Apendice și Parkinson, de acolo pleacă boala!

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancerul endometrial
Cancerul endometrial

Apendice și Parkinson, de acolo pleacă boala! Apendicele acționează ca un rezervor pentru proteine asociate bolii, apendicomia devreme în timpul vieții scade riscul de a dezvolta Parkinson, arată un nou studiu. Un studiu realizat pe aproape 1,7 milioane de oameni!

Apendice și Parkinson, un nou studiu, realizat de cerectători de la Van Andel Research Institute arată că de acolo pleacă boala!

Îndepărtarea apendicelui - apendicectomia - la începutul vieții reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson cu 19-25%, conform celui mai amplu și mai cuprinzător studiu de acest gen realizat până acum. Constatările studiului publicat astăzi în revista Science Translational Medicine întăresc ipoteza că intestinul și sistemul imunitar joacă un rol important în geneza bolii și arată că apendicele acționează ca un rezervor major pentru proteine alfa-sinucleină, care sunt strâns legate de debutul și progresia Parkinson.

Nu e un organ inutil, ci periculos!

Rezultatele noastre indică faptul că apendicele este un site de origine pentru Parkinsons și oferă o cale de urmat pentru elaborarea de noi strategii de tratament care influențează rolul tractului gastrointestinal în dezvoltarea bolii", a spus Viviane Labrie, Ph.D., un profesor asistent la Institutul de Cercetare Van Andel (VARI) și autor principal al studiului.

În ciuda faptului că are o reputație că fiind în mare măsură inutil, apendicele joacă de fapt un rol major în sistemul nostru imunitar, în reglementarea evoluției bacteriilor noastre din intestin și acum, după cum se arată în studiul nostru, în boala Parkinson".

Riscul redus pentru Parkinson a fost evident numai atunci când apendicele și alfa-sinucleina conținută de el au fost îndepărtate la începutul vieții, cu ani înainte de declanșarea bolii Parkinson, sugerând că apendicele poate fi implicat în inițierea afecțiunii. Îndepărtarea apendicelui după începerea procesului de îmbolnăvire nu a avut niciun efect asupra progresiei bolii.

Scade riscul cu 19-25%

La populația generală, persoanele care au avut o apendicectomie au un risc probabil cu 19% mai mic să dezvolte Parkinson. Acest efect a fost amplificat în cazul persoanelor care trăiesc în zonele rurale, cu apendicectomia, care a dus la o reducere cu 25% a riscului de îmbolnăvire. Parkinson este adesea mai răspândită în populațiile rurale, o tendință care a fost asociată cu creșterea expunerii la pesticide.

Studiul a demonstrat, de asemenea, că apendicectomia poate întârzia progresia bolii la persoanele care la care Parkinson continuă să evolueze, împingând diagnosticul înapoi cu o medie de 3,6 ani. Deoarece nu există teste definitive pentru Parkinson, oamenii sunt adesea diagnosticați după apariția simptomelor motorii cum ar fi tremor sau rigiditate. Până atunci, boala este în mod obișnuit destul de avansată, cu daune semnificative zonei creierului care reglează mișcarea voluntară.

În schimb, apendicectomiile nu au avut niciun beneficiu aparent la persoanele a căror boală a fost legată de mutațiile genetice transmise din familie, un grup care cuprinde mai puțin de 10% din cazuri.

Constatare „de neprețit” pentru viitoare tratamente

Constatările noastre de astăzi adaugă un nou capitol la înțelegerea acestei boli incredibil de complexe", a declarat doctorul în medicină dr. Bryan Killinger, primul autor al studiului și un coleg post-doctoral în laboratorul lui Labrie, conform unui material at publicității de Van Andel Research Institute.

Am arătat că apendicele este un hub pentru acumularea de forme aglomerate de proteine alfa-sinucleină, care sunt implicate în boala Parkinson. Aceasta informație este de neprețuit pentru a explora noi strategii de prevenire și de tratament".

Labrie și echipa ei au găsit, de asemenea, aglomerări de alfa-sinucleină în apendicele persoanelor sănătoase de toate vârstele, precum și la persoanele cu Parkinson, ridicând noi întrebări cu privire la mecanismele care dau naștere bolii și ce determină progresul ei.
Proteina alfa-sinucleină este considerată un semn distinctiv cheie al lui Parkinson; anterior, s-a crezut că este prezentă numai la persoanele care au boala.

Proteine periculoase, „normale” în apendice

Am fost surprinși de faptul că formele patogene ale alfa-sinucleinei au fost atât de omniprezent în apendicele persoanelor cu și fără Parkinson. Se pare că aceste agregate - deși toxice în creier - sunt destul de normale atunci când se află în apendice. Asta sugerează clar că simpla lor prezența nu poate fi cauza bolii", a spus Labrie.

Parkinson este relativ rar - mai puțin de 1% din populație - așa că trebuie să existe un alt mecanism sau o confluență a evenimentelor care să permită ca apendicele să afecteze riscul de boală. Ce factori înclină balanța în favoarea lui Parkinson?"

Datele pentru studiu au fost obținute dintr-o caracterizare profundă și vizualizare a formelor de alfa-sinucleină din apendice, care au avut o remarcabilă asemănare cu cele găsite în creierul afectat de boala Parkinson, precum și analizele a două baze de date cu înregistrări medicale importante.

Datele a 1,7 milioane de oameni!

Primul set de date a fost obținut de la Registrul național suedez al pacienților, o bază de date unică, ce conține diagnostice medicale și istorii chirurgicale pentru populația suedeză începând cu 1964, și Statistica Suedia, o agenție guvernamentală suedeză responsabilă cu statisticile naționale.

Echipa de la VARI a colaborat cu cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia pentru a combina înregistrările pentru 1.698.000 de persoane, urmărite timp de 52 de ani, cu un total de aproape 92 de milioane de ani/persoane. Cel de-al doilea set de date a fost din Marker Progression Markers Initiative (PPMI), care include detalii despre diagnosticul pacientului, vârsta de debut, datele demografice și informațiile genetice.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel