Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
astmul - FOTO: Freepik@HunmanArt
astmul - FOTO: Freepik@HunmanArt

Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.

Astmul, o boală care nu iartă vârsta: un milion de români afectați și sute de mii de crize severe. Astmul bronșic continuă să fie o provocare majoră pentru sistemul medical românesc, nu doar prin amploarea sa, ci și prin dificultatea diagnosticării în anumite forme. Într-o intervenție în exclusivitate la Academia de Sănătate, realizată de DC Medical și DC News, prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a oferit o radiografie clară a acestei afecțiuni cronice.

"În România, dacă ne uităm la amploarea bolii, avem un milion de pacienți cu astm. Avem în jur de 200.000 de exacerbări severe. Iar din punct de vedere al vârstei, sigur că nu iartă niciun eșalon de vârstă. Se știe, într-o clasă de 30 de copii, 2 sau 3 pot să aibă astm bronșic", a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Astmul, nediagnosticat

S-a ridicat problema nediagnosticării acestei boli, deși simptomele par evidente. Însă prof. Mihălțan atrage atenția că lucrurile nu sunt atât de simple.

"Scapă nediagnosticată această afecțiune? Mă gândesc că aici suntem campioni în multe patologii, dar aici este, poate, o zonă în care este mai vizibilă și lumea nu întârzie să se prezinte la medic", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Totuși, există câteva capcane ale acestei boli care pot ascunde afecțiunea pentru o perioadă de timp. De exemplu, pacientul tușește mai mult de două săptămâni. Este o formă care se numește astm-tusiv, în care există o reacție la nivelul bronhiilor, la orice trigger, la orice cauză sau factor extern care provoacă această tuse. De fapt, aceasta este o mască a unei reduceri a funcției respiratorii", a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Boala care afectează un million de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea - FOTO: Freepik@Flowo

Astmul intermitent sau sezonier, o iluzie a sănătății

Un alt motiv pentru care boala poate fi trecută cu vederea este perioada de acalmie dintre episoadele acute.

"Unde mai scapă această boală nediagnosticată? Este în momentul în care are o perioadă de liniște. Știm că există un astm sezonier sau un astm intermitent, forme foarte ușoare.

În perioadele între crize, pacientul poate avea o stare perfect normală. Poate să facă o radiografie, poate să facă o spirometrie, toate lucrurile par să fie în regulă. Și atunci, practicianul neavizat și pacientul sunt foarte mulțumiți de rezultat și își continuă periplul în viață, până la următorul moment de exacerbări", a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Astmul, boală cronică ce necesită monitorizare permanentă

Astmul nu dispare, ci doar se ameliorează sub tratament, motiv pentru care pacienții trebuie să rămână în contact cu medicul și să nu întrerupă tratamentul.

"Un alt aspect care merită menționat este că răspunsul la terapie poate fi uneori spectaculos. După 2-3 luni, pacientul se simte foarte bine, are o funcție respiratorie normală. Nu consideră că mai este nevoie să reia legătura cu medicul sau să repete investigațiile, care ar putea să deconspire că boala nu este într-un stadiu perfect de însănătoșire.

Astfel, întrerupe întreaga terapie și reapare, la distanță, ca și cum nu ar fi avut niciodată antecedente. În aceste cazuri, efortul practicianului este de a reconfirma diagnosticul și de a-i aminti pacientului că este vorba de o boală cronică care merită atenție pe tot parcursul vieții", a mai explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel