Beneficiile sării cu mai puțin sodiu asupra sănătății

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sare în exces
Sare în exces

Nivelul ridicat de sodiu și scăzut de potasiu din dietă sunt asociate cu hipertensiune arterială și risc crescut de boli de inimă și AVC.

Un studiu amplu, randomizat în zona rurală a Chinei a demonstrat că un consum redus de sodiu duce la scăderea riscului de boli de inimă, de hipertensiune și de AVC, chiar și de moarte.

Oamenii de știință au recrutat 20.995 de persoane în 600 de sate din China rurală. Vârsta medie a voluntarilor - 65,4 ani, iar aproximativ jumătate erau femei. În general, 72,6% dintre participanți au suferit un accident vascular cerebral și 88,4% au avut antecedente de hipertensiune arterială. Jumătate consumau sare obișnuită - grupul de control - , iar cealaltă jumătate - o sare cu sodiu redus, care conținea 75% clorură de sodiu și 25% clorură de potasiu în greutate.

La fiecare 12 luni, cercetătorii vizitau unele sate pentru a verifica dacă participanții foloseau tipul corect de sare. După o perioadă medie de monitorizare de 4,74 ani, rata accidentelor vasculare cerebrale în satele în care participanții au folosit sare cu sodiu redus a fost cu 13% mai mică decât în ​​satele cu sare obișnuită. Mai exact, rata AVC a fost de 29,14 evenimente la 1.000 de persoane-ani pentru grupul cu sare cu sodiu redus și 33,65 evenimente pentru grupul cu sare obișnuită. Rata mortalității a fost de 39,28 decese la 1000 persoane-ani pentru grupul cu sare cu sodiu redus și 44,61 evenimente pentru grupul cu sare obișnuită, ceea ce echivalează cu o reducere a riscului de 12%. 

Autorii subliniază că folosirea unei sări cu conținut redus în sodiu ar putea preveni, în China, 365.000 de accidente vasculare cerebrale și 461.000 de decese premature. Ei adaugă că substituția de sare ar putea fi o intervenție practică, cu costuri reduse, în populațiile cu venituri mici și defavorizate, în care oamenii adaugă cantități mari de sare în timpul preparării și gătitului alimentelor.

Cercetarea a fost realizată în China rurală, unde mulți oameni își pregătesc propriile alimente, mai degrabă decât să cumpere alimente procesate, potrivit Medical News Today.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel