Bicarbonatul de sodiu, efecte asupra sistemului digestiv și nu numai. Poate preveni răcelile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bicarbonatul de sodiu - FOTO: Freepick
bicarbonatul de sodiu - FOTO: Freepick

Bicarbonatul de sodiu are efecte asupra sănătății. Este benefic pentru sistemul digestiv și nu numai.

Bicarbonatul de sodiu poate preveni diarea, acidoza metabolică, aciditatea, ulcerul peptic și intoxicația medicamentoasă. Are proprietăți anti-mâncărime sau antipruriginoase care ajută la menținerea sănătății pielii. Este un remediu eficient la domiciliu pentru ameliorarea simptomelor răcelilor, arată Organic Facts.

Bicarbonatul se sodiu – proprietăți antimicrobiene

Este o sursă bună de sodiu care ajută la prevenirea infecției vezicii urinare și a pietrelor la rinichi.Are proprietăți antimicrobiene care pot proteja corpul și picioarele de infecții. Utilizarea bicarbonatului de sodiu nu se limitează doar la sănătate, ci este utilizată în gătit și curățare.

Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antiacide și este benefic pentru ameliorarea indigestiei, acidității severe și arsurilor la stomac. Ajută la ameliorarea simptomelor bolii ulcerului peptic. Datorită proprietăților sale alcaline, este, de asemenea, recomandat pentru reducerea acidității în urină și sânge.

Vezi și: Infecțiile cu streptococ, tratament. Pot afecta inima, plămânii, sistemul respirator, dar și pielea

Bicarbonatul de sodiu minimizează acidoza metabolică

Bicarbonatul de sodiu este benefic în minimizarea riscului de acidoză metabolică în diferite tulburări de sănătate. De asemenea, oferă ajutor în caz de acidoză tubulară renală.

Bicarbonatul de sodiu, efect anti-diareic

Bicarbonatul de sodiu este indicat în caz de diaree în care există o pierdere semnificativă a sodiului din organism.

Vezi și: Vocea, factorii care o influențează. Ce boli poți avea în funcție de tonalitatea glasului

Oferă ajutor în tratarea aftelor

Aftele sunt mici leziuni care se dezvoltă pe țesuturile moi din gură sau la baza gingiilor. Aftele nu apar pe suprafaţa buzelor şi nu sunt contagioase. Cu toate acestea, ele pot fi dureroase și pot face ca mâncarea și vorbirea să fie dificile. Pentru a vindeca durerea, este recomandabil să se utilizeze soluția pe bază de bicarbonat de sodiu.

Dacă există iritații excesive în timpul utilizării, o clătire cu soluție de bicarbonat de sodiu, iar acesta va neutraliza reacția. În cazul în care starea persistă în continuare, adresați-vă unui medic.

Bicarbonatul de sodiu, benefic în cazul unor intoxicații

Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, util în furnizarea de ajutor de la diverse intoxicații, cum ar fi otrăvirea cauzată de alcool metilic, salicilați. Potrivit unui studiu din 2017 publicat în Internaţional Journal of Nephrology, administrarea bicarbonatului de sodiu poate fi benefică în asigurarea de ajutor împotriva toxicităților, cum ar fi intoxicația cu salicilat, ingestia de intoxicații cu metanol și etilenglicol și blocante ale canalelor de sodiu.

Vezi și: Ceaiul, ajutor pentru somn. Sunt trei tipuri de sedative: puternice, moderate și ușoare

Proprietăți anti-mâncărime

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți anti-mâncărime sau antipruritice care ajută, de asemenea, la tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii. O soluție sau o pastă făcută din bicarbonat de sodiu poate fi aplicată pe piele.

Reduce umflăturile

Înțepăturile de albine sau viespe sunt de obicei dureroase și sunt urmate automat cu umflături pe părțile afectate. Utilizați o soluție care constă în bicarbonat de sodiu și apă pentru a ușura durerea și a reduce umflătura cauzată de înțepăturile de insecte.

Soluția trebuie să conțină un raport ridicat de bicarbonat de sodiu în comparație cu apa, de preferință 3:1.

Vezi și: De ce ne rămân medicamentele în gât. Iată ce trebuie să facem pentru a le înghiți mai ușor

Ameliorează simptomele de răceală și gripă

Răceala şi gripă sunt foarte frecvente la toate grupele de vârstă din întreaga lume. O dietă sănătoasă şi o bună îngrijire a sănătăţii previn şi protejează organismul uman de aceste afecţiuni. Bicarbonatul de sodiu este benefic pentru a oferi ajutor de la răceală şi gripă.

O spălare nazală făcută cu o soluție făcută prin amestecarea apei călduțe, a sării și a bicarbonatului de sodiu ajută la curățarea mucusului din nas. Acest lucru poate fi repetat de două până la trei ori pe zi.

Bicarbonatul de sodiu, activitate antibacteriană

Bacterii precum Streptococcus mutans sunt asociate cu cariile dentare și sănătatea precară a dinților. Utilizarea produselor orale pe bază de bicarbonat de sodiu poate ajuta la scăderea nivelului acestei bacterii și la protejarea dinților de carii.

Vezi și: Pacienții, dezamăgiți de sistemul medical românesc: Plătim asigurări de sănătate degeaba. Ni se cere să ne aducem medicamente. E jale, sunt doar doi medici

Sodiul, important pentru organism

Sodiul este unul dintre mineralele esențiale necesare pentru o bună sănătate. Bicarbonatul este o sursă bună de sodiu şi astfel poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale şi buna funcţionare a muşchilor şi nervilor

Scade pietrele la rinichi

Există diferite tipuri de pietre, cum ar fi pietre de calciu, pietre cistină, pietre de acid uric. De obicei, pietrele mai mici se elimină singure, dar, uneori, în cazul în care pietrele sunt mari, acestea pot provoca dureri severe.

Bicarbonatul de sodiu ajuta la scăderea formarii pietrei şi îndepărtarea materialului care provoacă pietrele la rinichi.

Vezi și: Șorțul de bucătărie, efecte asupra sănătății. De ce ar trebui purtat atunci când gătim

Reduce infecțiile vezicii urinare

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de infecții ale vezicii urinare. Cazurile de infecție a vezicii urinare sunt frecvente și cauzate de bacterii care cresc în vezică. Preveniți acest tip de infecție sau tratați-o așa cum lovește luând o soluție care constă în bicarbonat de sodiu și o ceașcă de apă.

Îngrijirea picioarelor

Utilizarea bicarbonatului de sodiu împreună cu uleiurile esențiale poate ajuta la protejarea picioarelor împotriva infecțiilor microbiene și a mirosului neplăcut. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, popular pentru proprietățile sale exfoliante naturale care ajută la îndepărtarea pielii moarte care acoperă calusurile și bătăturile. Este cunoscut ca având proprietăți antimicrobiene care ajută la prevenirea infecțiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel