4 lucruri pe care să le știi dacă ți-ai luat ochelari noi. Dacă simți ASTA mai mult de 2 zile, mergi la medic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ochelari - FOTO: Freepick@Diana Grytsuku
ochelari - FOTO: Freepick@Diana Grytsuku

Persoanele care poartă ochelari trebuie să se prezinte periodic la control oftalmologic. De cele mai multe ori este necesară înlocuirea vechilor ochelari.

Persoanele care au probleme de vedere trebuie să își schimbe ochelarii periodic, în funcție de evoluția situației lor oftalmologice. De câte ori ne schimbăm ochelarii avem impresia că pășim într-o groapă, iar vederea este încețoșată. Dar cum ne putem obișnui cu noii ochelari. Medicii oftalmologi vin cu sfaturi.

Medicul oftalmolog Daniel Anghelescu a explicat pe pagina de Facebook cum se face tranziția de la vechii ochelari, la cei noi.

”Fie că este vorba de schimbarea lentilelor, a dioptriilor sau a tipului de ramă, orice schimbare de acest gen este resimțită diferit. În primele câteva zile, până la două săptămâni, puteți experimenta disconfort (distorsiuni ale vederii, greață, oboseală, durere oculară).

Dacă ați schimbat și rama de ochelari, aceasta poate pune presiune diferită pe nas sau tâmple, cauzând disconfort sau dureri de cap”, arată medicul oftalmolog.

Vezi și: Hipoacuzia, pierderea auzului, factori de risc. Poate apărea din cauza unor medicamente, zgomote sau a înaintării în vârstă

Câteva sfaturi legate de noua pereche de ochelari:

- evitați activitățile care cer concentrare vizuală până vă obișnuiți cu noii ochelari (condus, operat utilaje, etc).

- încercați să creșteți timpul petrecut cu ochelarii noi la ochi, de la câteva ore la toată ziua, treptat.

- dacă simțiți disconfort, luați ochelarii de la ochi pentru câteva minute, priviți ceva îndepărtat, apoi ceva apropiat, schimbând de câteva ori distanța, înainte de a-i pune la loc pe ochi.

- curățați și întrețineți ochelarii conform instrucțiunilor primite, pentru a evita acumularea de murdărie sau grăsime pe lentile, ceea ce ar îngreuna și mai mult vederea.

Vezi și: Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

În cât timp ne adaptăm la noii ochelari

Adaptarea la noile lentile poate dura câteva ore până la câteva zile și, în unele cazuri, până la două săptămâni, în funcție de dioptrii.

Mai mult decât atât, dacă ai optat pentru alte rame, este posibil ca ochii tăi să aibă nevoie de ceva timp pentru a se adapta la noul lor mod de a vedea, vederea periferică crescută sau scăzută poate dura ceva timp pentru a se obișnui.

În plus, lentilele multifocale care conțin trei prescripții optice diferite, pentru vederea aproape, intermediară și la distanță, tind să fie mai greu de adaptat decât lentilele obișnuite cu o singură viziune, arată Optometrist Network.

Simptome vizuale pe care le puteți prezenta

Simptomele comune pe care le experimentați atunci când aveți ochelari noi sunt:

- Vedere încețoșată

- Percepție slabă a adâncimii

- Amețeli și greață

- Dureri

- Obiectele par distorsionate

- Câmpul vizual arată ca și cum ar fi îndoit de-a lungul marginilor

Vezi și: Vaccinul Pfizer, aprobat pentru utilizare de urgență la persoanele peste 12 ani. E creat împotriva Omicron BA.4 și BA.5

Când trebuie să contactezi medicul

În cazul în care durează mai mult de două zile, timp în care aveți senzația de amețeli, dureri de cap sau vedere încețoșată, este recomandat să vă adresați medicului oftalmolog.

Medicul oftalmolog vă va putea verifica ochelarii pentru a vă asigura că aceștia stau corect pe față și că aceștia conțin puterea optică corectă.

Ochelari de vedere - cum să-ți dai seama că ai defecte de vedere?

Un defect de vedere își poate face simțită prezența prin diverse simptome. Atunci îți dai seama că este cazul să-ți achiziționezi o pereche potrivită ochelari de vedere. Poți avea dificultăți fie cu vederea la distanță, la apropiere sau ambele. În funcție de problemele depistate există și lentile care să ți le corecteze.

Care sunt semnele care îți indică faptul că este timpul să mergi la un control la optica medicală? Câteva dintre simptomele care semnalează nevoia unui control oftalmologic sunt:

- Ai vederea neclară sau încețoșată

- Prezinți stări de amețeală și oboseală

- Ai dureri de cap și/sau stări de confuzie

- Senzația de ochi obosiți și nevoia să depui efort pentru a focaliza obiecte

- Dificultăți în distingerea obiectelor aflate la distanță

- Nevoia de a sta mai aproape de ecrane sau cărți

- Dureri de cap frecvente

- Vedere slabă la apropiere sau la luminozitate redusă

- Senzație de mâncărime a ochilor

Vezi și: Condusul, efect asupra sănătății. Cum te influențează și unde este mai bine să șofezi

Dacă prezinți una sau mai multe simptome este timpul să mergi la un control oftalmologic! Problemele de vedere de care poți suferi sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia.

Durata unui control oftalmologic la optica medicală durează în jur de 15-30 de minute, în funcție de dificultățile în vedere. Chiar dacă nu dispui de timpul unei consultații, încearcă să-ți faci. Cu cât sunt ignorate mai mult, problemele de vedere se pot agrava.

Există și varianta prevenirii unora: ochelari de protecție pentru calculator. În multe dintre cazuri, problemele de vedere sunt cauzate de timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor. Așadar, poți opta să-ți protejezi vederea prin intermediul unor ochelari special concepuți să te protejeze de lumina albastru-violet a dispozitivelor electronice.

De asemenea, este recomandat ca ochelari de vedere să fie schimbați la o anumită perioadă de timp. De obicei, controalele oftalmologice sunt efectuate o dată la jumătate de an sau o dată pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel