Alimente care reduc LA JUMĂTATE riscul de deces din cauza bolilor de inimă, AVC și diabet tip 2. Ce și cât mănânci din fiecare
10 categorii de alimente, consumate în anumite cantități, reduc riscul de deces din cauza bolilor cardiometabolice, adică bolilor de inimă, AVC și diabet de tip...
Un studiu (link direct studiu) publicat în JAMA oferă o oarecare perspectivă asupra gradului în care 10 alimente și substanțe nutritive specifice afectează riscul de a muri din cauza CMD. Studiul a constatat că, în 2012, consumul unor niveluri suboptime de 10 alimente sau substanțe nutritive - prea mult din unele și insuficient din altele - a fost asociat cu mai mult de 45% din decesele cauzate de diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC).
Cercetătorii au dezvoltat un model de evaluare a riscurilor care a combinat și a analizat datele din trei surse. Aceștia au estimat aportul de alimente și substanțe nutritive utilizând datele auto-raportate din Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES); au folosit studii și analize clinice pentru a estima asocierile celor 10 factori dietetici cu bolile cardiometabolice (CMD) și au estimat decesele cauzate de CMD în 2012 de la Centrul Național pentru Statistici de Sănătate.
În 2012, 702.308 decese prin CMD au avut loc în Statele Unite. Cercetătorii au estimat că 45,4% dintre aceste decese au fost asociate cu aporturile suboptimale din cele 10 alimente și substanțe nutritive pe care le-au studiat.
Ce se întâmplă dacă nu mănânci suficiente alimente sănătoase
Nivelurile optime de consum pentru factorii dietetici au fost în concordanță cu cel mai scăzut risc de boală din studiile de cercetare și cu liniile directoare dietetice majore.
S-a estimat că faptul dacă nu mănânci suficient din următoarele alimente și substanțe nutritive crește riscul de decese prin boli cardiometabolice:
- nuci și semințe (cu 8,5%)
- grăsimi omega-3 pe bază de fructe de mare (cu 7,8%)
- legume (cu 7,6%)
- fructe (cu 7,5%)
- cereale integrale (cu 5,9%)
- grăsimi polinesaturate în locul grăsimilor saturate sau glucidelor (cu 2,3%).
Ce se întâmplă dacă mănânci alimente nesănătoase
Consumul prea mare din următoarele alimente și substanțe nutritive a fost estimat a contribui la procentul corespunzător de decese prin CMD:
- sodiu (9,5%)
- carne procesată (8,2%)
- băuturi îndulcite cu zahăr (7,4%)
- carne roșie neprelucrată (0,4%).
Dar cum reduci discul de deces a jumătate și ce cantitate de alimente sănătoase trebuie să consumi? Iată ce au stabilit spe
Mănâncă mai mult din aceste alimente:
- Nuci și semințe: Obiectiv = 1/4 ceașcă pe zi. Adăugate la fulgi de ovăz, cereale integrale sau salate. Încercați 1/4 de cană (30 de grame) ca gustare după-amiaza.
- Fructe de mare: obiectiv = 340 de gr pe săptămână. Faceți un sandwich cu sardină sau ton în timpul săptămânii. Gătiți sau fierbeți pui sau fructe de mare la cină. Comandați pește când mâncați la restaurant.
- Legume: Obiectiv = 5 porții pe zi (1 porție = 1 cană de legume crude sau 1/2 cană de legume fierte). Aburite, gătite sau făcute la grătar, pentru a-și păstra toți nutrienții sau mâncați-le crude. Umpleți cel puțin jumătate din farfurie cu legume la fiecare masă.
- Fructe: Obiectiv = 4 porții pe zi (1 porție = 1 fruct proaspăt mediu). Încercați să consumați fructe la fiecare masă sau între mese. Fructele congelate sunt, de asemenea, o opțiune bună.
- Cereale integrale: Obiectiv = 4 porții pe zi (1 porție = 1 felie de pâine integrală sau 1/2 cană de cereale integrale fierte). Încercați o varietate de cereale integrale, cum ar fi orz, mei, quinoa, orez brun. Preparați o cantitate mai mare, o păstrați la frigider și încălziți o parte sau le adăugați reci, la salată.
- Grăsimi polinesaturate în locul grăsimilor saturate sau glucidelor: Scop = înlocuirea a cel puțin 11% din caloriile din grăsimile saturate sau carbohidrații cu caloriile din grăsimile polinesaturate (echivalentul a aproximativ două linguri de ulei sănătos pentru cineva care consumă 1.800 de calorii pe zi). În loc de unt, încercați uleiuri sănătoase precum canola sau ulei de măsline. Mănâncă o lingură mică de unt de nuci în loc de o felie de pâine prăjită albă pentru o gustare la mijlocul dimineții.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
