Ambrozia: cum se poate trata alergia la această buruiană

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Ambrozie  FOTO: DSP Bihor
Ambrozie FOTO: DSP Bihor

Ambrozia, cunoscută în popor sub numele de iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, este răspândită în mai toate zonele din țară.

Ambrozia, alergia. Una dintre cele mai răspândite buruieni, în mai toate zonele țării, produce polen pe la mijlocul lunii iulie și declanșează alergii la puțin peste 5% din populația țării.

Potrivit unui material informativ postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dzvoltării Rurale, abordarea terapeutică a alergiei la ambrozie ar fi bine să includă:

1. Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice – prin folosirea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin petrecerea de mai puțin timp afară în cursul sezonului polinic, adică pe la mijlocul lui iulie și până la finele lui septembrie.

2. Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozie este stabilit de medicul alergolog.

3. Imunoterapia alergen-specifică (AIT) - singurul tratament care modifică cursul bolii deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei; acest tratament este benefic atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cât și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă.

AIT se obișnuia să se administreze pe cale subcutanată (SCIT), dar recent imunoterapia sublinguală (SLIT) a câștigat tot mai mult teren, arată sursa citată.

Conform acesteia, în cazul alergiei la ambrozia se recomandă administrarea pe cale subcutanată. Iar durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor, cu două variante de administrare.

* una continuă - "începe cu o perioadă de inițiere, în care se administrează săptămânal doze progresiv crescânde de alergen până la atingerea dozei de întreținere, după care rapelurile se administrează la intervale de 4-8 săptămâni. Este recomandată pentru obținerea unor beneficii pe termen scurt și lung în rinita alergică sezonieră indusă de polen și cea perenă indusă de acarienii din praful de casă"

* alta pre- și pre-/cosezonieră - "este recomandată pentru obținerea unor beneficii pe termen scurt în rinita alergică sezonieră indusă de polen".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel