Alcool: de ce să nu-l consumi când conduci

Angela Sabău |
Data publicării:
Conducătorii auto nu ar trebui să consume alcool
Conducătorii auto nu ar trebui să consume alcool

Alcoolul are o serie de efecte în organism care sunt cunoscute. Recomandările spun să nu-l comnsumăm înainte de a urca la volan. O statistică a deceselor în accidente rutiere vine cu un argument în plus.

Toate recomandările spun că dacă ați consumat alcool, să nu urcați la volan. Iată un motiv în plus pentru care ar trebui să fim receptivi la acest sfat: un studiu publicat online de American Journal of Preventive Medicine a descoperit că în SUA, un număr semnificativ de decese în urma accidentelor de autovehicule implică persoane care au consumat alcool, dar ale căror niveluri de alcool în sânge nu depășesc limitele legale. În majoritatea statelor americane este legal să conduci cu un nivel de alcool în sânge peste zero, dar sub 0,8%, notează health.harvard.edu.

Când cercetătorii au evaluat toate decesele legate de vehicule care au avut loc în Statele Unite ale Americii între 2000 și 2015 (612.000 de decese), au observat că aproape 37% din decese (mai mult de 223.000) au avut loc în accidente care au implicat unul sau mai mulți șoferi care au consumat alcool.

Dintre aceste decese, 15% (aproape 34.000) au fost cauzate de accidente care au implicat șoferi al căror nivel de alcool în sânge a fost detectabil, dar în limite legale. Și 55% dintre persoanele care au murit în aceste accidente erau pasageri, pietoni, bicicliști și șoferi care nu beau. În concluzie: conducerea cu un nivel scăzut de alcool din sânge poate fi legală, dar nu este în siguranță.

Deși studiul a fost făcut în SUA, siguranța la volan este aceeași peste tot în lume, iar persoanele care urcă la volan trebuie să fie conștiente de riscul la care se supun, atât pe ele cât și pe cei din jur, atunci când urcă la volan după ce au consumat alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel