Alimentul care te îmbătrânește înainte de vreme. Așa poți să-ți recâștigi aspectul tânăr

Angela Sabău |
Data publicării:
Îmbătrânire. Foto: Pixabay
Îmbătrânire. Foto: Pixabay

Uneori, spre neplăcuta surpriză, aflăm că arătăm o vârstă mai înaintată decât avem în realitate. Există un motiv principal pentru asta. Iată cum rezolvi problema.

Dieta este foarte importantă când vine vorba despre sănătatea noastră, dar conform ultimelor studii, nu e vorba doar de sănătate, ci și de aspectul nostru. Studii recente au arătat că „o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea”, spune Academia Americană de Dermatologie.

„Zahărul adăugat este cea mai importantă amenințare pentru sănătate”, spune David Zinczenko, autorul best-seller-ului Zero Sugar Diet. „Cu cât se strecoară mai mult zahăr adăugat în dieta ta, cu atât vei mânca mai puțin sănătos în restul zilei. Și cu atât vei îmbătrâni mai repede.”

Consumul de prea mult zahăr poate îmbătrâni prematur corpul, crescând riscul de obezitate și probleme de sănătate asociate, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. De asemenea, vă poate îmbătrâni direct pielea. Iată cum.

Cum te îmbătrânește zahărul

Când mănânci cantități excesive de zahăr, acesta dăunează colagenului și elastinei, cele două proteine ​​din piele care o mențin fermă, plină și tânără. Odată consumat, zahărul creează produse finale de glicație avansate, care se leagă de colagen și elastină și de fapt împiedică organismul să le repare. Astfel apar riduri, slăbiciune și piele de culoare deschisă.

Zahărul îți scurtează viața

Un studiu de la Universitatea din California-San Francisco a descoperit că oamenii care consumau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau telomeri mai scurți (partea celulelor noastre care dețin ADN). Telomerii încep lungi și se scurtează pe măsură ce îmbătrânim. Când devin prea scurți, persoana moare. „Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea influența dezvoltarea bolilor metabolice prin îmbătrânirea accelerată a celulelor”, au scris autorii studiului.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Primul semn care trădează cancerul. Nu trebuie să ignori aceste simptome

Zahărul pare să te îmbătrânească literalmente până la oase. Un studiu publicat anul trecut în PLOS Medicine – care acoperă peste două decenii și care a implicat aproape 72.000 de femei – a descoperit că cele de peste 60 de ani care au băut zilnic două sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau cu 32% mai mar riscul de a deveni fragile, decât cei care nu au băut niciuna.

Cum să inversați procesul

Reducerea băuturilor îndulcite cu zahăr și a alimentelor procesate bogate în zahăr adăugat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră generală. Vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă și să reduceți riscul de boli de inimă, diabet și demență.

Zahărul poate pândi în locuri neașteptate

Chiar dacă reduceți carbohidrații simpli, sucuri zaharoase, sucuri și dulciuri, este posibil să consumați mai mult zahăr adăugat decât vă imaginați. Fiți la curent cu cât de mult zahăr adăugat este în produsele pe care le cumpărați, verificând etichetele cu informații nutriționale. Cantități surprinzătoare pot fi pândite în locuri neașteptate, cum ar fi pâinea de grâu, sosul de paste și alimentele aparent „sănătoase” precum iaurtul fără grăsimi.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel