Balerinii, printre cele mai traumatizante tipuri de încălțăminte. Medic: Se poate repercuta până la nivelul coloanei

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
balerinii printre cele mai traumatizante. FOTO Pexels @ Daniel Reche
balerinii printre cele mai traumatizante. FOTO Pexels @ Daniel Reche

De ce sunt balerinii traumatizanți pentru picior și cum să ne alegem încălțămintea adecvară pentru un mers corect și sănătos.

Medicul Răzvan Ene, specialist în ortopedie și traumatologie, a explicat care sunt cauzele tulburărilor de mers, modul în care aceste pot fi remediate, dar a și făcut câteva recomandări în privința tipului de încălțăminte care să ne ajute să avem un mers sănătos și plăcut, pe termen cât mai lung.

”Sunt o serie de examene atât clinice, cât și imagistice, care se pot face. Unul care îmi vine în minte acum se numește plantogramă. Piciorul se pune pe un aparat și se văd zonele de presiune și cele unde ar trebui să fie presiune și nu este. Și aici ne referim la diformități ale piciorului, în primul rând”, a explicat dr. Răzvan Ene, specialist în ortopedie și traumatologie, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

În funcție de tipul de diformitate vorbim de metodă de corecție conservatoare, adică pur și simplu, în sensul acesta o încălțăminte adecvată sau acele talonete/branțuri care se pun în încălțăminte ar putea fi suficiente. Dacă vorbim de diformități severe, atunci, cu siguranță acestea vor avea indicație chirurgicală.

Cum se corectează problemele minore de mers

Potrivit medicului, problemele minore ale mersului se corectează prin metode externe: încălțămintea.

”Cel mai frecvent fenomen întâlnit este prăbușirea boltei plantare, pentru care există talonetele de redresare. Desigur, mai sunt afecțiuni dobândite, în special într-o manieră degenerativă, la pacienții vârstnici, la acer apar acele ciocuri la nivelul călcâiului.

Și pentru această situație, pacientul, evident, de durere își modifică mersul și caută să calce și să pună presiune pe anumite zone ale piciorului astfel încât să le descarce pe cele afectate de procesul degenerativ și într-o astfel de situație, desigur, există talonete cu silicon în zona posterioară, o cameră liberă cum se mai numește, protejează zona, practic o descarcă”, a mai spus medicul.

Cum să alegem corect pantofii cu toc. Medic: 19% se soldează inclusiv cu fracturi de gleznă

Ce înseamnă o încălțăminte potrivită

”Pantofii sport sunt, categoric, cea mai comodă încălțăminte. Nu poți să îi spui unei femei frumoase care are un job de așa natură care necesită o încălțăminte de tipul pantofilor. Stileto, tocurile înalte, sunt estetice, dar pe termen lung distrug picioarele. Apar niște diformități care se vor manifesta nu doar la nivel funcțional, ci și dureros. În special acele monturi”, a mai spus medicul.

Mai mult, susține acesta, ”pe cât posibil, în afara momentului în care sunt absolut necesare tocurile și pantofii elegenți, o încălțăminte comodă de tip sport nu face niciodată rău, din contra”.

Balerinii, pe ”lista neagră”

”Balerinii nu sunt cel mai recomandat tip de încălțăminte, pentru că de cele mai multe ori au o talpă subțire, fără a urmări curburile naturale ale piciorului. Sunt comozi, se încalță și descalță ușor, sunt foarte la îndemână, dar nu sunt cea mai corectă încălțăminte, tocmai din acest motiv. Au tendința de a prăbuși bolta plantară, nu mai vorbesc de grosimea tălpii care accentuează contactul piciorului cu solul prin comparație cu o încălțăminte de tip sport care are o talpă înaltă, foarte elastică, foarte moale și extrem de puțin traumatizantă pentru picior. Balerinul, este o încălțăminte traumatizantă”, a mai spus medicul.

Șlapii și riscurile la care ne expunem

Și cum ne aflăm în sezonul de vară, iar șlapii și papucii de plajă sunt printre cele mai folosite tipuri de încălțăminte de vară, chiar și în afara timpului petrecut în vacanță, medicul a explicat că aceștia pot afecta diverse leziuni cutanate, dar a ținut să sublinieze că ei trebuie evitați. ”Chiar dacă este foarte cald afară, în condițiile în care nu suntem pe plajă, sunt de evitat. În rest, un pantof sport este absolut preferabil și indicat”.

Efectele pe termen lung ale unui mers incorect

Cât privește efectele pe care le poate avem mersul incorect, medicul susține că patologia piciorului se poate repercuta până la nivelul coloanei vertebrale.

”Adică o încălțăminte inadecvată sau o problemă de mers, o patologie a piciorului, în timp, se va transpune într-o patologie a genunchiului care poate merge până la tulburări de ax biomecanic, într-o patologie a șoldului, nu vorbesc neapărat de artroze, ci de dureri apărute insidios, fără un debut foarte clar precizat care se pot accentua, pacientul, de foarte multe ori neavând cunoștințe medicale. Vorbim despre coloana vertebrală, se pot întreba Oare de ce mă doare spatele?, Oare de ce mp dor șoldurile? 

Un mers deficitar, pornind de la foarte puțin sesizabil până la, cu adevărat, tulburări de mers, da, se pot transmite axial spre nivelul coloanei vertebrale și atunci sunt niște probleme serioase. Este foarte important să identificăm cauza care a generat durerile spre proximal”, mai spune medicul, adăugând că și patologia spinală poate avea efecte asupra mersului.

Papucii te pot îmbolnăvi. La ce să fii atent 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel