Semnul din ochi care îți arată că ai putea face AVC. Este comun și adesea ignorat

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik@mouquo
avc - FOTO: Freepik@mouquo

O problemă comună care se întâlnește la nivelul ochilor ar putea fi semnul unui ucingaș tăcut. Afecțiunea duce la AVC sau infarct.

Vederea dumneavoastră ar putea să vă alerteze cu privire la o afecțiune care crește riscul unor probleme care vă pun viața în pericol, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Afecțiunea cardiovasculară vă poate crește riscul de probleme grave de sănătate, de la atacuri de cord la accidente vasculare cerebrale, fără a da semne evidente.

Durerea de cap și amețelile, simptomele comune ale hipertensiunii arteriale

În timp ce tensiunea arterială este, de obicei, lipsită de simptome, simptome precum durerile de cap și amețelile sunt adesea citate ca semne revelatoare. Cu toate acestea, un semnal de alarmă ar putea apărea și în ochii dumneavoastră.

Efectele hipertensiunii asupra sănătății ochilor depind în întregime de cât de ridicată sau necontrolată este tensiunea arterială. Afecțiunea poate chiar să nu provoace niciun semn dacă este sub control sau ușor crescută.

Vezi și: 3 vorbe de aur de la Hipocrate, Amza Pellea și Nichita Stănescu care ar trebui să ne dea de gândit

Vederea încețoșată, semnul ignorat al hipertensiunii arteriale

Cu toate acestea, tensiunea arterială foarte ridicată netratată ar putea declanșa vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tensiunea arterială ridicată determină îngroșarea și îngustarea vaselor de sânge din retină, reducând fluxul sanguin.

Lipsa fluxului sanguin către retină duce apoi la vedere încețoșată sau la pierderea completă a vederii, potrivit American Heart Association. Organismul de sănătate notează că persoanele care suferă atât de diabet, cât și de hipertensiune arterială prezintă un risc și mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Vedere încețoșată - FOTO: Freepik

În afară de vederea încețoșată, tensiunea arterială ridicată poate declanșa alte două semne la nivelul ochilor. Dr. Sally Ameen, chirurg oftalmolog consultant la OCL Vision, a declarat că această afecțiune poate duce, de asemenea, la înroșirea și disconfort sau durere la nivelul ochilor.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste semnale de alarmă, "ar trebui să mergeți la opticianul dumneavoastră și să solicitați o examinare completă a ochilor, inclusiv a fundului de ochi și a retinei", a recomandat Dr. Ameen, potrivit Express.

"Acest lucru este deosebit de important în cazul în care pacientul este conștient că tensiunea arterială este slab controlată și, astfel, pentru a preveni orice deteriorare catastrofală și ireversibilă a ochilor", a adăugat expertul.

Vezi și: Cancerul silențios aflat pe locul 2 la mortalitate. Dr. Florentina Ioniță-Radu: Până în 2040 va crește cu 96%. Va crește foarte mult la tineri

Hipertensiunea arterială, simptome comune

Alte simptome ale hipertensiunii arteriale care trebuie identificate. Potrivit OMS, lista completă a semnelor de avertizare include următoarele:

- Dureri de cap severe

- Dureri în piept

- Amețeli

- Dificultăți de respirație

- Greață

- Vărsături

- Anxietate

- Confuzie

- Zumzet în urechi

- Sângerări nazale

- Ritm cardiac anormal

Vezi și: Cel mai rău lucru pe care îl faci când te trezești în toiul nopții. Perturbă funcționarea organismului. Trucuri pentru a adormi în câteva minute

Hipertensiunea arterială, ucigașul tăcut

Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de tensiune arterială crescută, este o afecțiune medicală în care sângele exercită o presiune excesivă asupra pereților arterelor. Este adesea denumită "ucigașul tăcut" deoarece, în multe cazuri, persoanele afectate nu prezintă simptome evidente și pot trăi mulți ani fără să știe că au hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, în timp, presiunea arterială crescută poate duce la complicații grave, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, insuficiență renală și alte probleme de sănătate.

Deoarece hipertensiunea arterială poate evolua fără simptome evidente, este important să se efectueze măsurători regulate ale tensiunii arteriale. Diagnosticul se face pe baza mai multor măsurători luate în timp, iar valori constante ridicate pot indica hipertensiune.

Persoanele cu hipertensiune arterială trebuie să își monitorizeze regulat tensiunea arterială și să urmeze recomandările medicale pentru a preveni complicațiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel