Anticonvulsivele, efecte letale. Afectează inima, rinichii și plămânii și pot duce la deces. Sunt prescrise și la noi în țară

Monika Baciu |
Data publicării:
anticonvulsivele - FOTO: Freepik
anticonvulsivele - FOTO: Freepik

Medicamente anticonvulsive prescrise și la noi în țară pentru diferite afecțiuni neurologice și psihiatrice pot avea efecte letale. Afectează inima, rinichii, plămânii și vezica biliară. S-au înregistrat decese din cauza acestora.

FDA avertizează cu privire la o reacție potențial letală la medicamentele anticonvulsive. Anticonvulsivantele sunt medicamente care sunt prescrise pentru tratarea și prevenirea convulsiilor, care sunt episoade de activitate electrică anormală în creier. Aceste medicamente sunt utilizate într-o varietate de afecțiuni neurologice și psihiatrice. 

FDA a emis un avertisment privind o reacție potențial letală la medicamentele anticonvulsive levetiracetam și clobazam. Cunoscută sub numele de reacție la medicamente cu eozinofilie și simptome sistemice (DRESS), aceasta poate provoca leziuni grave la organele interne și poate fi fatală.

Cercetările au identificat 32 de cazuri grave de DRESS asociate cu levetiracetam și 10 cazuri cu clobazam, inclusiv decese. Simptomele includ erupție cutanată, febră și umflare a ganglionilor limfatici. Leziunile la organe au fost raportate în cazurile de levetiracetam. Avertismentele privind riscul de DRESS vor fi adăugate la informațiile de prescriere.

Profesioniștii din sănătate sunt îndemnați să recunoască și să trateze prompt această reacție, iar pacienților li se recomandă să oprească tratamentul și să caute asistență medicală dacă se suspectează DRESS. 

Vezi și: Semnul cancerului pe care îl observi când decorezi bradul de Crăciun. Este un semnal de alarmă

Medicamentele anticonvulsive, semnal de alarmă

Medicamentele anticonvulsive Levetiracetam (Keppra, Keppra XR, Elepsia XR, Spritam, generic) și clobazam (Onfi, Sympazan, generic) pot cauza o reacție rară, dar gravă, de hipersensibilitate la medicament, care poate fi periculoasă pentru viață dacă nu este detectată și tratată prompt, avertizează Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) într-un avertisment emis astăzi.

Cunoscută sub numele de reacție la medicamente cu eozinofilie și simptome sistemice (DRESS), aceasta poate începe ca o erupție cutanată, dar poate progresa rapid și cauza leziuni la organele interne, necesitatea spitalizării și chiar decesul, notează FDA.

Cercetarea Sistemului de Raportare a Evenimentelor Adverse ale FDA (FAERS) și a literaturii medicale până în martie 2023 a identificat 32 de cazuri grave de DRESS la nivel mondial asociate cu levetiracetam, potrivit Medscape.

Vezi și: Cancerul silențios aflat pe locul 2 la mortalitate. Dr. Florentina Ioniță-Radu: Până în 2040 va crește cu 96%. Va crește foarte mult la tineri

Cazuri înregistrate în SUA și nu numai

Trei cazuri au avut loc în SUA și 29 în afara țării. În toate cele 32 de cazuri, pacienții au fost spitalizați și au primit tratament medical; în două cazuri, pacienții au decedat.

Timpul median până la debutul DRESS în cazurile de levetiracetam a fost de 24 de zile; perioadele au variat între 7 și 170 de zile. Semnele și simptomele raportate au inclus erupție cutanată (n = 22), febră (n = 20), eozinofilie (n = 17), umflare a ganglionilor limfatici (n = 9) și limfocite atipice (n = 4).

Organe afectate - FOTO: Freepik

Douăzeci și doi dintre cazurile de DRESS asociate cu levetiracetam au implicat leziuni la unul sau mai multe organe, inclusiv ficatul, plămânii, rinichii și vezica biliară.

În 25 dintre cele 29 de cazuri pentru care informații despre întreruperea tratamentului erau disponibile, simptomele DRESS s-au rezolvat când levetiracetam a fost întrerupt.

În ceea ce privește clobazamul, o cercetare a FAERS și a literaturii medicale până în iulie 2023 a identificat 10 cazuri grave de DRESS la nivel mondial - una în SUA și nouă în afara țării. Toți cei 10 pacienți au fost spitalizați și au primit tratament medical. Nu s-au raportat decese.

Timpul median până la debutul DRESS asociat cu clobazam a fost de 21,5 zile (interval, 7 până la 103 zile). Semnele și simptomele raportate au inclus erupție cutanată (n = 10), febră (n = 8), eozinofilie (n = 7), umflare a feței (n = 7), leucocitoză (n = 4), umflare a ganglionilor limfatici (n = 4) și leucopenie/trombocitopenie (n = 1).

În nouă cazuri, au existat leziuni la unul sau mai multe organe, inclusiv ficatul, rinichii și tractul gastro-intestinal.

Simptomele DRESS s-au rezolvat în toate cele 10 cazuri când tratamentul cu clobazam a fost întrerupt. DRESS și alte reacții cutanate grave raportate cu clobazam, un benzodiazepin, nu au fost în mod obișnuit asociate cu alte benzodiazepine, notează FDA.

Vezi și: Semnul din ochi care îți arată că ai putea face AVC. Este comun și adesea ignorat

Actualizări ale prospectelor medicamentelor

Ca urmare a acestor cazuri, avertismente despre riscul de DRESS vor fi adăugate la informațiile de prescriere și ghidurile medicamentelor pentru aceste medicamente, a anunțat FDA.

"Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți că recunoașterea promptă și tratamentul timpuriu sunt importante pentru îmbunătățirea rezultatelor DRESS și reducerea mortalității", a declarat FDA.

Ei remarcă că diagnosticul este adesea dificil deoarece semnele și simptomele timpurii, cum ar fi febra și umflarea ganglionilor limfatici, pot fi prezente fără dovezi ale unei erupții cutanate.

DRESS se poate dezvolta între 2 și 8 săptămâni după începerea tratamentului cu levetiracetam sau clobazam. Simptomele și intensitatea pot varia în mod semnificativ.

DRESS poate fi, de asemenea, confundată cu alte reacții cutanate grave, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson și necroliza epidermică toxică.

FDA spune că pacienților li se recomandă să fie informați cu privire la semnele și simptomele DRESS și să li se spună să oprească administrarea medicamentului și să caute imediat asistență medicală dacă se bănuiește DRESS în timpul tratamentului cu levetiracetam sau clobazam.

Reacțiile adverse cu aceste medicamente ar trebui raportate programului MedWatch al FDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel