Arsuri la stomac: ce teste medicale se fac

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay

Arsura la stomac, simptom al unei tulburări digestive cunoscute sub numele de boala de reflux gastroesofagian, înseamnă o senzație inconfortabilă care se răspândește prin mijlocul pieptului, iar, uneori, durerea este atât de intensă încât puteți avea impresia că suferiți de un atac de cord.

Arsuri, teste. La oamenii care au boala de reflux gastroesofagian, adică arsuri la stomac, acidul din stomac ajunge în esofag. Doctorii nu supun direct la teste persoanele care acuză arsuri la stomac întrucât evaluările diagnostice pot fi costisitoare. De aceea, se arată pe Harvard Health Publishing, medicii trec direct la tratamente.

Însă, în unele cazuri, tratamentul standard nu dă roade și apar simptome îngrijorătoare precum: sângerare internă sau probleme de înghițire. În situațiile enumerare, doctorii pot recomanda unul sau mai multe dintre următoarele teste:

1. Endoscopie - este cel mai frecvent comandat test inițial atunci când oamenii au simptome îngrijorătoare. Pentru acest test, o persoană primește medicamente intravenoase care relaxează - se numește sedare conștientă. Medicul pulverizează un anestezic local în partea din spate a gâtului, apoi medicul introduce un tub flexibil numit endoscop în gât. Tubul are o lumină și o cameră atașată, care permit medicului să inspecteze mucoasa esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire pentru a căuta zone de iritare, ulcere sau stricturi. Instrumente speciale pot fi introduse prin endoscop pentru a lua o biopsie (probă de țesut), dacă este necesar, arată sursa citată.

2. Studiu de bariu – după ce s-a băut un amestec lichid de bariu, unei persoane i se face o radiografie a pieptului și a abdomenului superior. Bariul ajută la definirea esofagului pe imaginea radiografiei și poate ajuta medicul să identifice probleme precum o hernie hiatală, ulcere esofagiene sau o restrângere a esofagului.

3. Monitorizarea pH-ului – este un test mai rar utilizat decât cele descrise mai sus. Monitorizează episoadele de reflux ale unei persoane pe parcursul a 24 de ore, printr-o sondă subțire, cu detecție acidă, introdusă prin nas și poziționată în partea de jos a esofagului chiar deasupra sfincterului esofagian inferior. Astfel, doctorul află informații despre refluxul acid la persoanele care au dureri toracice inexplicabile, tuse, respirație șuierătoare sau răgușeală. De asemenea, este utilizat pentru a evalua eficacitatea medicamentelor care suprimă acidul când simptomele persistă. O formă fără fir a monitorului de pH este conținută într-o capsulă și arată ca o pastilă: se plasează în esofag și poate fi utilizat pentru a monitoriza nivelul pH-ului timp de 48 de ore, în perioade în timp ce persoana este atât în timpul terapiei de suprimare a acidului, cât și în afara acesteia.

4. Testarea impedanței – măsoară cât de bine trec alimentele și gazele prin esofag și este o metodă bună de a evalua refluxul acid și non-acid; se poate face în același timp cu monitorizarea pH-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel