Vaccinul Pfizer, aprobat pentru utilizare de urgență la persoanele peste 12 ani. E creat împotriva Omicron BA.4 și BA.5

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vaccinul - FOTO: Freepick
vaccinul - FOTO: Freepick

Vaccinul adaptat de la Pfizer adaptat pentru varianta Omicron BA.4 și BA.5 a primit autorizație din partea FDA. 

Vaccinul adaptat de la Pfizer pentru noile variante ale SARS-CoV-2 a primit autorizație pentru utilizare de urgență din partea FDA. Acesta va putea fi administrat persoanelor cu vârsta de peste 12 ani. 

”U.S. Food and Drug Administration tocmai a anunţat acordarea autorizaţiei pentru utilizare de urgenţă la persoane cu vârsta mai mare de 12 ani a vaccinului Pfizer/BioNTech adaptat pentru varianta Omicron BA.4/BA.5. Vaccinul bivalent acum autorizat conţine informaţia genetică atât pentru varianta ancestrală a SARS-CoV-2, cât şi pentru varianta BA.4/BA.5, fiind pentru prima dată autorizat într-o ţară. 

Şi modalitatea de autorizare este o premieră, pentru că se bazează pe date clinice, preclinice şi de manufacturare ale vaccinurilor bivalente care ţintesc şi varianta Omicron (datele clinice sunt din studiile cu vaccinul bivalent care acoperea BA.1/BA.2, în timp ce studiile clinice pentru vaccinul bivalent BA.4/BA.5 autorizat pentru utilizare de urgenţă sunt încă în derulare). 

Dincolo de beneficiul imediat pentru sănătatea publică, această autorizare ar putea simboliza şi trecerea într-o etapă nouă, mai rapidă şi mai precisă, pentru evaluarea şi autorizarea vaccinurilor bazate pe tehnologii inovatoare precum ARNm, care permit actualizarea rapidă a produsului, în acord cu variantele virale circulante, fără a fi nevoie de cantităţile mari de date precum eram obişnuiţi, ci doar de date inteligente şi acţionabile”, arată dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Vezi și: Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

Răspândire mai ridicată în sezonul de toamnă

Autorizarea vaccinului bivalent COVID-19 se bazează pe datele clinice ale vaccinului bivalent adaptat la Pfizer și BioNTech Omicron BA.1, precum și pe datele preclinice și de fabricație din vaccinul bivalent adaptat la Omicron BA.4/BA.5. Datele clinice au arătat că o doză de rapel de vaccin bivalent adaptat pfizer și BioNTech Omicron BA.1 a provocat un răspuns imun superior împotriva subvariantului Omicron BA.1 în comparație cu vaccinul anti-COVID-19 actual al companiilor.

În plus, datele preclinice au arătat că o doză de rapel a vaccinului bivalent adaptat la BA.4/BA.5 a generat un răspuns puternic al anticorpilor neutralizanți împotriva subliniilor Omicron, inclusiv subvarianții BA.1, BA.2, BA.4 și BA.5, precum și virusul original.

"Pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul de toamnă și de iarnă, cu potențialul unei răspândiri mai mari a SARS-CoV-2 în școli și la locul de muncă, este important să fim la curent cu vaccinurile ca primă linie de apărare împotriva bolii COVID-19. Suntem încântați de știrile de astăzi, o altă piatră de hotar importantă în eforturile noastre continue de a oferi protecție împotriva acestui virus", a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv, Pfizer

Vezi și: Condusul, efect asupra sănătății. Cum te influențează și unde este mai bine să șofezi

Ce conține vaccinul

Jumătate din noul vaccin conţine acelaşi material ca vaccinul precedent dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech. Cealaltă jumătate este alcătuită dintr-un ser ARN mesager care ţinteşte în mod special subtipurile BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

Persoanele la risc, o nouă doză de vaccin anti-COVID. Cine este vizat

Persoanele la risc, cele cu sistemul imunitar slăbit, ar trebui să beneficieze de o a doua doză de rapel împotriva infecției cu coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanelor cu un risc ridicat de expunere la virusul SARS-CoV-2 să li se ofere o a doua doză de rapel în scopul întăririi imunităţii, informează Agerpres.

Comitetul de experţi al OMS în materie de politică vaccinală (SAGE) a declarat că după o primă vaccinare, care a constat în general din două doze, şi o primă doză de rapel deja recomandată, grupuri specifice de persoane ar trebui să primească o doză suplimentară.

Vezi și: Inima unei tinere de 18 ani bate în pieptul unei adolescente cu insuficiență cardiacă. Medic: Aștepta de 6 luni. Urmează câteva zile critice

''Avem la bază observaţiile în ceea ce priveşte slăbirea imunităţii, în special în contextul Omicron'', le-a declarat jurnaliştilor Joachim Hornbach, consilier sanitar principal al OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă virtuală.

OMS a recomandat deja ca toţi adulţii să primească o doză de rapel după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, alcătuită de asemenea din două doze.

Alejandro Cravioto a subliniat însă că recomandarea de a efectua un al doilea rapel după alte patru până la şase luni nu vizează decât ''populaţia cea mai expusă''.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel