Bătrânii singuri, mai expuși la a dezvolta demență. Ce se întâmplă în creierul lor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
batranii singuri - FOTO: Freepik@DyeruArt
batranii singuri - FOTO: Freepik@DyeruArt

Bătrânii singuri sunt mai expuși la a dezvolta demență. Cum se schimbă creierul vârstnicilor care sunt singuri.

Bătrânii singuri pot dezvolta demență mult mai repede decât cei care au rude. Faptul de a fi singur îți poate micșora creierul și crește riscul de demență, potrivit unui studiu. Cercetătorii din Japonia au analizat scanările RMN a 8.896 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Persoanele cu cel mai scăzut nivel de contact social aveau un volum cerebral semnificativ mai mic. Izolarea socială la persoanele în vârstă poate determina reducerea volumului creierului.

Lipsa contactului social și lipsa stimulării creierului prin conversație au fost asociate anterior cu demența, notează Daily Mail.

Ce se petrece în creierul vârstnicilor singuri

Cercetătorii au vrut să înțeleagă modul în care izolarea afectează creierul, așa că au analizat 8.896 de persoane cu vârste de peste 65 de ani, care au fost supuse unor scanări RMN. Izolarea socială la persoanele în vârstă poate duce la reducerea volumului creierului. Persoanele cu cel mai scăzut nivel de contact social aveau un volum cerebral semnificativ mai mic în comparație cu cele cu cel mai mare contact social.

Volumul total al creierului lor, care reprezintă suma materiei albe și cenușii, ca procent din volumul total din interiorul craniului, a fost de 67,3% în grupul cu cel mai scăzut nivel de contact, față de 67,8% în grupul cu cel mai ridicat nivel de contact.

Aceștia aveau, de asemenea, un volum cerebral mai mic în regiunile cerebrale, inclusiv hipocampul și amigdala, care joacă un rol în memorie și sunt legate de demență.

Vezi și: Cum recunoști alergia la soare. Este diferită față de insolație și arsurile solare. Care sunt semnele la care să fii atent

Hipocampul este una dintre primele zone care sunt afectate de boala Alzheimer

Este posibil ca lipsa contactului social să accelereze micșorarea treptată a creierului, care are loc odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, persoanele izolate tind, de asemenea, să aibă un stil de viață mai nesănătos, ceea ce poate fi dăunător pentru creierul lor.

Dr. Toshiharu Ninomiya, autorul principal al studiului, de la Universitatea Kyushu din Japonia, a precizat că izolarea socială este o problemă a vârstnicilor

”Izolarea socială este o problemă din ce în ce mai mare pentru adulții în vârstă. Aceste rezultate sugerează că oferirea de sprijin persoanelor pentru a le ajuta să înceapă și să își mențină legăturile cu ceilalți poate fi benefică pentru a preveni atrofia creierului și dezvoltarea demenței”, a subliniat medicul.

Vezi și: LDH, lactat dehidrogenaza: ce este, când trebuie să faci testul și ce boli găsește. Ce înseamnă dacă ai LDH mare și ce înseamnă dacă ai LDH scăzut

Legătura dintre lipsa contactelor sociale și un creier mai mic, constatată la persoanele în vârstă din Japonia, s-a dovedit a fi valabilă chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori care pot afecta creierul, inclusiv greutatea, obiceiurile de fumat și de consum de alcool ale unei persoane și dacă suferă de diabet.

Dar studiul, publicat în revista Neurology, notează că persoanele care pierd din volumul creierului pot observa schimbări de personalitate, cum ar fi faptul că devin mai apatice.

Acest lucru ar putea duce la faptul că ei văd oamenii mai rar, mai degrabă decât la faptul că a vedea oamenii mai rar ar fi cauza modificărilor cerebrale.

De asemenea, persoanele izolate din punct de vedere social din cadrul studiului prezentau mai multe zone mici de leziuni în creier, numite leziuni ale materiei albe, decât persoanele cu contacte sociale frecvente.

Vezi și: Fructul considerat "insulina verde". Scade glicemia, colesterolul și distruge celulele canceroase din stomac, colon și plămâni

Proporția volumului intracranian alcătuit din leziuni ale materiei albe a fost de 0,30% pentru grupul de persoane izolate social, față de 0,26 pentru grupul cu cele mai multe contacte sociale.

Cercetătorii au descoperit că depresia, care este legată de micșorarea creierului, a explicat parțial relația dintre izolarea socială și volumele cerebrale.Cu toate acestea, simptomele depresiei au explicat doar o mică parte din acest rezultat.

”Deși acest studiu este un instantaneu în timp și nu determină faptul că izolarea socială cauzează atrofierea creierului, unele studii au arătat că expunerea persoanelor în vârstă la grupuri de stimulare socială a stopat sau chiar a inversat declinul volumului cerebral și a îmbunătățit abilitățile de gândire și de memorie, astfel încât este posibil ca intervențiile pentru a îmbunătăți izolarea socială a oamenilor să poată preveni pierderea volumului cerebral și demența care urmează adesea”, a subliniat dr. Ninomiya.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel