Bicarbonatul, eficient în cazul acidozei metabolice. Reglează pH-ul

Acest tratament simplu te scapă de acidul la stomac. Restabilește pH-ul normal.
Bicarbonatul de sodiu este un produs simplu care are o listă lungă de utilizări în afara lumii culinare. De fapt, bicarbonatul de sodiu a fost lăudat ca o metodă de a absorbi și neutraliza mirosurile neplăcute din baie, de a îndepărta insectele care mănâncă plantele din grădină și de a face hainele albe mai strălucitoare.
Și bicarbonatul de sodiu (când este combinat cu apă) ar putea fi, de asemenea, benefic ca tratament dacă ești diagnosticat cu o afecțiune medicală numită acidoză metabolică.
Ce este acidoza metabolică
Potrivit informațiilor de la Cleveland Clinic, aceasta este o afecțiune care apare atunci când acizii din organism încep să se acumuleze. Acidoza metabolică este un simptom destul de comun printre persoanele care au fost diagnosticate cu boală cronică de rinichi sau cu alte probleme renale.
Practic, corpul nu este capabil să mențină nivelul pH-ului acolo unde ar trebui. În condiții normale, sistemul uman neutralizează automat acizii, menținând corpul într-un echilibru pH sănătos, de aproximativ 7,35 până la 7,45.
Cu toate acestea, persoanele cu acidoză metabolică experimentează o acumulare de acid. Drept urmare, conform American Kidney Fund, acestea pot manifesta efecte secundare adverse și chiar periculoase, cum ar fi disconfort gastric, amețeală, respirație rapidă sau confuzie.
Apa cu bicarbonat, beneficii
Apa cu bicarbonat - FOTO: Freepik@seribustd
Așa cum explică Dr. Amy Lee, șefa departamentului de nutriție de la Nuficic, consumul de bicarbonat de sodiu (sau cel puțin ingredientul său de bază) ar putea fi o modalitate utilă și practică de a restabili nivelul pH-ului corpului și de a minimiza impactul acidozei metabolice.
Bicarbonatul de sodiu este compus din bicarbonat de sodiu, care, conform WebMD, este o substanță sărată și uscată. Baza de date a National Library of Medicine identifică una dintre utilizările bicarbonatului de sodiu ca regulator al pH-ului, ceea ce este motivul pentru care eficiența sa în tratarea acidozei metabolice provine din această caracteristică.
"În mediul medical, folosim adesea bicarbonat de sodiu pentru a trata acidoza metabolică", spune Dr. Lee, adăugând că utilizarea sa "poate ajuta la aducerea pH-ului mai aproape de 7,2 – 7,4, care este nivelul sângelui", potrivit Health Digest.
Conform Dr. Lee, există descoperiri din unele studii clinice care susțin acest beneficiu pentru sănătate.
Tratament specific
De exemplu, un studiu din 2019 publicat în Journal of Nephrology a urmărit sute de subiecți cu boală cronică de rinichi timp de trei ani. Cei care au primit tratamente zilnice cu o soluție de bicarbonat de sodiu au reușit să îmbunătățească în siguranță funcțiile renale.
Un alt review, publicat în 2021 în Critical Care, a analizat utilizarea bicarbonatului de sodiu în unități de terapie intensivă pentru tratarea pacienților cu acidoză metabolică acută. Autorii review-ului au concluzionat că, deși studiile clinice privind rezultatele tratamentelor cu bicarbonat de sodiu în aceste situații erau insuficiente, bicarbonatul de sodiu ar putea fi util pentru pacienții cu leziuni acute ale rinichilor.
Implicațiile potențiale ale bicarbonatului de sodiu în medicină
Aceasta nu înseamnă că ar trebui să bei pur și simplu apă cu bicarbonat de sodiu dacă afli că ai acidoză metabolică. Într-un articol din 2019 din American Journal of Kidney Diseases, autorii au subliniat că utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru persoanele cu afecțiuni renale, cum ar fi acidoza metabolică, merită mai multă atenție. Dar au fost fervenți în a nu exclude posibilitățile bicarbonatului de sodiu ca o metodă fiabilă pentru restabilirea echilibrului pH în cazul bolilor renale.
În rezumatul lor, au notat că "studiile care examinează utilizarea bicarbonatului de sodiu în tratamentul acidemiei metabolice acute au relevat până acum puține îmbunătățiri în rezultatele clinice... chiar și așa, toate au implicat numere mici de pacienți și doar [două] au fost randomizate și controlate [...] lăsând posibilitatea ca orice efecte benefice ale bicarbonatului să fi scăpat de detectare".
Prin urmare, ar trebui să ceri întotdeauna sfatul unui medic înainte de a încerca să folosești bicarbonat de sodiu și apă pentru a gestiona o afecțiune confirmată de acidoză metabolică.
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.