ALERTĂ INTERPOL: vaccinuri COVID-19 și gripale FALSE! Crima organizată și vânzarea online

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alerta, coronavirus
Alerta, coronavirus

INTERPOL a emis o alertă globală pentru aplicarea legii în cele 194 de țări membre avertizându-le să se pregătească pentru că rețelele de criminalitate organizată vizează vaccinurile COVID-19, atât fizic, cât și la vânzarea online.

Alerta portocalie a INTERPOL subliniază potențialele activități infracționale legate de falsificarea, furtul și publicitatea ilegală a vaccinurilor COVID-19 și a celor gripale, pandemia provocând deja un comportament infracțional oportunist și prădător fără precedent.

De asemenea, include exemple de infracțiuni în care indivizii au promovat, vândut și administrat vaccinuri false.

„Pe măsură ce un număr de vaccinuri COVID-19 se apropie de aprobare și distribuție globală, asigurarea siguranței lanțului de aprovizionare și identificarea site-urilor ilicite care vând produse false vor fi esențiale.

Necesitatea unei coordonări între organele de aplicare a legii și organismele de reglementare a sănătății va juca, de asemenea, un rol vital pentru a asigura siguranța persoanelor și bunăstarea comunităților sunt protejate”, notează INTERPOL. 

Vaccinurile sunt ținta principală a crimei organizate!

„Pe măsură ce guvernele se pregătesc să lanseze vaccinuri, organizațiile criminale intenționează să se infiltreze sau să perturbe lanțurile de aprovizionare”, a declarat Jürgen Stock, secretar general al INTERPOL

„Rețelele criminale vor viza, de asemenea, membrii publicului neștiutor prin intermediul site-urilor web false și a remediilor false, care ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru sănătatea lor, chiar și pentru viața lor. (...) Este esențial ca forțele de ordine să fie cât mai pregătite pentru ceea ce va fi un atac al tuturor tipurilor de activități infracționale legate de vaccinul COVID-19, motiv pentru care INTERPOL a lansat acest avertisment global”, a conchis secretarul general Stock.

Pe lângă vizarea vaccinurilor COVID-19, pe măsură ce călătoriile internaționale se reiau treptat, este probabil ca testarea virusului să devină de o importanță mai mare, rezultând o producție și distribuție paralelă de truse de testare neautorizate și falsificate.

Pericole online

„Cu o cantitate tot mai mare de fraude legate de COVID, INTERPOL sfătuiește, de asemenea, publicul să aibă grijă specială atunci când intră online pentru a căuta echipamente medicale sau medicamente.

În plus față de pericolele de a comanda produse care pot pune viața în pericol, o analiză a Unității de Criminalitate Cibernetică a INTERPOL a relevat faptul că din 3.000 de site-uri web asociate cu farmaciile online suspectate de vânzarea de medicamente și dispozitive medicale ilicite, aproximativ 1.700 conțineau amenințări cibernetice, în special malware de phishing și spam.

Pentru a nu fi victima escrocheriei online, este important să fii vigilent, să fii sceptic și să fii în siguranță, deoarece ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate exact așa sunt, de obicei. Verificați întotdeauna la autoritățile naționale de sănătate sau la Organizația Mondială a Sănătății pentru cele mai recente sfaturi de sănătate în legătură cu COVID-19”, se arată în alerta INTERPOL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel