Cancerul silențios aflat pe locul 2 la mortalitate. Dr. Florentina Ioniță-Radu: Până în 2040 va crește cu 96%. Va crește foarte mult la tineri

Cancerul silentios - Foto: Freepik @KanisornP
Cancerul silentios - Foto: Freepik @KanisornP

Cancerul silențios și agresiv care provoacă a doua cea mai mare rată de mortalitate în toată lumea. Dr. Florentina Ioniță-Radu: Germania face screening din 1974. În România, Bulgaria și Slovacia nu se spune nimic despre asta".

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, parteneri în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” - POCU/757/4/9/136824, au organizat conferința de închidere a proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” - POCU/757/4/9/136824.

În cadrul conferinței de presă, medicul Florentina Ioniță-Radu a subliniat importanța screeningului și a dezvăluit că România, alături de Bulgaria și Slovenia ocupă ultimele locuri la metodele de depistare a cancerului colorectal.

"Aș vrea să fixăm două lucruri: de ce cancer colorectal și de ce screening? Pentru că aceste lucruri cred că sunt foarte importante.

De ce cancer colorectal?

Pentru că în anul 2020 neoplasmul colonic se afla pe locul 3 ca incidență și pe locul 2 ca rată de mortalitate la nivel mondial.

În schimb, în România, cancerul colorectal se plasează pe locul întâi în rândul patologiilor neoplazice la ambele sexe. De ce? Pentru că sunt absente programe de screening, pentru că acest cancer este un cancer cu o evoluție silențioasă și pentru că este o educație deficitară a populației.

Așa cum am spus, la nivel mondial, cancerul colorectal are locul 3 ca incidență din neoplaziile noi și locul 2 ca mortalitate și dacă studiem sau analizăm ultimele grafice apărute la nivelul Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului, se vede că în acest moment această incidență este crescută în țările dezvoltate și mai mult la bărbați.

Aceasta este poza de acum (n.r. imaginea 1), dar pe studiile care au fost publicate în anul 2023, care fac o prognoză pentru ce se va întâmpla până în anul 2040 se spune că această incidență sau mai bine zis rata de creștere la nivelul țărilor cu un venit mic și mediu, va fi mult mai mare, de 96%, și va ajunge la 64,7% față de țările cu un venit crescut.

De ce acest lucru? Pentru că se pare că pe măsură ce aceste țări își vor schimba modul de viață, deci va fi un alt mod de alimentație, va crește foarte mult în rândul tinerilor și în același timp, în aceste țări nu există programe de screening", a declarat dr. Florentina Ioniță-Radu, Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” în cadrul conferinței de presă privind închiderea proiectului "Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov".

Imaginea 1 - Foto: Conferința de presă ROCCAS

De ce screening?

"V-am făcut aici (n.r. imaginea 2) un scurt istoric, să vedeți că sunt țări, de exemplu Germania, la care screeningul a început în anul 1974. Și țări din Europa care au continuat de-a lungul anilor screening-ul.

Sunt câteva țări la care nici nu se pomenește despre screening.

Prima e Bulgaria, luat în ordine alfabetică, nu din alt motiv. Apoi România și Slovacia.

Deci sunt trei țări la care nu se spune nimic despre screening, timp în care uitați-vă, în toate celelalte țări, sub o formă sau alta, există o preocupare pentru a se face screening la nivelul populației. Acest screening s-a făcut fie pe baza colonoscopiilor, fie pe baza testelor FIT pe care le-am folosit și noi", a mai spus medicul.

Ce înseamnă screening pentru neoplazie?

Imaginea 2 - Foto: Conferința de presă ROCCAS

"Subiecți aparent sănătoși, fără simptomatologie.

Trebuie să fie teste care să poată fi aplicate rapid, ușor și acceptabil populației.

Atenție! Să existe o continuare a serviciilor medicale, adică în momentul în care pacientul a fost testat și confirmat, el să aibă drumul pentru tratament și urmărire. Trebuie să existe criterii de calitate permanent monitorizate și să fie oferit echitabil și egal tuturor persoanelor din grupele de risc.

Analizând ce s-a întâmplat în screening-ul pentru cancer colorectal în Europa, vedeți sensibilitatea și specificitatea sunt diferite pentru tipurile de metode de screening pe care le-au aplicat fiecare țară în parte", a conchis dr. Florentina Ioniță-Radu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel