Bacterii periculoase în geanta ta. Cât de murdară poate fi o poșetă, cum o cureți și cum te păzești de infecții

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Geantă. Foto: Pixabay
Geantă. Foto: Pixabay

O purtați peste tot - restaurante, magazine alimentare și toalete publice, pentru a numi doar câteva locuri - dar cât de murdară este geanta dvs.? Cercetătorii au găsit mai multe tipuri de bacterii pe poșete, în special pe curelele și pe exteriorul lor, dar pot fi și înăuntru. Iată cât de periculoase sunt ele: 

Bacteriile se pot transfera pe o geantă după ce preluați germenii de pe o suprafață contaminată - cum ar fi mânerul ușii unei toalete - apoi atingeți poșeta.

„Bacteriile care provoacă infecții frecvente - cum ar fi stafilococul, bacilul și enterococul - se pot coloniza pe genți”, spune dr Michelle Jones, MD, medic pentru boli infecțioase din Spitalul Piemont.

Aceste bacterii pot duce la infecții cu stafilococ, șoc septic, meningită, infecții ale urechii, infecții ale tractului urinar și multe altele.

Gândiți-vă la asta: când faceți cumpărături, atingeți zeci de suprafețe, inclusiv dispozitivele pentru carduri de credit (POS), numerar, butoane de lift și mânere de uși. Deoarece unele bacterii pot trăi pe suprafețe ore întregi, unii dintre acești germenii pe care îi luați pe mâini se pot transfera cu ușurință în geantă.

„Banii și portofelele pot fi foarte murdare”, spune dr. Jones. „Și probabil că aparatele de card de credit, mânerele ușilor și blaturile pe care le atingeți nu sunt curățate frecvent.”

Cum te păzești de posibile infecții

Nu este nevoie să vă stresați, însă: Nu toate bacteriile provoacă boli. Și vă puteți proteja de germenii care cauzează boli prin:

- Buna igienă a mâinilor. Este deosebit de important să vă spălați mâinile înainte de a vă atinge ochii, gura, nasul, urechile sau oriunde altundeva pe față. În afară de ceea ce este evident - să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun după ce ați folosit baia și înainte de a mânca, pe tot parcursul zilei. Dacă mergeți la cumpărături, folosiți un produs de dezinfectare pentru mâini sau spălați-vă după fiecare vizită la magazine.

- Nu vă așezați geanta pe pământ sau pe podea. Podelele de baie sunt notorii pentru că s unt printre cele mai murdare locuri, așa că agățați-vă geanta în cuier când ajungeți acasă sau țineți-o pe umăr dacă nu există niciunul la îndemână. De asemenea, acasă evitați să vă așezați geanta pe pat sau pe blatul de bucătărie, unde ar putea răspândi bacterii care cauzează boli.

- Nu depozitați anumite articole în geantă. Pantofii și alimentele pot oferi un teren de reproducere pentru bacterii dacă le bagați în genți sau rucsaci. Dacă totuși vreți să le puneți înauntru, înainte ambalați-le într-o pungă din plastic. Și păstrați gustările, cum ar fi acel măr pe care nu intenționați să îl spălați din nou, în pungi sau recipiente bine închise.

- Curățându-vă geanta sau rucsacul periodic. Ștergeți poșeta cel puțin o dată pe lună cu șervețele de curățare, dar atenție să fie concepute pentru materialul acesteia (de exemplu, șervețele de protecție pentru piele, dacă aveți o geantă de piele). Dacă purtați o geantă din pânză, folosiți mașina de spălat și uscați-o bine pentru a ucide germenii.

„Cel mai important mesaj nu este să devii obsedat în ceea ce privește sterilizarea genții tale”, spune dr. Jones. „O persoană obișnuită cu un sistem imunitar sănătos nu trebuie să se îngrijoreze la fel de mult ca cineva cu un sistem imunitar slăbit. Trebuie doar să fii judicios în ceea ce privește igiena mâinilor: spălarea mâinilor și utilizarea dezinfectantului pentru mâini”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel