Aloe vera ajută la tratarea tulburărilor gastrointestinale și la controlul glicemiei. Care sunt riscurile consumului în exces

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
aloe vera foto:freepik@9comeback
aloe vera foto:freepik@9comeback

Aloe vera are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge și îmbunătățirea sănătății orale. Cu toate acestea, există anumite riscuri care pot fi cauzate în urma consumului de aloe vera.

Aloe vera este o plantă asemănătoare cu un cactus, care crește în regiunile subtropicale ale lumii, inclusiv în sud-vestul Statelor Unite. De-a lungul timpului, aloe vera a fost folosită pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, incluzând căderea părului, tăieturi minore și arsuri. Astăzi, mulți oameni consumă suc de aloe vera pentru a ajuta la digestie, reglarea glicemiei, îmbunătățirea sănătății orale și multe altele. 

Vezi și: De ce te trezești în timpul nopții pentru a urina. Ce este nocturia și cum îți poate afecta viața

Bogată în antioxidanți

foto: Freepik@9comeback

Aloe vera este bogată în antioxidanți puternici numiți polifenoli. Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi dăunători din organism. Radicalii liberi sunt substanțe chimice foarte reactive pe care organismul le formează în timpul proceselor metabolice normale. La concentrații mari, aceștia pot cauza leziuni celulare, ducând la dezvoltarea cancerului și a altor boli cronice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina conținutul de antioxidanți din suc de aloe vera și dacă poate proteja împotriva bolilor cronice.

Sursă bună de Vitamina C

O cană de suc de aloe vera furnizează aproximativ 10% din doza zilnică recomandată (DZR) pentru vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care ajută organismul să absoarbă fierul. De asemenea, susține sistemul imunitar și producția de colagen, o proteină vitală pentru vindecarea rănilor și sănătatea pielii.

Poate ajuta la tratarea tulburărilor gastrointestinale

Pulpa exterioară a frunzelor de aloe, numită latex, conține aloină. Aloina este un compus organic care conferă plantei proprietăți laxative. Poate trata constipația prin stimularea mișcărilor intestinale. O revizuire a studiilor a constatat că administrarea orală de aloe vera poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, inclusiv constipație și diaree. Un alt studiu a arătat că consumul de sirop de aloe vera a redus eficient simptomele bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv arsuri la stomac, regurgitare alimentară și greață. 

Poate ajuta la controlul glicemiei

Aloe vera a fost folosită de ani de zile în medicina tradițională pentru a reduce glicemia la persoanele cu diabet. Cercetările actuale privind beneficiul plantei pentru diabetici sunt limitate, dar par promițătoare. O revizuire a studiilor a evidențiat potențialul aloe vera de a reduce nivelurile de zahăr din sânge, de a crește nivelurile de insulină și de a îmbunătăți sănătatea celulelor pancreatice, inclusiv a celulelor responsabile de producția de insulină. Un alt studiu la persoanele cu prediabet a constatat că administrarea a 300 mg de extract de aloe vera de două ori pe zi timp de patru săptămâni a condus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge înainte de micul dejun.

Poate susține sănătatea orală

Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot beneficia potențial sănătății orale. 

Conținutul nutritiv al sucului de aloe vera poate diferi între mărci. Unele produse pot conține zahăr adăugat pentru a îmbunătăți gustul sau nutrienți adăugați pentru a-și îmbunătăți profilul nutrițional. Cu toate acestea, 1 cană de suc de aloe vera include aproximativ:

Calorii: 37

Grăsimi: 0 grame

Proteine: 0 grame

Carbohidrați: 9,3 grame

Zahăr: 9,3 grame

Fibre: 0 grame

Sodiu: 20 miligrame

Vitamina C: 9,4 miligrame sau 10% din DZR

Sucul de aloe vera este o băutură cu conținut scăzut de calorii, care poate fi o alternativă la băuturile dulci și sucul de fructe. De asemenea, conține antioxidanți, diferite polizaharide și cantități mici de fier și calciu.

Riscurile

Se recomandă ca produsele orale de aloe vera să conțină mai puțin de 10 părți per milion (PPM) aloină. Cu toate acestea, nu există cerințe de etichetare care să oblige divulgarea nivelurilor de aloină în produsele de suc de aloe vera, iar FDA nu reglementează acest produs. De asemenea, consumul de aloe vera a fost asociat cu următoarele efecte secundare în studiile efectuate:

- Diaree

- Dureri abdominale

- Niveluri scăzute de potasiu

- Insuficiență renală

- Leziuni hepatice

- Reacții cutanate hipersensibile

Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a confirma aceste efecte. Consumul oral de aloe sub formă de gel și latex nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării, deoarece siguranța sa nu a fost stabilită.

Vezi și: Semnele deshidratării și cât de important este să previi această afecțiune. Cele mai bune alimente care te mențin hidratat

Sucul de aloe vera are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge și îmbunătățirea sănătății orale. Cu toate acestea, anumiți compuși din sucul de aloe vera, în special aloina, pot provoca disconfort gastric și alte efecte secundare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina beneficiile și riscurile asociate cu consumul de suc de aloe vera. Discutați cu un medic dacă aveți întrebări sau preocupări despre includerea sucului de aloe vera în dieta dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel