Condusul, efect asupra sănătății. Cum te influențează și unde este mai bine să șofezi

Monika Baciu |
Data publicării:
condusul - FOTO: Freepick@wombatzaa
condusul - FOTO: Freepick@wombatzaa

Condusul are beneficii asupra sănătății. Află unde este mai bine să șofezi pentru a te putea bucura de această activitate.

Condusul este ideal pentru sănătatea mintală. Profesorul Lynne Pearce predă teoria literară și culturală la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, aceasta fiind fiica unui mecanic și proprietar de garaj. Medicul a scris  pe larg cu privire la beneficiile condusului.

"Ori de câte ori mă urc în mașină simt un sentiment de ușurare. Corpul meu se relaxează și aștept cu nerăbdare acest lucru", a spus Pearce într-o declarație.

În cartea sa, Pearce vorbește despre folosirea drumurilor lungi.

"Încă din primele zile ale automobilismului, psihologii au fost interesați de faptul că șofatul – pe lângă faptul că este una dintre cele mai complexe sarcini de zi cu zi – este, de asemenea, una care eliberează părți ale creierului pentru a gândi productiv", a spus Pearce.

Acum este "înțeles pe scară largă" că șofatul este posibil să aibă influență asupra stării de spirit, deoarece executivul central al creierului rămâne de alertă, a spus ea. De aceea, este mai greu să te concentrezi pe alte lucruri în situații mai dificile, cum ar fi condusul pe vreme rea, a adăugat ea.

Vezi și: Inima unei tinere de 18 ani bate în pieptul unei adolescente cu insuficiență cardiacă. Medic: Aștepta de 6 luni. Urmează câteva zile critice

Efect asupra psihicului

În același timp, condusul poate ajuta, de asemenea, la atenuarea suferinței mentale, deoarece oferă creierului altceva pe care să se concentreze, a spus ea.

În timp ce conducerea rapidă poate fi "antrenantă", Pearce a spus că simte că un ritm mai lent poate fi apreciat.

"Îmi place să folosesc drumurile minore aproape de locul în care locuiesc și conducerea lentă îmi permite să mă leg mult mai strâns de mediul înconjurător”, a mai spus Pearce, potrivit Motor Authority.

Contează călătoria, nu destinația

Uneori este important să ajungi undeva repede. Dar, în mod covârșitor, cei care au răspuns sondajului realizat de Pass me Fast au preferat drumurile pitorești pe ruta cea mai directă și condusul în mediul rural până la griul monoton al autostrăzilor.

Știm cu toții că a fi în natură are un impact extrem de pozitiv asupra bunăstării.

Dar chiar și explorarea naturii prin parbriz este bună pentru tine: să te uiți la peisajele naturale (chiar și printr-un documentar despre natură) și să apreciezi frumusețea lor se dovedește a fi cu adevărat benefică pentru sănătatea mintală. Chiar mai bine dacă este suficient de cald pentru a putea ține ferestrele deschise: aerul curat, iar sunetele și mirosurile din mediul rural îmbunătățesc calitatea conexiunii tale cu natura.

Nu numai că există priveliști uimitoare, dar actul de a conduce pe drumurile rurale este adesea mai plăcută. Îți vei găsi creierul mai stimulat, pe măsură ce te adaptezi la virajele și variațiile de viteză pe care le vei găsi rar pe autostrăzi.

Așadar, fie că există un spațiu verde, drumuri de coastă sau terenuri agricole pe care le poți parcurge, adaugă câteva minute în plus pe parcursul călătoriei și optează pentru traseul pitoresc.

Vezi și: Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

Condusul combate singurătatea

Numeroase studii științifice au legat singurătatea de sănătatea mintală precară. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că se crede pe scară largă că societatea este un factor cheie în promovarea fericirii.

Condusul poate aduce oamenii împreună, la propriu. Cei care conduc însemna că își vor vizita prietenii sau familia mai des.

Condusul oferă independență

Independența înseamnă să ai libertatea de a face propriile alegeri și nu trebuie subestimată atunci când vine vorba de menținerea stării de bine. Pe de altă parte, atunci când oamenii se confruntă cu o anumită pierdere a independenței din cauza declinului fizic sau cognitiv, de exemplu, acest lucru este asociat cu un risc crescut de sănătate mintală precară.

"Pentru mulți adulți în vârstă, condusul este esențial pentru viața lor de zi cu zi și este un indicator puternic al autocontrolului, libertății personale și independenței”, a spus profesorul Dr. Guohua Li de la Universitatea Columbia, New York, potrivit Face and Body Design.

Condusul este una dintre modalitățile cheie prin care ne putem exercita independența. Este uimitor cum lucrurile mici: alegerea când să faci un magazin mare, vizitarea unui prieten, participarea la întâlniri toate sunt mult mai ușoare atunci când ai acces la un vehicul. Nu te bazezi pe comoditatea sau bunăvoința altcuiva de a te duce acolo unde vrei să ajungi.

Vezi și: De ce trebuie să începi să scrii mai des de mână. Te poate ajuta mai mult decât crezi. Bolile de care te scapă

Condusul menține creierul activ

Condusul poate, de asemenea, să îndepărteze riscurile de demență. În prezent, nu există o limită superioară de vârstă pentru conducerea unui vehicul. Dar, condusul unei mașini ar putea ajuta la protejarea a milioane de adulți în vârstă. Urcarea la volan este o metodă de a îndepărta declinul cognitiv, deoarece încurajează șoferul să rămână alert, pe lângă faptul că îi oferă un sentiment de autocontrol, libertate personală și libertate, a mai spus profesorul Dr. Guohua Li de la Universitatea Columbia, New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel