Apneea severă în somn deteriorează și îmbătrânește vasele de sânge cheie din organism, ducând la boli cardiovasculare. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Apnee în somn, probleme de somn. Foto: Pixabay
Apnee în somn, probleme de somn. Foto: Pixabay

Apneea severă de somn este asociată cu modificări majore la nivelul arterelor cheie și ar putea accelera îmbătrânirea vasculară, arată un nou studiu.

Studiul, care a fost publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii (link direct studiu), încearcă să arunce o nouă lumină asupra legăturii dintre apneea obstructivă în somn și îmbătrânirea vasculară accelerată, o îngroșare sau rigidizare a unor vase de sânge cheie, care provoacă modificări dramatice și foarte periculoase ale funcției și structurii lor.

Oamenii de știință știau deja că îmbătrânirea vasculară joacă un rol important în bolile cardiovasculare. Apneea de somn - care afectează, conform statisticilor, aproximativ 34% dintre bărbații de vârstă mijlocie și 17% dintre femeile de vârstă mijlocie - a fost, de asemenea, legată de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și diabet.

În noul studiu, după ce au analizat datele a 8.615 persoane fără antecedente de boli cardiovasculare, cercetătorii au descoperit că cei cu apnee în somn prezintă „o îmbătrânire accentuată accentuată a arterelor lor în comparație cu persoanele similare fără apnee obstructivă în somn”, a declarat co-autorul studiului, Quentin Lisan. De exemplu, adulții cu apnee în somn au avut un risc crescut cu 214% de a avea un diametru carotidian mărit, un semn structural al îmbătrânirii vasculare, a spus el.

Citește și: Apneea în somn: cum recunoști simptomele care trădează afecțiunea

În timp ce Lisan nu a fost surprins de descoperiri, date fiind cercetările anterioare, el a spus că noul studiu se remarcă prin dimensiunea sa mare și prin faptul că a analizat numeroși markeri ai îmbătrânirii vasculare.

„Descoperirile noastre ar putea explica, în parte, de ce persoanele cu apnee în somn prezintă un risc crescut de mortalitate și boli cardiovasculare”, a spus Lisan, chirurg ORL și cercetător la Spitalul Foch din Suresnes, Franța.

Rezultatele studiului ar trebui să încurajeze medicii să fie mai proactivi în ceea ce privește testarea persoanelor cu apnee în somn pentru a preîntâmpina îmbătrânirea vasculară, mai ales că testele de apnee se pot face „neinvaziv și la un cost redus”, a spus Lisan.

El a îndemnat persoanele cu apnee în somn să „păstreze sau să restabilească sănătatea lor vasculară optimă” prin controlul colesterolului, a tensiunii arteriale și a nivelului zahărului din sânge (glicemiei), renunțarea la fumat, a activități fizice, a alimentație sănătoasă și prin menținerea unei greutăți sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel