Troznitul gâtului, risc pentru AVC. Un medic neurolog vine cu explicații
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Băutura alcoolică ce previne AVC-ul este una din cele mai consumate din lume. Neurochirurgul Vlad Ciurea a explicat despre ce băutură este vorba.
Băutura alcoolică ce previne AVC-ul este încărcată cu o substanță miraculoasă pentru creier. Vinul roșu, pentru că despre acesta este vorba, previne AVC-ul și menține sănătatea inimii, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.
”Bem sau nu bem? Da. Creierului îi place puțin vin roșu, desface vasele cerebrale, pofta de viață, previne accidentul vascular cerebral și cardiac.
Vinul roșu are o substanță - resveratrol - care îmbunătățește calitatea vieții și calitatea funcției celulei nervoase”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurolog, la IThink de la Antena 3 CNN.
Prof. univ. dr. Vlad Ciurea a explicat de ce strugurele românesc este atât de bun pentru sănătate.
”În acel strugure pe care îl aveam în copilărie și îi spuneam Hamburger. Este acel strugure închis la culoare și este vestit. Căutați strugurii românești care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulelor nervoase.
Acum am aflat, de la colegii oftalmologi, că îmbunătățesc și activitatea retinei, vasele de sânge retiniene se păstrează mult mai bine cu resveratrol. Este foarte interesant fenomenul”, a mai spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.
Vezi și: Afecțiunea agravată de sezonul rece. Pune viața în pericol dacă se extinde la rinichi
Vinul roșu conține antioxidanți puternici, iar multe surse susțin că consumul său poate avea beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv de vin roșu poate cauza probleme.
Vinul roșu a fost parte din evenimente sociale, religioase și culturale de-a lungul secolelor. În trecut, oamenii au teoretizat că vinul roșu aduce beneficii pentru sănătate, în special atunci când este consumat în cadrul unei diete echilibrate.
În ultimii ani, știința a indicat că aceste afirmații ar putea avea o bază în realitate. Cu toate că nu există recomandări oficiale privind aceste beneficii, un studiu din 2018 notează că consumul moderat de vin roșu are legături pozitive cu:
- Bolile cardiovasculare
- Ateroscleroza
- Hipertensiunea arterială
- Anumite tipuri de cancer
- Diabetul de tip 2
- Leziuni cerebrale după accident vascular cerebral, potrivit Medical News Today.
Un studiu din 2015 a raportat că resveratrolul ar putea ajuta la protejarea împotriva leziunilor cerebrale secundare după un accident vascular cerebral sau o leziune a sistemului nervos central. Acest lucru se datorează efectelor sale pozitive asupra inflamației, stresului oxidativ și morții celulare.
Un studiu din 2018 a descoperit că resveratrolul a redus stresul oxidativ și moartea celulară la șoarecii cu traumatisme cerebrale. Cu toate acestea, ambele studii au evidențiat efectele resveratrolului în mod specific, nu ale vinului roșu în sine.
Deși există studii care sugerează că consumul moderat de vin roșu ar putea reduce riscul anumitor tipuri de cancer, Institutul Național de Cancer (NCI) afirmă că există dovezi solide conform cărora consumul de alcool poate cauza anumite tipuri de cancer, în special dacă este consumat în exces pe termen lung.
Acest lucru se datorează în parte faptului că alcoolul creează toxine în corp, afectează țesuturile corporale și provoacă oxidare. Acest lucru înseamnă că efectele adverse pot depăși orice beneficiu al resveratrolului.
NCI asociază consumul de alcool cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de gură, gât, ficat, sân și colon. Pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de vin roșu este sigur, dar este important să se țină cont că consumul excesiv de alcool este dăunător.
Unele studii sugerează o legătură între consumul moderat de vin roșu și un risc redus sau rezultate mai bune în cazul anumitor tipuri de cancer.
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit. La ce să fii atent.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Această boală îți fură 13 ani de viață. După diagnostic, speranța de viață scade considerabil.
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.