Ardeiul iute, beneficii și riscuri pentru sănătate: cine poate să-l consume și cine ar trebui să-l evite

Angela Sabău |
Data publicării:
Ardeiul iute contine capsaicină. Foto: Pixabay
Ardeiul iute contine capsaicină. Foto: Pixabay

Ardeiul iute este unul dintre cele mai populare condimente din întreaga lume. Acesta poate avea unele beneficii pentru sănătate, dar poate, în egală măsură, să fie dăunător. Iată la ce trebuie să fii atent.

Ardeiul iute este printre cele mai populare arome picante din întreaga lume.

Deși există peste 4.000 de tipuri de ardei iute la nivel global, avem tendința de a mânca fructele plantelor de capsicum annuum. Cu o gamă de arome picante diferite și o varietate de niveluri de iuțeală, nu există nicio îndoială că ardeii iuți aduc multă aromă în eforturile noastre culinare.

Dar ardeii iuți sunt buni pentru oricine? Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute? Iată tot ce trebuie să știi despre asta

Ce sunt ardeii iuți?

Ardeiul iute (sau ardeiul gras) sunt membri ai familiei solanelor. Sunt rude ale roșiilor, vinetelor și ardeiului gras. Soiuri de ardei iute sunt cultivate în întreaga lume, deși sunt cultivate cel mai frecvent în climă caldă

Există diferite niveluri de iuțeală pentru diferite soiuri de ardei iute. Acestea sunt măsurate pe scara Scoville, care identifică cât de condimentată este o anumită specie de ardei iute. De exemplu, ardeii jalapeno sunt în jur de 4.000 de unități, în timp ce ardeii habanero sunt măsurați la 350.000.

Beneficiile pentru sănătate ale ardeilor iuți

În timp ce ardeii iuți aduc un plus de gust pentru multe dintre rețete, condimentele noastre preferate, ar putea fi și un supliment sănătos pentru dietă.

Profilul nutrițional al ardeilor iuți conține vitamina C, B, K și A. Ardeii iuți sunt, de asemenea, o sursă de cupru și potasiu. Cu toate acestea, merită să avem în vedere faptul că avem tendința de a mânca ardei iute în cantități mici, ceea ce înseamnă că contribuția lor la nevoile noastre nutriționale generale ar putea fi slabă.

Există unele beneficii pentru sănătate asociate consumului de ardei iute. Acestea pot include:

Ameliorarea arsurilor la stomac

Pierderea în greutate

Reducerea apetitului

Cu toate acestea, este puțin probabil ca consumul de ardei iute să rezolve singur problemele de sănătate. Întotdeauna merită să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme specifice de sănătate.

Riscuri potențiale ale consumului de ardei iute

Ardeii iute sunt apreciați pentru aroma lor picantă. Cu toate acestea, iuțeala respectivă poate avea dezavantaje. Consumul de prea mult ardei iute poate provoca dureri intense, umflături și roșeață. Acești ardei iuți pot provoca, de asemenea, probleme digestive, cum ar fi greață, diaree și crampe.

Dacă aveți o tulburare digestivă, ar putea fi util să evitați ardeii iuți foarte picanți și alte alimente iuți pentru a preveni exacerbarea afecțiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel