Astărăstoae, despre cazul Adelei Golea: nu e nici pedofil, nici tâlhar. E medic și trebuie pusă la zid

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Adela Golea a anunțat că nu va contesta demisia și că demisionează și se retrage. Foto: Ziua de Cluj
Dr Adela Golea a anunțat că nu va contesta demisia și că demisionează și se retrage. Foto: Ziua de Cluj

Profesorul și medicul Vasile Astărăstoae mărturisește, pe Facebook, că știrea despre condamnarea Adelei Golea din Cluj l-a șocat. Acesta face o analiză.

Vasile Astărăstoae, Adela Golea. Vasile Astărăstoae, un cunoscut un medic legist român, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași, a publicat pe Facebook o lungă analiză despre cazul doctoriței Adela Golea care, mărturisește acesta, l-a "șocat".

Cum o descrie Vasile Astărăstoae pe Adela Golea

Pe Adela Golea o descrie drept "este cunoscută ca o doctoriță dedicată profesiei, competentă și corectă", "printre primii medici cu specialitatea medicină de urgență din România, a participat nemijlocit la construcția sistemului modern de urgențe conceput de Raed Arafat", "cadru didactic universitar pentru a forma specialiști în domeniu", un specialist care "a muncit zi și noapte, până la epuizare, neglijându-și viața privată”.

"Era un model adevărat. Și cum în România nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, a fost recompesată cu o condamnare", adaugă Astărăstoae.

Motivele condamnării

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România redă, detaliat, faptele care au dus la sentința de condamnare cu suspendare a Adelei Golea:

"Totul a început acum 3 ani. Adela Golea, în octombrie 2016, a făcut demersuri pentru o mai bună funcționare a secției UPU, printre acestea numărându-se și clarificarea condiţiilor în care are loc recoltarea probelor biologice de la şoferi, la solicitarea poliţiei. Pe fondul nemulțumirilor legate de numărul tot mai mare de solicitări de recoltare a mostrelor biologice venite din partea polițiștilor, a trimis o adresă către conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj și DSP, în cadrul căreia expunea problemele cu care se confruntă secția pe care o conduce în ceea ce privește recoltările de probe biologice. În finalul acelei adrese preciza următoarele:

„În concluzie, conform legislației Ministerului Sănătății, obligația UPU este de a recolta la persoane vătămate din accidente rutiere sau implicate în această vătămare care necesită asistență medicală de urgență și internare, celelalte categorii vă solicităm să fie rezolvate de către IML/IPJ/ITM conform protocoalelor dintre dânșii".

Nu a primit niciun răspuns și atunci a elaborat o procedură în sensul memoriului. În 22 octombrie 2016, polițiștii s-au prezentat la ora 01:00 și ulterior la ora 04:00 dimineața, la UPU cu doi șoferi și s-au lovit de refuzul asistentelor de a recolta probele biologice de sânge de la cei doi. Polițiștii au luat legătura cu ofiţerul aflat la comandă, acesta cu procurorul de serviciu, iar cel din urmă i-a telefonat doctoriței Golea. Aceasta nu a cedat și a spus că recoltarea este de competența IML Cluj-Napoca. Polițiștii s-au deplasat și la IML Cluj-Napoca, însă nu au reușit să obțină recoltarea probelor biologice de sânge pentru că niciun medic nu era în instituție. Același lucru s-a întâmplat și la Spitalul Militar și într-o clinică medicală. 

Așa că s-a deschis dosar penal împotriva Adelei Golea. Numai împotriva ei, nu și împotriva celorlalți care, de asemenea, au refuzat. Procurorul precizează în rechizitoriu că nu contestă sub nicio formă faptul că, în general, activitatea UPU putea fi îngreunată de recoltarea probelor biologice de sânge, care erau, în ultimii ani, tot mai numeroase, dar "Golea Adela nu a comunicat faptul emiterii dispoziției și organelor de urmărire penală (din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj sau Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca) deși măsura luată avea o influență covârșitoare asupra activității organelor de aplicare a legii, ținute să procedeze la recoltarea, «în cel mai scurt timp» a probelor biologice de sânge de la șoferii depistați în trafic".

Nu doresc să comentez hotărârea procurorilor și a judecătorilor, deși existau numeroase soluții legale de rezolvare a situației, care nu se finalizau cu dosar penal sau condamnare".

Concluzia lui Astărăstoae:

"Dar Adela Golea nu este nici pedofil, nici interlop, nici tâlhar. Este medic și trebuia să fie pusă la punct".

Întrebările lui Astărăstoae

Fostul rector al UMF Iași adresează două seturi de întrebări în cazul doctoriței Adela Golea. Primul se referă la problema actelor medicale fără valențe terapeutice:

"Are recoltarea de probe biologice pentru dozarea alcoolemiei valențe terapeutice? Evident, nu. Excepție doar în caz de intoxicații sau accidente.

1. Poate fi un serviciu UPU încărcat cu asemenea atribuții? La numărul de pacienți, care se adresează acestor unități, și la gradul de încărcare al personalului medical răspunsul este nu. Atribuții suplimentare pot pune în pericol siguranța pacienților și chiar a personalului. Aceasta din două motive: pe de o parte, pentru că nu e vorba doar despre o simplă recoltare, ci și de un examen clinic, care trebuie consemnat în documente oficiale, iar, pe de altă parte, un astfel de caz impune celeritate și va avea obligatoriu prioritate, anulându-se astfel criteriile medicale de prioritizare.

2. Vom lăsa să scape șoferii care circulă pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice sau droguri deoarece nu va exista proba științifică – dozarea? Bineînțeles că nu. Putem să luam modele, care funcționează în alte țări din U.E. Să existe o nominalizare în fiecare județ a unităților medicale, care pot să efectueze recoltarea de probe (IML-uri, Servicii medico-legale, laboratoare medicale, secții din spitale etc.), iar la unitățile UPU să se apeleze strict în situațiile de accidente și intoxicații".

Un alt set de întrebări se referă la solidaritătea de breaslă și la protecția medicului. Acesta mărturisește că a încercat să vadă pozițiile publice ale Ministerului Sănătății, Asociației de Medicină de Urgență și Dezastre (AMUD) și Colegiul Medicilor.

"Surpriză: din partea primelor două niciun cuvânt. Doamna Ministru Sorina Pintea, care bântuie televiziunile și spitalele în goana după imagine, nu a pomenit nimic despre o problemă care este în curtea sa. Raed Arafat (care o cunoaște bine pe Adela Golea) a apreciat că este mai bine (pentru el) să își manifeste privat și nu public compasiunea", notează Vasile Astărăstoae.

În schimb, Colegiul Medicilor a postat un comunicat. Însă, potrivit lui Astărăstoae, acest comunicat nu e suficient în situația Adelei Golea.

"Știam mai de mult că optica unora din conducerea Colegiului este că „apără onoarea profesiei și nu a profesioniștilor". La acest sofism am răspuns că „nu poate exista profesie fără profesioniști".

Și le transmit că dincolo de a transmite întregul sprijin și compasiune, dincolo de speranță, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătății, AMUD au o posibilitate de a materializa aceste vorbe. În dreptul penal român există posibilitatea de interveni în favoarea doctorului Adela Golea. Și să nu-mi spună juristul Colegiului Medicilor că o asemenea acțiune este inadmisibilă. Admisibilitatea unei cereri de intervenție o apreciază instanța. Dacă nu faci nimic rămâi doar cu vorbele. Deși s-ar putea să fie scutiți de acest demers", mai scrie Vasile Astărăstoae.

Decizia doctoriței Adela Golea

În notița fostului rector UMF din Iași se amintește că Adela Golea nu vrea să facă apel deși decizia nu e definitivă, și-a dat demisia de la Spitalul Județean și de la UMF Cluj unde preda Medicina de Urgență.

Aceasta declara: „Nu cred că voi merge mai departe în acest proces. Acum vreau doar să-mi văd de viaţa mea personală, nu mai îmi rămâne altceva. Vom vedea cine va prelua sarcinile mele, eu nu voi continua la spital. Sunt un om demn, nu pot să le mai predau studenţilor şi să lucrez cu angajaţii când eu am dosar penal. Nu intenţionez nici să fac apel, nu cred că voi face. Nu voi face, pentru că eu ştiu cum a mers acest proces şi nu are niciun rost".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel