Cimentul, tratament pentru coloană. Medic: Este o metodă mai elaborată. La câteva ore de la intervenție pacienții se dau jos din pat

Monika Baciu |
Data publicării:
cimentul - FOTO: Freepik
cimentul - FOTO: Freepik

Cimentul de tip metilmetacrilat este folosit în chirurgia spinală ca tratament pentru afecțiunile coloanei.

Cimentul de tip metilmetacrilat face parte din tratamentul utilizat prin chirurgia minim invazivă spinală. Acesta reprezintă tratamentul pentru tasările coloanei vertebrale.

Vertebroplastia constă în introducerea percutanată a două trocare sub ghidaj radioscopic la nivelul corpului vertebral tasat şi injectarea unui ciment de tip metilmetacrilat obţinând astfel consolidarea acestuia. Kyphoplastia este similară vertebroplastiei. 

”Vertebroplastia și kifoplastia tratează tasările vertebrale care pot avea origini diferite. Cea mai frecventă cauză este cea osteoporotică frecventă la femeile de peste 50 de ani, după menopauză, dar și la bărbați, frecvent după 70 de ani.

Urmează tasările de os patologic prin tumori vertebrale, fie că sunt primare sau secundare, metastaze vertebrale foarte frecvente deoarece oasele vertebrale sunt locuri predilecte pentru metastaze, de la multiple tipuri de cancere și pot trata fracturile de os primar traumatic secundare unor traumatisme vertebrale. Acestea sunt cele trei cauze mari.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți tunzi părul. Ce se întâmplă dacă nu o faci

La ambele proceduri, finalitatea este injectarea de ciment în corpul vertebral. Injectarea de ciment în vertebroplastie se face direct printr-un ac mai gros care se injectează prin piele și sub ecran radiologic ajunge în corpii vertebrali fără tăietură. În cazul kifoplastiei, înainte de injectare se reformează niște cavități cu ajutorul unui balon sau cu ajutorul unui stent. În aceste cavități existente se injectează ciment. Este o metodă mai elaborată, dar 70-80% sunt proceduri comune.

În vertebroplastie avantajul este că putem face pe mai multe vertebre, în kifoplastie se face la un nivel, însă, în anumite cazuri se pot face la mai multe nivele. Durează sub o oră, dacă este vorba despre o vertebră sau două. Dacă este vorba de mai multe vertebre, intervențiile pot dura în jur de două ore”, a explicat dr. Dan Benția medic primar neurochirurgie, la Digi 24. 

Vezi și: 6 alimente bogate în calciu. Care sunt beneficiile pentru sănătate și ce impact are deficitul acestuia

Chirurgia minim invazivă, rezultate vizibile în câteva ore

Chirurgia minim-invazivă este un termen general care descrie o varietate de tehnici chirurgicale care implică practicarea unor incizii mici, cu reducerea ranirii ţesutului sănătos adiacent pielii. În chirurgia spinală, intervenţiile minim-invazive sunt realizate cu ajutorul unui instrumentar special conceput care permite chirurgului o bună vizualizare a câmpului operator prin incizia mică.

Neurochirurgia minim invazivă folosește aborduri mici și tehnici chirurgicale avansate, scăzând astfel riscurile neurologice, rata infecțiilor și asigurând o recuperare post-operatorie rapidă.

Tehnicile minim invazive ale coloanei vertebrale obțin rezultate excelente minimizând nivelul de agresiune chirurgicală și oferind pacientului o perioadă postoperatorie mai scurtă și mai puțin dureroasă.

Vezi și: Chistul sinovial, cauze, diagnostic și tratament. Femeile sunt printre cele mai afectate

La rândul său, există și alte metode mai conservatoare pentru tratarea problemelor la nivelul coloanei vertebrale. Unele se bazează pe o combinație de medicamente care reduc durerea, care sunt însoțite de terapii ocupaționale și exerciții de kinetoterapie pentru a consolida zona.

”Rezultatele sunt bune și foarte bune. La câteva ore de la intervenție pacienții se dau jos din pat, se plimbă prin salon, iar după o zi sunt externați. Internarea durează aproximativ o zi. Pacientul se poate reinsera rapid și în viața profesională și socială după operație. 

Pacienții, dacă vin în timp util, și nu există compresie neurologică adică leziuni asupra măduvei spinării și nervilor, acestea reprezentând și o contraindicație pentru cele două metode, nu necesită un tratament de kinetoterapie. Au un concediu de 3-4 săptămâni după care, dacă nu au meserii care presupun eforturi extreme se pot reîntoarce rapid în viața profesională”, a mai precizat sursa citată. 

Patologia vertebrală spinală implică următoarele afecțiuni:

- Traumatisme vertebro-medulare

- Tumori spinale intramedulare

- Tumori vertebrale: Malformații arterio-venoase spinale

- Patologia degenerativă cervicală, toracală și lombară – hernie de disc cervicală, hernie de disc lombară,  spondiloză, stenoză de canal vertebral

Vezi și: În cât timp se elimină alcoolul și drogurile din organism. Diana Bulgaru, avertisment: Băuturile alcoolice sunt considerate droguri

Când este nevoie de chirurgia spinală

Leziunile spatelui, și mai precis cele ale coloanei vertebrale, au devenit o problemă care afectează tot mai mulți oameni din întreaga lume. Trecerea anilor, accidentele, suprasolicitarea și postura proastă în viața de zi cu zi sunt cauzele problemei.

Chirurgia coloanei vertebrale permite chirurgilor să decomprime, să se miște și să fixeze structurile vertebrale și să le înlocuiască dacă este necesar. Chirurgia spatelui este o opțiune de luat în considerare atunci când tratamentele conservatoare nu au funcționat, iar durerea rămâne persistentă și împiedică dezvoltarea unei vieți normale. 

Chirurgia coloanei vertebrale este efectuată pentru a corecta patologiile coloanei vertebrale care provoacă durere. Chirurgia spatelui este folosită pentru ameliorarea durerii și/sau amorțelii asociate cu această durere, care adesea radiază în alte zone ale spatelui, brațelor și picioarelor. 

În mod normal, durerile de spate și spinale sunt cauzate de compresia unui nerv în interiorul acestuia. Nervii pot fi comprimați din mai multe motive. Un exemplu ar fi problemele de disc, cum ar fi o hernie de disc, care poate ajunge să apese prea tare pe o vertebră împotriva nervului. Ocazional, osteoartrita provoacă excesul de os la nivelul coloanei vertebrale, arată Top Doctors.

Astăzi, există mai multe opțiuni pentru chirurgia coloanei vertebrale. În cazul chirurgical, principala alternativă la chirurgia convențională este prin utilizarea unor tehnici minim invazive. Aceste tehnici chirurgicale minim invazive permit accesul la coloana vertebrală prin incizii minuscule cu care țesutul care trebuie tratat și țesutul înconjurător este abia deteriorat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel