Animalele, efecte asupra sănătății. Ce boli ameliorează câinii, peștii și broaștele țestoase

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
animalele - FOTO: Freepik@lookstudio
animalele - FOTO: Freepik@lookstudio

Animalele de companie sunt parte din viața multora dintre noi. A avea un animal aduce și beneficii sănătății.

Animalele sunt o parte integrantă a vieții noastre. Contribuțiile lor sunt fizice, emoționale, sociale și spirituale și pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor de toate vârstele, circumstanțele și categoriile sociale.

Nu trece o zi în care să nu auzim povești despre cum câinii și alte animale au protejat și chiar au salvat viețile proprietarilor lor. Unii fac acest lucru trezindu-i pe oameni pentru a-i avertiza de un incendiu sau pentru a-i ține calzi pe copiii care s-au rătăcit pe o vreme geroasă. Unii câini dedicați veghează asupra mormintelor proprietarilor lor, arată Naturally Savvy.

Vezi și: Boala tăcută care poate să ucidă. Medic: Sunt cu potențial letal. Chiar dacă nu generează absolut niciun simptom, complicațiile pot fi redutabile

Animalele, ajutor de nădejde pentru sănătate

Dincolo de protecție, câinii, pisicile, caii, caprele, păsările, porcii și alte animale au fost recunoscute pentru capacitatea lor de a sprijini și promova sănătatea umană. Pe măsură ce tot mai mulți oameni apelează la animale pentru nevoile lor fizice, emoționale și sociale, rezultatele studiului par să ofere dovezi științifice pentru a susține această tendință.

Cum ne protejează animalele și, de asemenea, în beneficiul sănătății noastre? Iată câteva exemple.

Vezi și: Virusurile gripale, semn de întoarcere la normalitate. Adrian Marinescu: Oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori, vor fi mai expuși

Câinii, patrupezii protectori cu simțuri dezvoltate

Câinii pot fi primul animal la care te gândești atunci când vorbești despre protecție, dar există și alți câțiva care îndeplinesc această meserie importantă. Să începem cu câinii. Protecție canină. Animalele de terapie și asistență, de obicei câinii, ne protejează de a ne face rău sau atunci când ne aflăm în situații periculoase.

Sunt câini instruiți pentru a ajuta pe cei care au deficiențe de auz, au epilepsie, tulburări neurologice, sau alte afecțiuni medicale care pot duce la vătămări fizice. Sunt exemple de modul în care oamenii au găsit modalități de a utiliza animale pentru protecție.A avea un câine în casa ta este considerat a fi un factor de descurajare a criminalității și o sursă de protecție.

Vezi și: Loredana Groza, "nu am operații estetice", afectată de menopauză și criza vârstei. Medici: Bătrânețea se declanșează. Are o textură a pielii ce nu se obține niciodată la estetician

Animalele oferă beneficii pentru sănătate

O revizuire recentă a modului în care animalele au un impact asupra sănătății umane dezvăluie unele frecvent deținute, precum și unele constatări surprinzătoare.

Broaște țestoase și iepuri. Într-un studiu, 58 de adulți au fost plasați într-o situație stresantă. Mângâierea jucăriilor nu a avut niciun impact asupra anxietății sau stresului în timp ce mângâierea animalelor vii a avut efecte benefice. Efectul a fost văzut indiferent dacă participanții au spus că le plac animalele sau nu.

Insecte. Deși nu de obicei insecte de companie, îngrijirea lor poate avea un efect calmant și înălțător asupra oamenilor. Cel puțin a făcut-o pentru un grup de adulți în vârstă cărora li s-au dat cinci greieri într-o cușcă. După opt săptămâni, cei care au îngrijit insectele au arătat un efect pozitiv mic și mediu asupra depresiei și funcției cognitive în comparație cu colegii lor care nu au avut grijă de insecte.

Vezi și: Tratează micoza unghiilor acasă cu doar câteva produse naturale

Cai. Numărul oportunităților privind terapia în care sunt implicați caii continuă să crească, și asta pentru că aceste animale sunt hipersensibile și pot prelua traumele emoționale. Astfel, caii sunt folosiți în scop terapeutic, în special pentru cei cu autism, ADHD, tulburare de stres post-traumatic și alte traume.

Pești. Vizionarea peștilor într-un acvariu poate fi terapeutică pentru pacienții cu Alzheimer. Animalele pot concentra atenția oamenilor. Când oamenii cu Alzheimer au luat masa în fața acvariilor cu pești viu colorați, au mâncat mai mult, au beneficiat de o nutriție mai bună. De asemenea, erau mai atenți și mai puțin letargici.

Câini. Lista beneficiilor pentru sănătate asociate câinilor este lungă. Pentru început, potrivit unui raport din noiembrie 2017 din Scientific Reports, persoanele care dețin câini trăiesc mai mult și au o sănătate mai bună decât persoanele care nu dețin câini.

Vezi și: Tehnologia, impact în chirurgie. Ioan Lascăr: Microchirurgia rămâne proba de aur. Injectăm o doză de optimism atunci când vorbim de îmbunătățirea calității rezultatelor

Oamenii care au animale de companie, și în special câini și pisici, sunt de obicei mai puțin singuri, mai fericiți și mai încrezători decât cei care nu au animale de companie. Potrivit cercetătorului pentru animale de companie Allen R. McConnell, phD, profesor de psihologie la Universitatea Miami, animalele de companie pot face "să simți că ai un control mai mare asupra vieții tale".

Pentru copii, cercetările au arătat că cei care au dificultăți de citire prezintă mai puține simptome de anxietate atunci când citesc lângă un câine.

Ziua Mondială a Animalelor este o zi internațională de acțiune pentru drepturile animalelor și bunăstarea lor sărbătorită în fiecare an pe 4 octombrie, zi de sărbătoare a Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al animalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel