Atenție la analiza CA 125! Cum e posibil ca rezultatul să fie mare și să nu fie cancer

Turele de noapte cresc riscul de avort spontan la viitoarele mame
Turele de noapte cresc riscul de avort spontan la viitoarele mame

Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece.

Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este prima cauză a infertilității feminine. Boala se traduce prin dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, intervenții chirurgicale numeroase și infertilitate. Dacă toate acestea nu ar fi de-ajuns, unele femei au luni întregi de chin din cauza unei analize care le poate da viața peste cap din cauza rezultatului înșelător: CA 125. Markerul CA 125 este asociat de cele mai multe ori cu cancerul ovarian și există impresia greșită că nivelul crescut al CA 125 în sânge înseamnă cancer ovarian sau că nivelul normal înseamnă absența cancerului.

"Am avut endometrioză, chist de 6 cm, cu un CA 125 de 2.100, 3.100 și 1.900 (analiză repetată la trei centre diferite în zile consecutive). Operația a decurs foarte bine, la biopsie rezultatul a fost clar: endometrioză. Am fost la trei controale după operație, totul este bne, dar am vrut să refac analiza, la un an de la operație, iar rezultatul a fost: CA 125=25", a povestit o tânără de 25 de ani care a suferit o operație de endometrioză.

Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, a explicat - pentru DC News - care este semnificația analizei CA 125 pornind de la cazul exemplificat mai sus.

DC News: Cum este posibil ca rezultatul să fie atât de mare (CA 125=3.100) și să nu fie cancer?

 

Răspunsul îl găsiți pe DC NEWS.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel