Arsenic în apă potabilă, reglementări drastice dar eficiente în SUA

Florina Pop / 14 sep 2019 / 22:24
Apa potabilă
Apa potabilă

Cantitatea de arsenic din apa potabilă de la robinetele americanilor a scăzut substanțial după adoptarea unor legi. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasificat arsenicul drept un cancerigen.

Standardele mai stricte impuse de Guvernul SUA pentru apa potabilă au redus încălcările valorilor de arsenic în sistemele publice de apă de băut, susțin cercetătorii. Aceste sisteme publice furnizează peste 80% din apa potabilă a SUA.

Schimbarea cea mai drastică s-a făcut în 2001. De atunci, procentul sistemelor publice de apă care prezentau încălcări ale valorilor admise a scăzut de la 1,3% în 2008 la 0,55% în 2017, au descoperit cercetătorii, citați de webmd. În câteva state precum California și Texas s-au înregistrat cele mai multe încălcări ale valorilor considerate acceptabile. 

Potrivit sursei citate, cu mai puține încălcări, numărul de eșantioane de apă potabilă cu niveluri mai mari decât cele permise de arsenic a scăzut de la peste 1 milion, la aproximativ 450.000, potrivit studiului publicat luna asta în revista Science Science and Technology.

"Acest lucru consolidează faptul că reglementările de securitate funcționează", a declarat unul dintre autorii studiului, Molly Kile, profesor asociat la Colegiul de Sănătate Publică și Științe Umane din cadrul Universității de Stat Oregon.

Arsenic în apă potabilă, boala din pahar

Arsenicul este clasificat de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului drept un cancerigen din grupa 1, din cea mai periculoasă categorie și include azbestul, formaldehida și "gazul muștar" (iperita). În apă, arsenicul este lipsit de gust, inodor și incolor, însă ingestia pe termen lung crește riscul de cancer de plămâni, de vezică urinară, de ficat, de rinichi și de piele.

Arsenicul a fost reglementat de guvernul SUA drept contaminant al apei potabile încă din 1942. Nivelurile de arsenic tind să fie mai mari în apa potabilă din surse cum ar fi puțuri, decât din surse de suprafață ca lacuri și rezervoare, potrivit cercetătorilor.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy