Albirea dinților: bicarbonatul bunicii sau albire profesionistă? EXCLUSIV

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Albirea dinților cu metode naturale
Albirea dinților cu metode naturale

Mulți cred că e suficient să folosească pastă de dinți sau, cum făceau bunicile noastre, bicarbonat de sodiu, ca să aibă dinții albi ca-n reclame. Partea proastă e că niciuna dintre cele două metode enunțate nu vor contracara toate lucrurile care ne afectează smalțul dentar. Adică ce mâncăm, ce bem, cât de des ne spălăm pe dinți și, nu în ultimul rând, care e starea noastră de sănătate. Medicul dentist Ion Melnic ne spune care sunt cele mai eficiente metode pentru o dantură sănătoasă și strălucitoare:

Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacție a importanței tot mai mari pe care societatea contemporană o acordă înfățișării exterioare. Aceste tratamente cosmetice diferă în privința eficacității, costului, durabilității și a efectelor secundare, însă albirea dinților se referă în general la aplicarea compușilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Acești agenți penetrează smalțul și albesc dentina, treptat.

Albirea dentară nu este recomandată persoanelor cu boli gingivale

Medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinților nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor cu boli gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 15 ani și persoanelor cu dinții foarte sensibili sau alergice la peroxid. „Albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveți o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeței dentare, nu și asupra materialului plombei" spune dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.

El ne descrie, în cele ce urmează, metodele și beneficiile albirii dentare:

Câte tipuri de albire dentară există?

În cabinetele stomatologice există două modalități de albire a dinților: în gutiere sau cu lampa de albit.
Pentru albirea în gutiere se folosește un gel de albit cu o concentrație mare, iar ședința durează aproximativ o oră. Dezavantajul este că, pentru rezultate evidente, ședința trebuie repetată de 2-3 ori la o distanță de două zile între ele.
Albirea dinților cu lampa de albit constă într-o ședință de cel mult o oră, iar avantajul este că la finalul ședinței dinții vor fi cu 5-10 nuanțe mai albi decât înainte, fără a fi necesară o a doua ședință. Dintre cele două tehnici, albirea cu lampa de albit este cea mai eficientă, având rezultate rapide, efectele de albire sunt văzute imediat și se mențin timp îndelungat.

Avantajele și dezavantajele albirii dentare

„Unul dintre cele mai importante avantaje ale albirii dentare este acela că, odată cu acest tratament, aspectul se va îmbunătăți, albirea dinților fiind modul perfect de reîmprospătare a imaginii. Un al doilea avantaj constă în faptul că persoana care apelează la un tratament de albire a dinților își va recăpăta încrederea în sine, se va simți confortabil atunci când va zâmbi, iar disconfortul este minim. Există însă și câteva dezavantaje care diferă de la persoană la persoană: reacții adverse (sensibilitate crescută a dinților care va dispărea la sfârșitul tratamentului), inflamarea gingiei după procesul de albire (care va dispărea la finalul tratamentului de albire)", completează dr. Ion Melnic.

Care este intervalul recomandat între două albiri?

Pentru a păstra dinții albi, este recomandat ca tratamentul de albire a dinților să se realizeze doar la nevoie, dar nu mai des de o dată la 6-8 luni. Însă acest aspect diferă de la pacient la pacient în funcție de preferințele culinare și de obiceiuri cum ar fi fumatul sau consumul de cafea. Rezultatele obținute în urma tratamentului de albire se mențin pe o perioadă mai lungă de timp și procesul de albire se va repeta mai rar dacă se evită fumatul, consumul de băuturi carbogazoase și de alimente care au un conținut crescut de coloranți.

Bicarbonatul și zeama de lămâie, le folosim sau nu?

Există mai multe soluții naturale pentru albirea dinților, cum ar bicarbonatul, uleiul de măsline, coaja de portocală, zeama de lămâie.

„Foarte multă lume apelează la bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinților, însă nu este recomandat, deoarece bicarbonatul poate afecta smalțul dinților, iar șansele apariției cariilor cresc. De aceea, tratamentul de albire realizat de către medicul stomatolog este cel mai indicat atunci când ne dorim dinți albi, fără riscul complicațiilor pe termen lung", arată dr. Ion Melnic.

Fumatul, obiceiul nesănătos care păteaza dinții

Fumatul este una dintre cauzele apariției cariilor și a îngălbenirii dinților. Sistemul imunitar al unui fumător este afectat, ceea ce înseamnă că organismul este mai puțin protejat împotriva infecțiilor și a depunerii bacteriilor pe placa dentară. Fumatul excesiv afectează smalțul dinților, gingiile și calitatea dinților, aceștia fiind predispuși apariției cariilor și bolii parodontale.

O alternativă la albire, mai ales când aceasta este contraindicată o reprezintă fațetele dentare.

„Fațetele sunt jumătăți de coroană dentară care înlocuiesc smalțul îndepărtat de pe fața anterioară a dinților frontali. Avantajul lor este că au o estetică foarte bună, un grad înalt de precizie, sunt foarte rezistente în timp datorită ceramicii, conferindu-le dinților transluciditatea similară dinților naturali. Fațetele sunt recomandate atunci când există fisuri pe suprafața smalțului dinților, în cazul dinților cu forme inestetice sau pătați, ori atunci când există spații mari între dinți", concluzionează dr. Ion Melnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel