Alertă! File de somon de Alaska, infectat cu Listeria. Medic: „listerioza e periculoasă”

Dana Lascu / 14 dec 2018 / 12:04
Două loturi de somon afumat proveniența Alaska de la Auchan au listeria monocitogenes
Două loturi de somon afumat proveniența Alaska de la Auchan au listeria monocitogenes

Lanțul de hipermarketuri Auchan retrage voluntar două loturi de somon afumat cu proveniență Alaska după ce s-a constatat că este contaminat cu o bacterie periculoasă, Listeria monocitogenes. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că listerioza este o boală foarte periculoasă, mai ales pentru femeile însărcinate. Anul acesta 9 români au murit din cauza acestei boli. Iată cum se manifestă listerioza și când trebuie să mergi urgent la doctor: 

În urma unui control intern, compania Auchan recheamă trei produse proprii pentru contaminare cu Listeria monocitogenes. Este vorba de:

- Auchan File de Somon de Alaska afumat 150g, cod EAN : 5949084010404, lot 3044, exp 15.12.2018

- Auchan File de Somon de Alaska afumat 200g, cod EAN : 5949084010381, lot 3184, exp 29.12.2018

- Auchan File de Somon de Alaska afumat 60g, cod EAN : 5949084000160, lot 3044, exp 15.12.2018.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin unde li se va rambursa integral suma", anunță compania, prin intermediul sistemului de alertă al Alutorității Naționale Sanitar Veterinare și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA)

Listerioza, o boală care poate fi mortală

Atenţie mărită la fileul de somon de Alaska afumat și la produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză. Boala a provocat deja anul acesta 9 decese, iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme în doar câteva luni ( salatele de icre și de humus), acum somon afumat! România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes", atrage atenția conf.univ.dr. Tudor Ciohodaru. El spune că sunt câteva lucruri esențiale care ne pot feri de o astfel de infecție.

Ce trebuie să știți:

1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) care se poate dezvolta în multe alimente.

2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.

3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici), iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.

4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar).

5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.

6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți:

1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!

2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).

4. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție:

1. Evitați alimentele gata preparate reci.

2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată / transportată necorespunzător („nu foarte înghețată").

3. Respectati regulile de igienă individuală (Spălatul corect pe mâini este esențial).

4. Gătiți bine orice preparat.

5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei.

6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite / crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Scurtă istorie:

1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.

2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.28