Infecțiile cu streptococ, tratament. Pot afecta inima, plămânii, sistemul respirator, dar și pielea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
infectiile cu streptococ - FOTO: Freepick@wirestock
infectiile cu streptococ - FOTO: Freepick@wirestock

Infecțiile cu streptococ sunt frevente și se pot răspândi cu ușurință.

Infecțiile cu streptococ sunt localizate cu preponderență la nivelul nasului şi gâtului. Acestea se transmit foarte uşor de la o persoană bolnavă prin strănut, tuse, secreţii nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucării, obiecte de mobilier, etc) astfel încât în colectivităţi se înregistrează adevărate epidemii mai ales în sezonul rece. Se apreciază ca aproximativ 20% din populaţie este purtătoare de streptococi beta-hemolitici la nivelul orofaringelui.

Ce sunt streptococii

Institutul Clinic Fundeni a explicat, pe scurt, ce sunt streptococii și cum ne afectează.

”Streptococii formează o familie bacteriană alcătuită mai multe tipuri de bacterii de formă rotundă. Aceste bacterii se pot răspândi printr-o varietate de moduri, precum tuse, strănut, contactul cu răni infectate sau în timpul nașterii vaginale.

Streptococii se împart în mai multe grupe care tind să producă infecții specifice, cu simptome diferite de la o grupă la alta”, arată Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: La ce oră este indicat să te culci și la ce oră e bine să te trezești

Tipuri de streptococi

Streptococii sunt împărţiţi în grupe în funcţie de aspectul pe care îl au atunci când se dezvolta în laborator şi în funcţie de diferiţii componenţi chimici. Fiecare grup tinde să producă infecţii specifice. Grupele care produc cel mai des infecţii la oameni sunt:

Grupa A

Grupa B

Viridans

O specie anume, Streptococcus pneumoniae (pneumococul) este considerată separat, arată Healtily.

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Infecțiile cu streptococi – bolile pe care le cauzează

Grupa A Streptococcus pyogenes poate afecta:

- Urechile, nasul şi gâtul

- Otita medie

- Sinuzită

- Infecţia gâtului (faringita streptococică)

- Piele

- Celulită (infecţia ţesutului de sub piele)

- Erizipel (o formă superficială de celulită)

- Impetigo (infecţie a pielii)

- Răni infectate

- Infecţii ale valvelor inimii (endocardita)

- Fasceita necrozantă

- Pleurezie

- Pneumonie

- Scarlatina 

- Sindromul de şoc toxic, mai arată Healtily.

Vezi și: Untura, benefică sau nocivă. Adevărul te va surprinde

Infecțiile cu streptococi - simptome

Simptomele variază, în funcţie de localizarea infecţiei:

Celulită: Pielea infectată devine roşie, iar ţesutul se inflamează, cauzând durere

Impedigo: răni cu cruste galbene

Fasceita necrozantă: ţesutul conjunctiv care acoperă muşchii (fascia) se infectează. Persoana are brusc frisoane, febră şi durere severă şi sensibilitate în zona afectată. Pielea poate să aibă un aspect normal până ce infecţia se agravează.

Infecţia gâtului (faringita) – apare mai ales la copiii cu vârsta între 5 şi 15 ani. Copiii mai mici de 3 ani fac rar infecţii streptococice. Simptomele apar de regulă brusc. Gâtul devine dureros.

Copiii pot avea frisoane, febră, dureri de cap, greaţă, vărsături şi o stare generală de rău. Gâtul este roşu intens, iar amigdalele sunt tumefiate, cu sau fără puroi. Ganglionii limfatici de la nivelul gâtului sunt adesea măriţi şi dureroşi.

La copiii mai mici de 3 ani, aceste simptome pot lipsi. Ei prezenta doar secreţie nazală. La persoanele cu gât inflamat, care prezintă şi tuse, ochi roşii, răguşeala, diaree şi secreţie nazală, cauza este probabil o infecţie virală.

Scarlatina. Apare o erupţie iniţial pe faţă, după care se transmite pe trunchi şi picioare. Erupţia se simte aspru la palpare şi este mai intensă în zona pliurilor. Pe măsură ce erupţia se estompează, pielea se descuamează.

Limba este afectată, iniţial este acoperită de un depozit alb-slaninos, care se elimină lăsând vizibile papilele (limba smeurie) şi în final se reepitelizeaza căpătând un aspect de limba „lăcuită”.

Cu toate că este mai puţin frecvenţa în prezent, scarlatina poate să apară în special în cadrul unor focare. Boala survine mai ales la cei aflaţi în comunitate (şcoli, centre de zi). Apare mai ales la copii.

Vezi și: Vocea, factorii care o influențează. Ce boli poți avea în funcție de tonalitatea glasului

Infecțiile cu streptococi - diagnostic

În cazul infecţiilor streptococice ale gâtului, se prelevează o probă locală (test rapid şi/sau cultura)

În celulită şi impetigo, este nevoie de examinare medicală

În fasceita necrozanta, se recomanda explorări imagistice (CT, de pildă), culturi şi, frecvent, chirurgie exploratorie

Fiecare din bolile streptococice se diagnostichează diferit. Principalul motiv al diagnosticării infecţiilor streptococice este reducerea riscurilor de dezvoltare a complicaţiilor prin administrarea antibioticelor.

Infecțiile cu streptococi - tratament

Tratamentul principal al infecţiei streptococice este cel cu antibiotice, de obicei penicilina.

Infecţia streptococică a gâtului trece după 1-2 săptămâni, chiar şi fără tratament. Antibioticele scurtează durata simptomelor la copiii mici, având însă efecte modeste în cazul adolescenţilor şi adulţilor. Totuşi, antibioticele sunt necesare pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru a nu transmite boala şi altor persoane.

În fasceita necrozantă, este nevoie de tratament chirurgical pentru îndepărtarea ţesutului afectat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel