AROMATERAPIA: 9 afecțiuni la care ULEIURILE ESENȚIALE sunt fantastice!

Dana Lascu |
Data publicării:
Uleiurile esențiale sunt bune în diferite afecțiuni. Foto: Pixabay
Uleiurile esențiale sunt bune în diferite afecțiuni. Foto: Pixabay

Se crede că uleiurile esențiale sunt folosite de oameni încă din 18.000 î.Hr. Uleiurile esențiale se găsesc peste tot în aceste zile și sunt incluse în numeroase produse. Iată la ce sunt ele bune: 

Este incontestabil că uleiurile esențiale miros uimitor. Fie că vă plac parfumurile florale, citricele, aromele lemnoase sau de mosc, există un ulei esențial care vă va satisface simțurile olfactive.Dar uleiurile esențiale sunt bune și la altceva decât mirosul lor plăcut. Iată în ce afecțiuni sau condiții de sănătate știm cu siguranță că ele funcționează: 

1. Anxietate

Există numeroase dovezi că uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea anxietății, pentru că au efect calmant, dau senzația de confort și bunăstare mentală. Printre cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate se numără lavanda, bergamota, trandafirul, iasomia, ylang ylang și tămâia.

Utilizarea uleiurilor esențiale în difuzoare, arzătoare de ulei, spray-uri de cameră și spray-uri pentru lenjerie poate oferi beneficii relaxante. Alternativ, puteți utiliza uleiuri esențiale pentru a vă menține calmul, în uleiuri de masaj sau adăugate la băi și produse de îngrijire a corpului.

2. Somn

O analiză sistematică a studiilor disponibile a arătat că uleiurile esențiale sunt o alternativă mai convenabilă pentru tulburările ușoare de somn. Încercați câteva picături de lavandă, maghiran, vanilie sau lemn de cedru, picurate pe partea inferioară a pernei. De asemenea, puteți adăuga o picătură sau două la un ulei în loțiunea obișnuită pentru mâini și pentru un masaj relaxant chiar înainte de culcare, înainte de a vă ține mâinile în dreptul gurii ș a inspira respira profund.

3. Suport pentru păr

Deși este adevărat că cel mai bun lucru pentru creșterea părului este timpul, anumite uleiuri esențiale ajută atunci când scalpul este congestionat, descuamat sau uscat.

Potrivit unui studiu clinic, aplicarea unui preparat de ulei de mentă pe păr și pe scalp timp de 4 săptămâni ar putea ajuta părul să intre în „etapa rapidă anagenă” a ciclului de creștere a părului. Faza anagenă este faza de creștere activă a foliculilor de păr. Vă puteți crea propria mască de păr folosind o jumătate de avocado făcut pastă, o lingură de ulei de măsline și câteva picături de ulei de mentă. Aplicați masca de păr cu mentă prin masaj, ceea ce va calma scalpul și va sprijini creșterea părului nou.

Efectul răcoritor al măștii este dat de mentolul din uleiul de mentă, care este responsabil pentru creșterea irigării cu sânge a foliculilor. Alte uleiuri esențiale excelente pentru creșterea părului includ lavanda și rozmarinul. 

4. Eczeme

Uleiurile esențiale nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune pentru pielea delicată, iar utilizarea lor pentru eczeme este un astfel de exemplu!

Extractele de plante extrem de concentrate din uleiurile esențiale pot irita pielea predispusă la eczeme sau cea cu eczeme. Încercați în schimb uleiul de cocos, deoarece este ușor și bine tolerat pe majoritatea tipurilor de piele (cu excepția cazului în care aveți alergie la nucă de cocos). Cel mai bine este să urmați sfatul medicului de familie sau al dermatologului atunci când vine vorba de ameliorarea eczemelor.

5. Tuse

Inhalarea anumitor uleiuri esențiale ar putea oferi sprijin dacă aveți o tuse enervantă care nu cedează. Uleiul de eucalipt este un ulei esențial excelent pentru a ameliora tusea, deoarece atunci când este inhalat după ce ați pus 2-3 picături pe o batistă de bumbac sau în apa de la un vaporizator, poate ajuta la slăbirea mucusului.

6. Pielea

Există mai multe uleiuri esențiale care dețin proprietăți de curățare și pot ajuta la susținerea pielii sănătoase. Uleiul de bergamotă, uleiul de arbore de ceai, uleiul de mentă și uleiul de scorțișoară sunt remedii naturale utile pentru acnee, precum și alte afecțiuni ale pielii.

De asemenea, uleiul esențial de Neroli este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru piele - este hrănitor și hidratant și s-a dovedit că ajută la calmarea pielii sensibile.

Aveți grijă, totuși - uleiurile esențiale sunt foarte puternice (numele lor provine din faptul că ele conțin „esența” concentrată a plantei - și trebuie diluate înainte de utilizare. Înainte de a aplica pe piele, diluați întotdeauna uleiurile esențiale pentru piele într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale dulci, uleiul de struguri, uleiul de cocos, uleiul de ricin, uleiul de germeni de grâu sau uleiul de avocado.

7. Naștere

Din ce în ce mai multe femei caută modalități naturale de a se pregăti pentru procesul de naștere, iar aromaterapia e una dintre direcții. Conform NHS (sistemul britanic de sănătate) aromoterapia poate fi benefică în timpul travaliului. Iată cum este recomandată ea: 

Salvia - pentru a sprijini travaliul și a încuraja contracțiile regulate.
Eucalipt - pentru tratarea durerii și a congestiei nazale.
Tămâie - pentru a ajuta la anxietate ridicată.
Menta - pentru a ajuta la greață și vărsături
Lavanda – pentru calm

8. Reduc stresul

Dacă căutați un pic de echilibru într-o zi stresantă, atunci este timpul să vă uitați la uleiurile esențiale. Unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru echilibrul hormonal este salvia. Poate ajuta la reglarea hormonilor de stres din organism, care fac ravagii asupra armoniei hormonale. Aplicați-l la punctele de puls, încălziți-l într-un arzător de ulei sau inspirați dintr-o batistă.

Unele uleiuri esențiale conțin fitoestrogeni care imită hormonul feminin estrogen. De aceea ar putea fi de ajutor în perioadele menstruale, premenopauză sau menopauză.

9. Durerea

Unele uleiuri esențiale par să dețină proprietăți analgezice (amelioratoare de durere). Aromaterapia este un mod din ce în ce mai popular de a gestiona durerea ușoară până la moderată, cum ar fi durerile de cap, crampele de stomac, precum și durerile cronice, cum ar fi durerile de gât, spate și genunchi.

Cele mai frecvent utilizate uleiuri esențiale pentru tratarea durerii în aromoterapie sunt lavanda, eucaliptul, rozmarinul, mușețelul și menta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel