Ateroscleroza, val de cazuri în România. Dorobanțu, despre CAUZE și studiul SEPHAR: Rezultatele, de-a dreptul îngrijorătoare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ateroscleroza - FOTO: Freepick
ateroscleroza - FOTO: Freepick

Ateroscleroza este o boală care se manifestă prin îngroșarea peretelui arterial realizând stenoze.

Prof. Dr. Maria Dorobanțu, Profesor de Cardiologie și Medicină Internă, UMF “Carol Davila” București a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre cât de mult afectează ateroscleroza populația adultă. Din păcate, potrivit studiilor, din ce în ce mai mulți tineri suferă de această afecțiune. 

Factori de risc

Ateroscleroza este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul tunicii interne și medii a arterelor mijlocii și mari de depozite de plăci ateromatoase (plăci de culoare galbenă), ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage.

”Există factori de risc care pot determina aterosceloza, factori de risc ai bolilor cardiovasculare și care nu au mereu manifestări ale bolii, dar pot conduce. Vorbesc despre cei mai cunoscuți factori de risc ai aterosclerozei și anume, hipertensiunea arterială, dislipedemiile, obezitatea și factori de risc care sunt mai puțin cunoscuți, se cercetează în apariția bolilor cardiovasculare, dar care nu sunt la fel de vizibili. Este vorba de factori de inflamație, factori de agresiune celulară.

Ceea ce ne interesează și e foarte important pentru a preveni bolile cardiovasculare. Vorbim de o prevenție primară și secundară. Trebuie să identificăm și să tratăm dislipedemiile, să identificăm și să tratăm hipertensiunea arterială, să identificăm ceea ce este mult mai ușor, obezitatea pentru că este vizibilă. Ne ajutăm numai să măsurăm greutatea, înălțimea și circumferința abdominală

Este important să cunoaștem acești factori de risc pentru că de comun acord cu indivizii, cu persoanele care au astfel de factori de risc, convenim să îi tratăm, ajungem să prevenim boala cardiovasculară. Dacă această boală cardiovasculară cum este infarctul de miocard sau o altă formă de sindrom coronarian acut, sau o angină instabilă sau este un accident vascular cerebral, fie tranzitoriu, care nu înseamnă că este și mai ușor, are șansă să de a se repeta și să conducă la un acciden vascular cerebral sever care duce, uneori la deces, alteori la un handicap sever 

Când boala este deja cu o manifestare, atunci prevenția este cu atât mai importantă, dar o prevenție secundară de a nu se repeta un eveniment cardiovascular”, a explicat Prof. Dr. Maria Dorobanțu.

Vezi și: TAXE la raft pentru alimente nesănătoase. Attila: Sunt MÂHNIT! De ce nu reușim să învățăm ceva? Conțin de 2 - 3 ori mai multe substanțe decât doza admisă pe 24 de ore

Studii pentru identificarea prevalenței tensiunii arteriale

Medicii români au realizat un studiu care s-a întins pe o perioadă de 16 ani. Rezultatele sunt descurajatoare. 

”Este foarte interesant să știm că și atunci când boala nu se manifestă, factori de risc se întâlnesc la noi în țară cu o frecvență foarte mare, au o prevalență foarte mare. Spun acest lucru pentru că tocmai am reușit să finalizăm a patra ediție a studiilor SEPHAR. Sunt studii epidemiologice naționale, singure care s-au făcut în acest fel și care încearcă să identifice prevalența tensiunii arteriale și alți factori de risc pentru ateroscleroză, displipidemii, obezitate, diabet zaharat. Aceste studii SEPHAR care au inclus peste 7000 de indivizi au fost făcute în patru ediții, 2005, 2012, 2016, 2021. 

Sunt relevante pentru că s-a făcut o eșantionare a populației pe grupe de vîrstă, sex, proveniență și nivel socio-economic al localității respective. Grupul cercetat este reprezentativ pentru populația adultă a țării noastre, între 18-80 de ani.

Surpriza este că deși, din 2006-2007, văzând rezultatele care nu sunt îmbucurătoare, s-au făcut cursuri de educație medicală continuă pentru medici, s-a încercat să se facă seminarii pentru educarea populației. Cu toate acestea, rezultatele de anul trecut sunt la fel de neîncurajatoare, sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Prevalența tensiunii arteriale la noi în țară, la populația adultă, continuă să fie una dintre cele mai mari din Europa, adică 46%. Unul din doi indivizi au tensiunea crescută peste valorile normale. Nu toată lumea are valori la fel de mari. Unii sunt la debutul hipertensiunii, dar aceasta există

Un motiv este consumul mare de sare, în mod normal ar trebui să mâncăm cam 6-7 grame de sare per 24 de ore, românii mânăncă în medie 11-12 grame, deci dublu decât ar trebui, iar cei care dezvoltă hipertensiune mănâncă 13-14 grame de sare pe zi. Trebuie să fie un moment în care să spunem să nu mai adăugăm sare și să mâncăm mai pușin alimente pre-pregătite

Obezitatea este încă în floare. Peste 70% din populația cuprinsă în aceste grupe de vârstă prezintă un grad de supraponderabilitate. Este de la o formă ușoară de obezitate, la o formă severă de obezitate. Cu cât este mai severă, cu atât și gradul de hipertensiune este mai mare. Obezitatea persistă pentru că se și mănâncă incorect

Sedentarismul este încă prezent. Va trebui să facem mișcare. Altfel nu se poate

Dislipidemiile au crescut, au ajuns să fie peste prevalență, peste 70% din populația pe care o cercetăm. Nu toți au fracțiunile lipidice crescute, dar fiecare are crescut colesterolul, fie lipoproteinele. Ceea ce este foarte îngrijorător este faptul că acești factori de risc se întâlnesc și la populația tânără.

Am fost dezamăgită să văd că persoanele între 18-35 de ani au cel puțin un factor de risc pentru ateloscleroză. Unii au doi, sau trei factori de risc. Este populația foarte tânără expusă la dezvoltarea unei ateroscleroze. Atunci trebuie să facem ceva cu acest segment al populației, și anume să facem prevenție primară”, a mai precizat medicul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel