Boala cardiacă congenitală, influențele diabetului matern asupra dezvoltării inimii fătului

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Orice forma de separare, din orice motiv, intre mama si bebelus e nociva
Orice forma de separare, din orice motiv, intre mama si bebelus e nociva

Boala cardiacă congenitală (CHD) este cel mai frecvent defect de naștere. Și chiar și cu progrese remarcabile în îngrijire, aceasta rămâne principala cauză a morții de cauză neinfecțioasă la sugari. CHD este rezultatul unei interacțiuni complicate între factorii genetici și non-genetici sau "factorii de mediu" care acționează asupra fătului. Ultimele cercetări științifice au studiat impactul diabetului matern și potențialele influențe asupra dezvoltării inimii fătului.

Unul dintre factorii de mediu care influențează dezvoltarea cordului fătului este hiperglicemia maternă, susțin medicii Vidu Gar și Madhumita Basu, care au efectuat un studiu în acest sens.

,,Multe studii epidemiologice au demonstrat o corelație puternică între diabetul matern și riscul crescut de CHD la copiii născuți de mamele afectate. Mulți factori, inclusiv tipul de diabet, alte influențe de mediu și, eventual, anumite predispoziții genetice pot influența care subtipuri CHD sunt susceptibile de a se dezvolta", susține dr. Garg, directorul Centrului de Cercetare Cardiovasculară din cadrul Institutului de Cercetare al Spitalului Național pentru Copii.

De exemplu, diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt legate de anumite subtipuri CHD. Bebelușii născuți de mamele cu diabet zaharat de tip 1 au avut o asociere mai mare cu malformații și cu defecte septale atrioventriculare. Cei născuți de mamele cu diabet zaharat de tip 2 au avut cel mai mare risc de malformații obstructive la nivelul ventriculului stâng. Ambele tipuri de diabet zaharat matern au crescut, de asemenea, riscul altor tipuri de CHD la sugari, incluzând malformații obstructive ale ventriculului drept și defectele atriale și septale ventriculare, deși la niveluri mai scăzute.

Vârsta gestațională la care fătul este expus diabetului matern este, de asemenea, importantă. Durerea maternă înainte de concepție și în primul trimestru este asociată cu embriopatia diabetică la nivelul fătului, care afectează inima, vasele mari și tubul neural. Când diabetul maternal se dezvoltă în a doua jumătate a sarcinii, este asociat cu macrozomia fetală, cardiomiopatia, creșterea incidenței complicațiilor perinatale și a mortalității. Diabetul este o boală complexă, cu o homeostază anormală a mai multor componente în metabolism care, în cele din urmă, conduc la sindromul metabolic global. În ciuda acestei complexități, hiperglicemia a fost determinată a fi teratogenul primar în toate formele de diabet.

,,Cum exact hiperglicemia maternă cauzează malformații la sugari este încă necunoscută. Mecanismele moleculare subiacente prin care modificări ale nivelurilor de glucoză materne acționează pentru a provoca defecte cardiace congenitale sunt în curs de investigare în mod activ în laboratorul nostru. Credem că diabetul matern poate afecta în cele din urmă nivelurile la care genele sunt exprimate în timpul dezvoltării fetale”, a precizat dr. Basu, cercetător asistent universitar la Centrul de Cercetare Cardiovasculară.

Speranța cercetătorilor este de a traduce aceste constatări într-un screening pentru mamele care au factori de risc de mediu, informează Eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel