mici ale încărcăturilor virale", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Vezi mai multe în VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel