Aerisirea casei, greșeala frecventă. Câte minute este indicat să lași geamul deschis pe perioada iernii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
aerisirea casei - FOTO: Freepik@New Africa
aerisirea casei - FOTO: Freepik@New Africa

Aerisirea casei este esențială nu doar pe perioada de vară, cât și iarna.

Aerisirea casei necesită atenție. Specialiștii ne explică cum trebuie să aerisim. Poate părea simplu să aerisim camerele doar prin a deschide fereastra, însă specialștii spun că procesul este unul mai complex.

În practică, însă, modul în care o facem și cât timp lăsăm fereastra deschisă ar trebui să depindă de condițiile care predomină în exterior. Lăsarea ferestrelor deschise prea mult timp în timpul iernii va determina scăderea semnificativă a temperaturii camerei și, ca urmare, creșterea facturilor la încălzire. Pe de altă parte, dacă aerisim camerele în mod necorespunzător în timpul verii, temperatura poate deveni inconfortabil de ridicată.

Aerisirea casei, diferită în funcție de anotimp

Deci, cum ar trebui să ventilăm camerele în diferite anotimpuri? Cantitatea de aer curat din casa noastră afectează atât sănătatea, cât și starea clădirii rezidențiale. Camerele etanșe, fără acces la aer proaspăt, creează micro-climat specific. Umiditatea ridicată contribuie la crearea condițiilor care favorizează creșterea microbiană rapidă.

Activitățile noastre zilnice, precum călcatul, prepararea mâncării, dar și alte activită casnice, cresc, de asemenea, umiditatea.

Cu cât aerul este mai cald, cu atât absoarbe mai multă apă. Când se răcește, limita de saturație scade, iar umiditatea duce la vapori de apă. Cu toate acestea, vaporii de apă se condensează în locurile în care temperatura este cea mai scăzută. În practică, aceste locuri sunt pereții, grinzile ușilor și spațiul din spatele mobilierului, ceea ce duce la pete urâte pe pereți. Aceasta este doar una dintre multele consecințe ale faptului că nu lăsați aerul proaspăt în interior.

Cele mai frecvente efecte ale lipsei de ventilație includ:

- risc crescut de mucegai pe pereți

- afecțiuni legate de alergii

- boli respiratorii și hipertensiune arterială

- disconfort și stare fizică mai gravă

- imunitate scăzută

- concentrare slabă

Pentru a preveni aceste efecte și a vă simți confortabil în propria casă, trebuie să ventilați camerele în fiecare zi. Cum se face cel mai bine și cel mai eficient în timpul verii și iernii?

Vezi și: Fructele uscate, beneficii pentru sănătate. Atenție la cele confiate. Nu au aceleași calități

Aerisirea casei pe timpul verii

În zilele toride de vară, de multe ori lăsăm instinctiv ferestrele larg deschise pentru a obține aer proaspăt. Din păcate, aceasta nu este o idee bună în timpul orelor în care temperaturile sunt ridicate

Deschizând ferestrele atunci când este caniculă, putem obține efectul opus - în loc să scădem temperatura, o vom crește, deoarece aerul rece din camerele noastre va fi înlocuit cu aerul cald din exterior. Cu toate acestea, dacă respectăm câteva reguli simple, putem asigura o temperatură adecvată în casa noastră.

Păstrați ferestrele închise în timpul zilei. În special, acest lucru se aplică celor situate pe partea de sud, care este expusă cel mai mult la soare.

Acoperiți ferestrele cu jaluzele sau perdele groase, de culoare deschisă. Vecinii noștri din sud își acoperă ferestrele cu obloane pentru a-și proteja apartamentele împotriva aerului cald. Putem folosi jaluzele sau cel puțin perdele de culoare deschisă, țesute grosier, care vor reflecta bine razele soarelui.

Vezi și: Tulburările de pronunție, cauze. Ce sunt rotacismul și pelticia. Claudia Lupuleac: Pot provoca tulburări afectiv-emoţionale, fobie socială și chiar depresie

Aerisiți camerele dimineața, seara și noaptea. Când temperatura de afară este mai scăzută, aerul plăcut rece poate intra în casa ta. Merită să lăsați ferestrele deschise o fracțiune pe timp de noapte - datorită faptului că vom avea condiții mai confortabile de odihnă.

Deschideți ferestrele de pe părțile opuse ale casei. În acest fel puteți ventila camerele mult mai repede. Fii atent, totuși. Când există un vânt puternic, este mai bine să renunțați la această practică.

Deschideți ușile în toate camerele. O casă în care toate ușile și ferestrele sunt închise, seamănă cu un cuptor. În zilele caniculare, o soluție mult mai bună este deschiderea ușilor în toate camerele, inclusiv în baie.

Adu mai multă verdeață în casa ta. Copacii și plantele asigură aer condiționat natural: dau umbră, absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigenul care contribuie la bunăstarea noastră. Prin urmare, dacă este posibil, plasați plante de ghiveci în camerele în care stați cel mai des, potrivit Tech Controllers.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți tunzi părul. Ce se întâmplă dacă nu o faci

Aerisirea casei pe timpul iernii

Reguli diferite se aplică atunci când dorim să ne aerisim camerele în timpul iernii, mai ales atunci când temperatura scade sub zero. Acest lucru duce în mod necorespunzător la pierderi de căldură și, în consecință, la creșterea costurilor de încălzire. Cum aerisim camerele în timpul iernii?

Deschideți ferestrele largi. Ventilați scurt, dar intens. Prin deschiderea largă a ferestrelor, ajutăm schimbul de aer să aibă loc mai rapid și să prevină răcirea excesivă. În lunile de iarnă, aproximativ 5 minute sunt suficiente pentru a oferi camerelor noastre cantitatea potrivită de aer proaspăt.

Înainte de a deschide fereastra, reduceți temperatura de încălzire. Dispozitivele de acționare termoelectrice, care sunt din ce în ce mai des instalate pe radiatoare, vă permit să mențineți o temperatură confortabilă a camerei în orice moment. Prin deschiderea ferestrei facem ca sistemul de încălzire să funcționeze cu putere maximă.

Deși radiatorul va deveni fierbinte, aerul încălzit va scăpa imediat prin fereastră. Prin urmare, va fi o bună practică să reduceți temperatura prestabilită în timpul ventilației.

Vezi și: Cimentul, tratament pentru coloană. Medic: Este o metodă mai elaborată. La câteva ore de la intervenție pacienții se dau jos din pat

În timpul ventilației, închideți ușile între camere cu setări diferite ale temperaturii de încălzire. Acest lucru va preveni condensarea aerului cald și umed în încăperile mai reci.

Nu uitați să încălziți și să ventilați încăperile neutilizate. În încăperile neîncălzite, pereții și tavanul se răcesc foarte repede, crescând riscul de mucegai. Pe de altă parte, încălzirea camerelor care nu sunt folosite în aceeași măsură ca cele în care stăm în fiecare zi este neeconomică. Prin urmare, cea mai bună soluție în acest caz este instalarea unui dispozitiv de acționare electric pe radiator și reducerea temperaturii cu mai multe grade în raport cu alte încăperi.

Încălzirea rezonabilă și aerisirea regulată a încăperilor este o bună practică dacă ne străduim pentru un climat interior plăcut și sănătos, asigurând confort și economii. În timpul iernii, este logic să deschideți ferestrele largi, dar nu pentru o lungă perioadă de timp. Aerisirea camerelor nu înseamnă răcirea excesivă a acestora. Cât timp lăsăm ferestrele deschise ar trebui să depindă de anotimpul anului și de condițiile atmosferice predominante afară. Cât timp lăsăm ferestrele deschise ar trebui să depindă de anotimpul anului și de condițiile atmosferice predominante afară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel