Băuturile cu zahăr sunt asociate cu un risc crescut de cancer colorectal la femeile sub 50 de ani. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Băuturile răcoritoare indulcite cresc riscul de boli cardiovasculare
Băuturile răcoritoare indulcite cresc riscul de boli cardiovasculare

Consumul de băuturi cu zahăr în adolescență li la vârsta adultă tânără este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal la femeile sub 50 de ani.

Diagnosticul de cancer colorectal a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani în ultimii ani, iar cercetătorii caută motive pentru asta. Un nou studiu, realizat de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, a descoperit o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal la femeile cu vârsta sub 50 de ani.

Rezultatele sugerează că de fapt consumul intens de băuturi cu zahăr în timpul adolescenței ( cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani) și la vârsta adultă poate crește riscul de boală.

Studiul, publicat online pe 6 mai în revista de specialitate Gut (link direct studiu), atrage atenția asupra faptului că trebuie reducă cantitatea de zahăr pe care o consumăm.

„Cancerul colorectal la adulții mai tineri rămâne relativ rar, dar faptul că ratele au crescut în ultimele trei decenii - și nu înțelegem de ce - este o problemă majoră de sănătate publică și o prioritate în prevenirea cancerului”, a spus autor principal dr Yin Cao, profesor asociat de chirurgie și medicină la Divizia de Științe a Sănătății Publice de la Universitatea Washington. „Din cauza creșterii incidenței cancerului colorectal la vârste mai mici, vârsta medie a diagnosticului de cancer colorectal a scăzut de la 72 ani până la 66 de ani. Aceste cazuri de cancer (apărute la vârste mai mici, n.r.) sunt mai avansate la diagnostic și au caracteristici diferite în comparație cu cancerele din populațiile mai în vârstă”

„În lucrările anterioare, am arătat că o calitate slabă a dietei a fost asociată cu un risc crescut de precursori ai cancerului colorectal cu debut precoce, dar nu am examinat anterior nutrienți sau alimente specifice”.

Consumul zilnic, cel mai riscant

În comparație cu femeile care au băut mai puțin de un pahar pe săptămână (235 de ml) de băuturi îndulcite cu zahăr, cele care au băut două sau mai multe pahare pe zi au avut puțin peste două ori riscul de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce, ceea ce înseamnă că a fost diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani. Cercetătorii au calculat o creștere cu 16% a riscului pentru fiecare pahar de băutură cu zahăr pe zi. Și între 13 și 18 ani, un moment important pentru creștere și dezvoltare, fiecare pahar băut zilnic a fost legat de un risc crescut cu 32% de a dezvolta în cele din urmă cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a fost legat de probleme de sănătate metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea, inclusiv la copii. La fel ca ratele de cancer colorectal cu debut precoce, consumul de astfel de băuturi a crescut în ultimii 20 de ani, cel mai ridicat nivel de consum constatându-se în rândul adolescenților și adulților tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani.

Cercetătorii au analizat datele din Nurses 'Health Study II, un studiu populațional amplu care a urmărit sănătatea a aproape 116.500 de asistente medicale între anii 1991 și 2015. La fiecare patru ani, participanții au răspuns la sondaje care includeau întrebări despre dietă, inclusiv tipurile și cantitățile estimate de băuturi pe care le-au băut. Din totalul participanților, peste 41.000 au fost rugați să-și amintească ce băuturi consumau în timpul adolescenței și în ce cantități.

Cercetătorii au identificat 109 diagnostice de cancer colorectal cu debut precoce în rândul celor aproape 116.500 de participanți.

Înlocuiți cu cafea sau lapte

„În ciuda numărului mic de cazuri, există încă un semnal puternic care sugerează că aportul de zahăr, în special la începutul vieții, joacă un rol pe parcurs în creșterea riscului de cancer colorectal la vârsta adultă înainte de vârsta de 50 de ani”, a spus Cao. „Acest studiu, combinat cu munca noastră anterioară care leagă obezitatea și condițiile metabolice de un risc mai mare de apariție precoce a cancerului colorectal, sugerează că problemele metabolice, cum ar fi rezistența la insulină, pot juca un rol important în dezvoltarea acestui cancer la adulții mai tineri”.

Deoarece studiul a inclus doar asistente medicale, dintre care majoritatea erau albe, este nevoie de noi studii pentru a examina această legătură la persoanele de rase, etnii și sexe diferite, au notat cercetătorii.

În timp ce băuturile îndulcite cu zahăr au fost legate de un risc crescut de apariție precoce a cancerului colorectal, unele alte băuturi - inclusiv laptele și cafeaua - au fost asociate cu un risc scăzut. Acest studiu observațional nu poate demonstra relația directă între consumul de băuturi cu zahăr și acest tip de cancer sau că laptele sau cafeaua au direct efect protector, dar cercetătorii au spus că înlocuirea băuturilor îndulcite cu băuturi neîndulcite, cum ar fi laptele și cafeaua, este o alegere mai bună pentru sănătate pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel